Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

3
Снимка: Личен архив: Жасмина Цветанова

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски произход, а целта е  да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие. 

За участието си в конкурса Жасмина Цветанова пише есе на тема "Защо искам да бъда прокурор".

"Започнах есето си с това, че съм момиче от ромски произход и за мен прокурорът е щит срещу дискриминацията, която е породена от различията от останалите. Продължавам с това как виждам прокурора като независима и непоклатима фигура, която действа в името на закона, справедлива към всяка една социална група  и поставяща морала като най-висока ценност. Също така говоря, че е символ на реда и защитата в нашата страна."

Казва, че за нея е важно гласът ѝ да бъде чут.

"Тъй като в повечето случаи ромските момичета на моята възраст, както и по-млади и по-големи, биват натискани от традициите, ако мога така да кажа и в повечето случаи не се позволява на тях да завършат своето образование,  точно към това е насочен този конкурс- да вдъхновим повече млади ромски момичета и те да знаят своите права."

За работата на съдебната система разбира от  заместник- районния прокурор на Видин.

"Ако трябва да съм кратка, ще кажа, че в деня ми прекаран със заместник-районен прокурор Райна Петрова, останах с впечатление, че въпреки сложността на делата, които се водят, тя остава позитивна, което е показва, че тя самата е изрдъжлива. Има непоклатима психика и професионализъм, защото не проявява пристрастие към нещата, които разглежда."

 Жасмина, която е 12-класничка в Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров", изучава икономика и мениджмънт и се подготвя за кандидатстудентски изпити. След като вече беше прокурор за един ден, обмисля в бъдеще да съчетае икономиката с правото.

Жасмина е отлична ученичка, а също и доброволец в инициативи на женската общност в града. Казва, че от тях черпи вдъхновение.

Постът, който заема за ден, не е първият. Преди две години тя спечели конкурса "Посланик за един ден" и беше посланик на Индонезия. Желанието ѝ е с успехите си да е  пример за други момичета от ромската общност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00