Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди се обединяват с искане за свежи пари

Снимка: Радио Видин


Десет браншови организации в животновъдството излязоха с обща декларация в която искат в началото на октомври да бъде платена финансовата помощ, която се отпуска заради войната в Украйна. Искането е заради факта, че точно сега стопаните се подготвят за новата стопанска година, а със средствата ще  могат да осигурят фуража за своите животни. Ако парите се забавят, ще бъдат безсмислени, казва Михаил Михайлов, изп.директор на Националния съюз на говедовъдите в България

"Искаме колкото се може по-бързо фермерите да получат помощите, сега е моментът, в който им трябват... В момента се силажира, приключва прибирането на грубите фуражи, започва купуването на зърнени фуражи, започват ремонти по фермите, почистват се пасищата, където отива много нафта... Този срок, който беше определен- до 21 октомври, е много далеч във времето... За да се помогне на животновъдството, са необходими пари..." 

426 милиона лева е държавната помощ за земеделците за преодоляване на негативното икономическо въздействие от руската агресия срещу Украйна. С решение на Фонд "Земеделие" заявления за помощта ще се приемат от 1-ви до 23-ти септември, а парите ще бъдат платени до 21-ви октомври. Според фермерите обаче, извънредната помощ трябва да бъде изплатена до 2-ри октомври.

По думите на Михайлов, дигиталицазията и цифровизацията в животнодъвството може да почакат, а служебното правителство не трябва да мисли само за изборите, защото в момента фермерите едва оцеляват. Говедовъдите вече могат да разпродават животните си, след двайсетина дни изтича периодът на задържане при овцевъдите, тогава ще стане ясно колко животни ще останат у нас. Друг проблем е и непригодеността на нашите ферми към промените на климата

"Оборите у нас не са пригодени за такъв климат, трябва да са високи, с вентилатори, с пръскалки, отдушници- неща, които нямаме... При 22 градуса кравата може да изпадне в топлинен шок и да спре да дава мляко..."

Липсата на свежи пари, липсата на работници, липсата на условия във фермите, които да отговарят на климатичните промени... Това са все проблеми, които може да накарат фермерите да се откажат да отглеждат животни, каза Михаил Михайлов. Около 80 процента от млечните продукти у нас все още са родно производство, в търговската мрежа българското говеждо едва достига 25 процента. Факт е, че някои се ориентират към месодайно животновъдство, но все още нямаме традиции по отношение на говеждото месо. Иначе цените на млечните продукти ще продължат да растат и това си има своето обяснение, казва Михаил Михайлов. 

"В магазините вече кофичка мляко е 1,50 лв, психологичната бариера за сирене над 10 лева вече е преодоляна- говорим за 15-16 лева сирене... Цената ще върви още нагоре... Другите държави намаляват животните, но увеличават продуктивността, ние не сме от най-силните и по отношение на селекцията и продуктивността на млечните животни... При нас се поддържа някакво равновесие..." 

Според Михаил Михайлов, наложително е да бъде изготвен задълбочен анализ на млечното говедовъдство, защото все още у нас не е ясна себестойността на млякото. 

"Необходим е задълбочен анализ от научни работници, след което като се седне на масата- фермери, управляващи, подробно да разгледат нещата и да се начертае план за действие и да започне да се работи нещо... В момента не знаем точната себестойност на млякото. В някои от другите държави имат анализи, имат и одобрена от правителството програма за действие в тежки моменти на криза..." 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00