Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение цели да намали изхвърлянето на храна

Българско мобилно приложение се бори срещу разхищението на храна. Апликацията foodobox е безплатна за крайния потребител. Идеята за създаването ѝ е на Джейн Димитрова. Тя е учила като студент в Италия и след завръщането си в България стартира каузата си за спасяването на храна. Изхвърлянето на храна е комплексен проблем, който носи социално-икономически и екологични вреди, обясни за Радио ВИДИН съоснователят на приложението Джейн Димитрова:

"... Като човек, който има култура към храната и обича да готви ми е много жал да се изхвърля храната. Всъщност живях няколко години в Италия, 4-5 години, където се запознах отблизо с подобен вид мобилно приложение... Когато се върнах в България видях, че тук няма нищо подобно и си казах, защо да не опитам аз да го развия. И така се запознах със моя съосновател Велин Керков, който е програмист по професия и се присъедини още на първо четене към екипа. Много му хареса идеята."


В приложението пекарни, сладкарници, ресторанти, хотели, супермаркети и други обекти в страната предлагат излишна храна, а целта е тя да бъде спасена от изхвърляне. В същото време потребителите могат да получат лесни и приложими съвети за съхранение на храната в домакинството, уточнява Джейн Димитрова:

"foodobox е мобилно приложение, безплатно за крайните потребители. Влизайки в него те могат да разгледат къде около тях има оферти с храна, която би била изхвърлена в края на деня, ако не се продаде до края на деня от заведенията... Призоваваме хората, не само да не изхвърлят храна, а и да я съхраняват правилно. В нашият сайт foodobox.com най-редовно публикуваме лесни и и приложими съвети как да например да съхраняваме храната в домакинството, за да удължим нейния живот. Например един често разпространен мит е, че хлябът се държи в хладилника. Напротив в хладилника хляба се разваля много по-бързо, отколкото ако го сложим в една хартиена или памучна торбичка... Още в етапа на превенцията аз бих заложила да се пазарува със списък, за да не се купува излишна храна, която след това ще застои и няма да знаем какво ще я правим." 


Изхвърлянето на годна храна е проблем и за видинските домакинства, показа анкета на Радио ВИДИН. Все пак някои видинчани са доста находчиви и намират собствени решения на проблема:

"Нямаме разхищение, имам куче и яде всичко каквото остане. Даже и 3 на село, и едно тук - 4 общо. Всичко яде, не пробира и кокалите. Готова храна не купуваме, готвим, защото един път се готви в седмицата повече ядене и третия ден вече никой не иска да го яде, освен кучето... Рядко се случва, честно казано, да изхвърляме храна, опитваме се максимално всичко да бъде оползотворено. Пазарува се, когато се налага, не се презапасяваме за да остава нещо... Пазарувам различно, по-скоро за седмица и за това изхвърлям после, като сготвя нещо и не се яде и обикновено това изхвърлям... Всяко семейство разхищава малко или много, ние не си плануваме точно. Аз изхвърлям, а съседите дават на котките, на кучетата, това е другият проблем, който се заражда... Аз си изхвърлям и хляб и храна, аз съм сама, не мога да си го изям... Не разхищавам храна, мама ме е учила от малък да спестявам хляб, да не се изхвърлят други работи..." 


По данни на ООН почти 1 млрд. тона храна през 2019 г. е била изхвърлена от домакинствата, търговците на дребно, институциите и хотелиерството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа" . "Устната хигиена и това да си мием зъбите,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30