Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви мандатите в новото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, както и разпределението на мандатите за партиите и коалициите, които ще бъдат парламентарно представени в новото 48-о Народно събрание. 

Решението за окончателните резултати от гласуването беше взето след 19:00 часа вчера на заседание на ЦИК, след като беше приет анализ на възможни несъответствия в данните след повторното въвеждане на протоколите.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви окончателните изборни резултати:

  • Движение за права и свободи - 344 512 действителни гласа, получават 36 мандата;
  • "Продължаваме промяната" - 506 099 действителни гласа, получават 53 мандата;
  • Партия "Възраждане" с 254 952 действителни гласа получават 27 мандата;
  • Партия "Български възход" са с 115 872 действителни гласа получават 12 мандата;
  • Коалиция ГЕРБ-СДС – 634 627 действителни гласа, получава 67 мандата;
  • Коалиция "Демократична България - обединение" със 186 528 действителни  гласа, получава 20 мандата;
  • "БСП за България" с 232 958 действителни гласа, получава 25 мандата.

"Решението подлежи на обнародване в Държавен вестник. С подробностите и останалите числови данни можете да се запознаете на интернет страницата на Централната избирателна комисия, където ще бъде обявено", допълни Камелия Нейкова.


От Враца в парламента влизат двама депутати отГЕРБ- Петя Аврамова и Мартин Харизанов, Деница Симеонова от Продължаваме промяната, Атанас Зафиров от БСП, Цветан Енчев от ДПС и Ивайло Папов от Възраждане.

Петимата народни представители от Монтана са: Ирена Димова от ГЕРБ, Димитър Аврамов от ДПС, Инна Иванова от Продължаваме промяната, Петър Петров от Възраждане и Ирена Анастасова от БСП.

Представители на област Видин в Народното събрание ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ, Иво Атанасов от Продължаваме промяната, Любен Иванов от Демократична България и представител на Движението за права и свободи. Водачът на листата на ДПС Станислав Анастасов е избран и от Ловеч, а вторият Димитър Аврамов от Монтана. Третият е Илчо Илиев.

В гласуването са участвали 2 601 963 избиратели. Общия брой на действителните гласове е 2 592 907.

В квадратчето "Не подкрепям никого" са отбелязали своя глас 87 635 избиратели.

В изборите за народни представители за 48-ото НС няма избрани независими кандидати. 


Сега остава Централната избирателна комисия да обяви и имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест най-късно до 9 октомври, неделя.

Преди това обаче, ако даден кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран. 

По публикацията работи: Кирил Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30