Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Енергийното и техническо обследване на сградите трябва да се прави от различни фирми

Снимка: Светослав Цветанов

Енергийното и техническо обследване на сградите, които кандидатстват по програмата за саниране с европейски средства, трябва да се прави от две различни, независими фирми. Това обясни за Радио ВИДИН Валентина Узунова, председател на Камарата на енергийните одитори в България. Според нея, също много важно е, сдруженията на сградите и енергийните и техническите одитори да работят в синхрон.

"Това, което правят нашите членове е да обясняват детайлно какво хората трябва да очакват, какво трябва да изпълнят, каква информация предварително трябва да подготвят и какво съдействие се очаква от тях. Например, дали един жилищен блок отговаря на условията на програмата, защото не всички жилищни блокове могат да се включат в тази програма. Ние много подробно обясняваме, че тази програма е направена за големите жилищни сгради. Сгради, които са над 5000 квадрата. Най-високите точки се формират от няколкото критерия, които са обявени по програмата. Четири или пет критерия касаят сгради, които са с над 5000 квадрата разгъната застроена площ. Това особено е важно за по-големите градове, каквито са Видин, Враца, Русе, Пловдив, София, Бургас, Варна и други градове. 

Бюджетът за всяка община е определен и също така има една определена стойност за изпълнение на строително-монтажните работи, която е около 300 лева. Тя е пределна стойност, която ще се поема от програмата. И беше много лесно, освен енергийните одитори и общините да се включат в една своеобразна информационна кампания - да обяснят на хората колко блока имат шанс да влязат в тази програма или поне да следят колко сдружения са създадени, в тези сдружения собственици на какви сгради са като разгъната застроена площ и да обясняват, ако има вече някакъв пределен лимит с малки резерви, да обясняват на хората, че нямат шанс за включване в тази програма, а имат шанс за следващи програми. Това нещо за съжаление обаче не се прави от общините, правим го ние, като енергийни одитори.

Ние искаме хората да взимат осъзнати решения при възлагането на енергийни обследвания и технически паспорти на сградите.

Какви решения трябва да вземе едно сдружение по отношение на енергийното и техническото обследване?

"Те трябва да си изберат енергиен одитор и фирма, която да извърши техническото заснемане и техническия паспорт. Съгласно Директивата за енергийните характеристики на сградите, енергийното обследване трябва да се прави по независим начин. Това значи, че не може един и същи екип да извърши енергийното обследване и сертифициране, и да направи техническия паспорт... Само тогава ние ще имаме гаранция за свършена наистина добре работа."

Какво представлява техническият паспорт?

Технически паспорт на сграда е документ, който включва техническите характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и монтажни работи след въвеждането на сградата в експлоатация (§5, т.64 от ЗУТ).

Паспортът съдържа данни за строежа, за основните му характеристики, мерките за поддържане, срокове за извършване на ремонти, както указания и инструкции за безопасна експлоатация.

Какво представлява енергийният сертификат?

Енергийният сертификат показва класа на енергийна ефективност на сградата и дава препоръки за подобрения с цел по-добра енергийна ефективност, както и какъв клас може да се постигне с тях.

Класифицирането на сградите в зависимост от съответния клас на енергопотребление - от клас А (високоефективен) до клас G (нискоефективен), се извършва в съответствие със скалата на класовете на енергопотребление съгласно наредбата по чл. 15, ал. 3 ЗЕЕ.

Не се препоръчва да се изпълняват предписани мерки за енергийна ефективност, преди да е направен техническият паспорт и да е изяснено цялостното състояние на сградата, съветват още експертите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18