Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Масларски: "Риболовният клуб по мухаро-спининг в Монтана е пример за подражание"

Снимка: Фейсбук: FlyFishing.bg - Да поговорим за мухарски риболов!

Открит урок изнесоха знаковите имена на българския риболовен спорт пред децата от мухаро-спининг клуб „Огоста” от Монтана. На срещата в Монтана бяха двамата водещи на предаването “И рибар съм, и ловец съм” на БНР - Асен Масларски и Росен Мирчев.


„Всъщност още преди година се оказа, че въпросните професионални рибари са откликнали на поканата на Николай Иванов - председателя на клуба „Огоста“, да дойдат да изнесат това показно пред най-малките членове на мухаро-спининг клуб „Огоста“. А те се оказаха, че са много. Действително, имаше страшно много хлапета около реката, което пък радваше очите на такива хора като нас. Защото това са хора, които са спечелени за каузата да опазят живота в българските реки“, каза Асен Масларски.


Опазването на живота в река Огоста е била основната тема на срещата. Усилията са резултатни, смята Асен Масларски:


„Правилно са се насочили към най-малките членове, защото те от съвсем мънички живеят вече с идеята "хвани и пусни". Нещото, което е основното в дейността на този клуб „Огоста“, които искат да запазят живота и разнообразието в тази река и най-вече, разбира се, на т.нар. балканска пъстърва... И в това отношение съм страшно доволен, защото видях деца, които, за разлика от „Синьото лято“, където се практикува риболов на всякакъв вид риба, тук стават едни малки професионалисти в това как да опазят рибата и как да ѝ съхранят живота. Защото, естествено, когато хвърляш въдицата в реката, на нея се закачва и риба. Но, тук основното нещо е, че всички куки, които се използват, те са без контри. Като целта на това занятие е да няма контри, за да не се нанасят рани на рибите. Една кука без контра се вади много лесно, рибата продължава да си живее, а особено пъстървата е един малко капризен вид, те не могат да живеят дълго време извън вода.“


В река Огоста има риба и това се дължи на хората, които бдят над реката и над живота на рибите, каза още Асен Масларски. Членове на риболовния клуб доброволно охраняват реката.


„Не само това. Те правят и друго. Те са направили около реката 6 беседки, където може да отидеш да се срещнеш с колеги, да си говориш. Поставили са указателни табели с инструкции какво трябва да се прави, когато хванеш рибата и по-скоро какво не трябва да правиш. Почистват региона около реката. Преследват и прогонват бракониерите, което е най-важното нещо.“


Членовете на клуба са зарибили река Огоста с 10 хиляди балкански пъстървички.


Какво разказа още за срещата Асен Масларски може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05