Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екранните деца

Детски психолог: Екранът замества родителя

Снимка: архив

"Екранни деца са от 2017-а нагоре."

"Те растат само с телефон, с таблет, но ако си подбереш правилните неща да гледаш, можеш наистина да научиш."

"Някои деца са зарибени по това, не излизат навън."

"Някои неща са болни от такива неща – от гледане на телевизор, на телефони."

Така звучат детски мнения за феномена "екранни деца". Психолози вече говорят за екранна зависимост, която може да има трайни последствия върху физическото и психическо здраве на подрастващите и трудно заличими белези върху личностното и социалното им развитие.

Отговорността за привързването на малчуганите към дигиталните устройства пада върху семейството.

"Всяко дете може да се нарече екранно дете, защото то се ражда пред дисплей. Ежедневието ни, комуникацията ни е изцяло онлайн. Моментът, в който то започне да ни вижда нас, то вижда как ние седим пред един екран или комуникираме през екран."

"Ти купуваш таблета, телефона. Ти плащаш интернета и сметката за телефона. Тоест ти носиш отговорност, детето е просто ползвател. Границата е на родителя, той трябва да я постави. Първо, не знае как е второ, не знае защо."

Това са две врачански майки - Милена Николова с момче и момиче и Марина Козарски - с две момичета и едно момче. Те са наясно, че екраните вече трайно са се настанили между тях и децата им, и споделят опита си в справянето с тази нова реалност, в която е поставено съвременното родителство.

"Във всеки момент, в който мога, ограничавам седенето пред екран. Все пак не мисля, че можем да живеем извън технологиите, далече от тях. Те са направени по толкова интуитивен начин, че двегодишното дете, да не кажа още на една, се справя отлично с тях. Това е нещо, с което те се раждат."

"Контролът е много важен. Всеки от родителите трябва да знае колко е опасен интернет, защото той е. Преди лягане ограничаваме всички устройства, за да могат да се успокоят. Сега ваканцията гледаме да са повече навън. Виждам, че децата, откривайки игрите навън, те сами се контролират."


Макар и високотехнологично, екранното предизвикателство пред родителите е в класическата схема "между чука и наковалнята". От едната страна е тоталният напор на дигиталното, който не може да бъде спрян, а от другата са опасностите, който то влече със себе си, като започнем от обездвижването и стигнем до емоциите – "толкова е лесно през екрана да излъжем, да се престорим, да бъдем лицемерни". 

"Всичките ни деца са екранни деца. Нямат търпение, нещата се случват много бързо. Това не ми харесва – 3 секунди, следващото. Това не ми харесва – 3 секунди, следващото. Това създава усещането, че всяко нещо, което не ми харесва, може да бъде сменено с нещо друго. Те губят търпение да извършват дейности, които не са им привични или са им неприятни."

Децата свикват да учат през картина и звук, речникът им е по-богат на английски, отколкото на български и пълен с чуждици, отчитат още родителите.

Аспектите на влияние на дигиталните устройства върху децата и развитието им са многобройни и тепърва родителите ги откриват и оценяват в тяхното многообразие. За психолозите невидимата заплаха в тази реалност вече има определение - екранна зависимост.

Детският психолог Надежда Евгениева смята, че дигиталните устройства са капани, в които родителите влизат лесно и увличат и децата си - например когато са заети или когато детето не иска да се храни.

"И неусетно се оказват с дете, което показва симптоми на екранна зависимост. Те се стресират, започват да чувстват вина. Затова по-добре да се опитат да въведат навици още от ранна възраст, да създават навици за здравословен начин на живот."

Евгениева изтъква и друг недостатък – екранът започва да замества родителското присъствие, общуването с родителя – той е там, в стаята, но детето получава информацията си не от него, а от екрана.

"Екранът замества родителя."

Преди 3-годишна възраст е желателно въобще да няма екранно влияние, съветва психологът.

Решението не е в тоталната забрана, а в разбирането, че екраните са средство, а не начин на живот.

"За да могат децата да правят тази разлика и да не се увличат само във виртуалната реалност. Някои деца са по-податливи от други деца."

Повече то темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15