Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете загина при катастрофа край Враца

Снимка: Жоро Александров

Дете на около 3 години и половина загина при тежка катастрофа, станала снощи край Враца. Пътно-транспортният инцидент е станал на около 2 километра преди отклонението за Криводол от обходния път на Враца. Трасето беше критикувано за състоянието си часове по-рано от регионалния министър Иван Шишков, който беше на посещение в Северозападна България.


Лек автомобил "Пежо", който се движел към областния град по второкласния път, е напуснал платното за движение и се е преобърнал в канавката. На място загива най-малкият пътник – детето, което не се е возело в задължителната седалка. То било открито без жизнени функции от пристигналия на място екип от Спешния център. Впоследствие на мястото пристигат още 2 линейки и пожарникарски екипи. Към Спешния център са закарани майката на загиналото момченце и мъжът, който е седял вдясно до шофьора.


Според първоначалната информация от полицията, шофьорът не е употребил алкохол и наркотици, преди да седне зад волана. Вероятната причина за инцидента е управление на автомобила с несъобразена с пътните условия скорост и проливният дъжд, който валя вчера над Враца и региона.


Шокирани от новината за смъртта на детето, негови близки атакуваха снощи медиците от Спешния център във Враца. Наложи се намесата на полиция, която да охлади страстите и да защити медиците. Покрусените роднини обвиняват за смъртта на детето спешния екип, който бил пристигнал твърде късно. Бабата и дядото на жертвата обвиниха лекарката, пристигнала с първата линейка, че е била пияна, поради което се наложи още снощи да й бъде взета алкохолна проба:


"Полицаи викаха какво правите. Аз ги изкарах и двамата. Внучето и снахата аз ги изкарах. И викам, и им се моля, пожарникарите там, викам елате да вдигнем колата. Моля ви се, аз сам вдигам колата, а те седят отстрани. Защо? Защото сме роми ли... Ние трябваше да си изкараме детето, че нямаше кой да го изкара, че докторката седи отстрани мъртва пияна..."


Медици от Спешния център опровергаха версията на близките. 


"С идването ни казаха, че има катастрофа. Колежката също е дошла две минути преди мен и е тръгнала на катастрофата. Няма забавяне, детето е докарано от моята колежка. Заради тези обвинения най- вероятно ще се наложи легално да се вземе кръвна проба, за да се доказва тази истина."


Според медиците на тел. 112 бил подаден сигнал за ранен човек, а не за пострадали в тежко ПТП, които са в критично състояние.


Тази сутрин състоянието на майката на загиналото дете е стабилно. Тя е с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма в болница. За малкия пътник обаче не е имало никакъв шанс за помощ, тъй като е получил тежка черепно-мозъчна травма. До ескалацията на напрежението се стигна поради липсата на информация какво е състоянието на момченцето, потвърдиха неофициално от полицията.


Припомням, че това е вторият подобен случай на напрежение пред Спешния център. Преди около година десетки потърсиха сметка от медиците за действията им, след като във видео беше показана издъхваща майка пред очите на невръстния си син на входа на Спешния център, докато чака за приемане и преглед. Разследването тогава доказа, че починалата е била в напреднал стадий на онкологично заболяване, но имаше наказан служител на болницата заради нехуманното му поведение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20