Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Снимка: Радио ВИДИН


Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения. 

Как промените се отразяват на лозята и какви са опасностите, които ги дебнат - за всичко, свързано с лозята, в "Земята, която ни храни" говорим с Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. 

"Засушаването се отразява на всички трайни насаждения... Те имат нужда от снежна покривка и влага през зимата. За съжаление, тя не се случва... На трайните насаждения им липсва тази почвена влагозапасеност, която използват, когато започне сокодвижението, разлистването..." - посочи специалистът. 

Към момента лозовите насаждения се развиват добре, като се изключи фактът, че на места заради преваляване по време на цъфтеж, се наблюдава изресяване при отделни сортове. Основният проблем е, че при високите температури, придружени с обилни валежи, се развива брашнеста мана,  налага се и честа растителна защита. Това най-вероятно ще оскъпи продукцията. От друга страна, стресът води и до появата на рядката болест еска, с която няма как да се справим, коментира Красимира Владимирова:

"В години като тази се появява едно заболяване, еска, при което буквално изсъхват лозите и ние трябва да ги отрежем...  Доскоро се смяташе, че еската е заболяване, което напада над 15-20-годишни насаждения, но вече не е така..." 

В  региона все по-малко са масивите с десертни сортове, заради това, че са по-податливи на болести. Стопаните се ориентират към по-издържливите винени сортове. А заради ранната пролет и високите температури вероятно и гроздоберът ще е по-рано от обичайното. 

Гъмза, мавруд, широка мелнишка лоза и памид, това са българските сортове, които отново заемат своето достойно място, каза Красимира Владимирова:

"За гъмза и памид са типични големият грозд, по-тънката ципа, по-късното узряване. Някога лозарите са районирали сортовете... Науката е била достатъчно напреднала, за да може това, което тогава са го направили, да се запази до ден днешен... Не, че една гъмза не може да се гледа в Поморие, тя пак ще стане, но няма да има показателите на нашата новоселска гъмза... Имаше момент на затишие на нашите сортове- по-капризни са и на хората им омръзна да им угаждат, влязоха едни доста по-лесни сортове, които не изискват чак толкова грижи, които могат да бъдат гледани в цял свят с еднакво добро качество на виното, но въпреки това, каберне, мерло или ризлинг можем да си поръчаме навсякъде, от цял свят, от всеки един регион. Докато ако поръчаш мавруд или гъмза- то си звучи като национална гордост- да видиш това, което никъде другаде го няма... Тогава хората свързват определения сорт с определен регион... Това са гордостите на определените винени райони в една наша България- мъничка, но достатъчно добра, за да направим нещо уникално, каквото е българското вино! 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици участваха в рецитал "Любов в поезията"

Видински ученици рецитираха любовни стихотворения на различни езици. Рециталът "Любов в поезията" се състоя в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин пред учители и възпитаници на училището. Целта е не само образователна и информационна, но и да се забавляват, казва Валентина Бурдашка , преподавате по Български език и литература: "Това..

публикувано на 04.06.24 в 16:20
ОП

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Шоколадови изделия за истинските ценители

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за..

обновено на 04.06.24 в 14:14

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30