Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение е обявено в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново

| обновено на 13.06.23 в 15:38
8
Снимка: Община Берковица, Колаж на Радио ВИДИН
Областният управител на Монтана Валери Йорданов е обявил частично бедствено положение в три общини от областта – Берковица, Монтана и Георги Дамяново заради наводненията от поройните дъждове през вчерашния ден. Продължава изпомпването на язовир Клисурица, където водата беше достигнала до ръба на стената. 

Най-тежко е положението в Берковица, където  късно след обяд в понеделник за час е паднал 70 литра дъжд на квадратен метър. Бедствието нанесе щети на инфраструктурата, има наводнени къщи и дворове. Засегнати са и две детски градини, училища и помещение на местното полицейско управление, каза за Радио ВИДИН кметът Димитранка Каменова

"Има разрушена инфраструктура, има над 40 сигнала, които са към настоящия момент за отводняване на домове и мазета... Тежко е наистина. Много голямо количество вода падна в рамките на един час, над 68 литра. За съжаление, днес се очаква отново червен код. До вчерашния ден ние се справихме със старото бедствие, което просто да отстраним щетите. Подали сме всички документи към Междуведомствената комисия. От това бедствие от снощи - нищо не мога да кажа, тепърва днес колегите ще започнат да минават по улиците и домовете на хората".



Особено силен бе дъждът в горната част на Берковица – реките носеха коли, дърва и вещи. Водата заля и площада. Много улици са с разрушена асфалтова настилка – най-пострадали са улиците „Шабовица“, „Кочо Честименски“, „Ком“, „Пламък“ в жк „Стара планина“. Огромни кратери са се образували от напора на водата, тонове асфалт са откъртени от уличното платно. Получени са над 150 сигнала за наводнени обекти и нанесени щети на имущество. Наводнена е и болницата. 

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града. По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление - Монтана се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка след проливните дъждове.

Продължава изпомпването на язовир Клисурица в община Монтана, съобщават от местната управа. Нивото на водата е вече на два метра под ръба на стената. Евакуирани са 20 души от село Клисурица, които засега няма да се връщат в домовете си. Наблюдението на водоема ще продължи и в следващите 24 часа. Заради притока от проливните дъждове късно след обяд в понеделник водата в язовир Клисурица стигна до ръба. 

Директорът на Националната противопожарна служба главен комисар Александър Джартов коментира:

"Като цяло беше критична ситуацията на яз. "Клисурица", където имаше опасност да прелее язовирната стена, но имаме екип с хидромоторна помпа и в момента вече няма опасност. Работим в Берковица, има доста екипи на място с помпи".

Затворен е пътят между Клисурица и Долна Рикса заради пропадане на настилката. Разрушенa е настилката и на улици в Долна Рикса, Смоляновци и Клисурица

Поройният дъжд е наводнил дворове и в села от община Георги Дамяново, съобщи областният управител Валери Димитров:

"Получи се същото както при предния дъжд. Селата Еловица, тук долу също много вода се стече, Меляне, Геново, Дамяново, но също няма пострадали хора."



По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37

2300 декара с растителност са изгорели през юли в горските стопанства на Северозапада

Четиринадесет пожара са бушували през първите 18 дни на юли на територията на Северозападно държавно предприятие-Враца. Опожарените площи са около 2300 дка, като най-засегнат остава Плевенския регион, където огнената стихия  опожари 1 075 дка гори, треви, храсти и др. Възникналите пожари на територията на Северозападно държавно предприятие са предимно..

публикувано на 22.07.24 в 11:15

Два случая на дрогирани водачи в Монтанско

Двама шофьори с положителни проби за употреба на канабис са задържани по пътищата на област Монтана, съобщават от местната дирекция на полицията.  И двамата водачи са управлявали  автомобили, които не са тяхна собственост.  На 21.07.2024 г. в 16:40 ч. в района на прохода "Петрохан", служители на РУ Берковица спрели за проверка лек автомобил..

публикувано на 22.07.24 в 11:10

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00