Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна буря удари Северозапада

| обновено на 20.07.23 в 10:05
6
Разчистват паднало дърво във Видин след бурята.
Снимка: Стефка Павлова

Мощна буря с ураганен вятър връхлетя Северозападна България тази нощ. Поривите на вятъра, които на места достигнаха 70 км/ч счупиха дървета и клони във Видин и селата от общината. В Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана са получени 40 сигнала за паднали дървета по пътното платно. Сигналите са за различни населени места в цялата област. В община Лом има паднали електрически стълбове. Екипите работят по отстраняване на проблемите. Няма сигнали за пострадали хора, а материалните щети предстои да бъдат установени. 


Шест автомобила са повредени от паднали дървета в Монтана. Към 23:30 часа вятър със скорост над 100 метра в секунда събори дървета и изпочупи клони. Явлението се нарича „ветрова вълна”.


"Буря, страхотна! Изведнъж, за секунди стана! Започнаха да се кършат клони, дървета, даже имах чувството, че нещо като смерч се появи, гръмотевици, някакъв дъжд адски за две минути изведнъж... От село Мадан. Дванайсет часа нощта - много силна. Избута саксии, ламарините - имам навес отпред, ме събудиха, защото се биеха. Бързо затворих прозорците, какво стана не знам. После дъжд валя", казаха монтанчани.


Общо 40 сигнала за паднали дървета на пътното платно са посетили екипи на пожарната в Монтана и други населени места, съобщи комисар Венцислав Райков, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана:


"Силен ураганен вятър, с пориви над 60 километра, може би на моменти и до 100 километра, в рамките на 20 - 30 минути и всички екипи на пожарната бяха навън. Областта разполага с 11 екипа. Всеки е отработил по един - два, общо 40 сигнала за паднали дървета и клони са отработени през нощта, като при 6 случая са пострадали леки автомобили."


По данни на полицията от бурята няма пострадали хора.


Три дървета са паднали в различни квартали на Видин след снощната буря. Екипите работят от рано тази сутрин, каза Емилиян Евтимов, директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" към Община Видин:


"Имаме няколко сигнала. В момента продължаваме да получаваме още сигнали и ги обработваме. Днес съм пуснал заповед и сме увеличили работното време, за да можем да свършим максимално много работа. Не са много големи пораженията. Основно в жк "Химик" е малко по-сериозно положението, но иначе във всички други квартали нещата са спокойни. Имаме доста листна маса по тротоарите и асфалта, клони по тротоари и пътни алеи... Към момента имаме информация само за три (паднали дървета - бел.ред.)."


Количеството на валежа в Северозапада е било между 3 и 7 литра на квадратен метър, като във видинското село Ново село са измерени 11 литра на квадратен метър. 


Жълт код за повишена вероятност за локални интензивни валежи и гръмотевични бури и възможност за градушки е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Монтана, Видин и Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 юни 2024 година

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова провери строителните дейности. На 26 и 27 юни ще се..

публикувано на 26.06.24 в 18:10

Археолози продължават проучването на крепостта в Кула

От началото на юли ще започнат археологическите разкопки в района на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула , които се провеждат за втора поредна година. Целта е да се разкрие южната крепостна стена на кастела, каза археологът доцент Здравко Димитров . "Като чисто археологическа ситуация искаме да проучим културните пластове, които са..

публикувано на 26.06.24 в 16:35

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48