Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки настояват за увеличение на помощите за деца с увеждания

Помощите не са променяни от шест години, а лечението и терапията на децата са поскъпнали двойно

Снимка: Анелия Расийска

Майки на деца с увреждания настояват за увеличение на месечните помощи с бюджета за настоящата година. Не са променени от шест години, а лечението и терапията са поскъпнали двойно. Призовават също за медицинска грижа за хронично болните деца, която да е качествена и навременна, както и реално приобщаване в масовите детски градини и училища. 

"Майка съм на детенце с увреждане и говоря от името на всичките 26 000 българчета с хронични заболявания и увреждания, които имат право на помощ, съгласно конкретен текст от Закона за семейните помощи за деца, а именно член 8 Д. В публикувания проектобюджет отново липсва чл. 8 Д. Ние, родителите на тези, за които се отнася, искаме да попитаме защо шеста година подред нашите деца с хронични заболявания и увреждания не фигурират в бюджета за актуализация. Чакаме да се работи по много въпроси, засягащи бъдещето на нашите деца - достъпността до образование, нуждата от повече квалифицирани и достъпни специалисти за нашите деца и чакаме вече години наред", казва Анелия Расийска

От 350 до 930 лева са помощите, които сега се отпускат за децата, в зависимост от степента на увреждане. Увеличението преди шест години е под натиска на медиите, но то не покрива потребностите на децата, категорични са родителите.

"Много хора живеем с по 350, 400, максимумът е 550 лева, тъй като децата имат право на асистент, който взема във вид на заплата част от помощта, която се полага. Тези 930 лева, които се обявява, че получава едно дете с ТЕЛК 100% и личен асистент, не са толкова. От 930 лева, които се полагат, 380 са за личния асистент като заплата, т.е. чистата сума, която се получава, е само 550 лева, безкрайно нищожна сума на фона на нуждите", обяснява Анелия Расийска.

Евдокия Велева е майка на 9-годишния Йоаким, който е с тежък имунен дефицит и речево разстройство. Обяснява, че най-големият проблем, с който се сблъсква е липсата на реална интеграция за децата със специални потребности в масовите училища.  

"Например моят син четвърта година отсъства по около 500 и повече часа на година, което означава, че аз го гледам непрекъснато вкъщи. Речевото разстройство продължава да прави дефицити и той изостава, т.е. това, което му предлага държавата е там на място - логопед, психолог, логопед, но не и специалист, който да може да се адаптира, да кажем, да се чуе със сина ми онлайн или да се чуе по телефона, или да измислят някаква форма, която да се приближи максимално. Министерствата пишат разни разпоредби и ги четат от дебелите книги, но ако дойдат един ден вкъщи или някъде, където има много по-тежки проблеми от моя, те ще видят, че това, което са написали, на практика не може да се случи. Затова молбата ми е, когато се правят работни групи, групи, които търпят много сериозен личен опит като нас, родителите на деца с усложнения, хронични заболявания, дефицити, да се допитват до нас, да участваме активно, за да можем да подобрим не само нашите семейства и нашите деца да вървят напред, а всички деца в България." 

Родители казват, че ако парите за деца с увреждания и хронични заболявания не бъдат увеличени с бюджета за настоящата година, няма как адекватно да посрещнат нуждите им. 

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15