Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усетиха ли дефлация жителите на Северозапада?

Снимка: Радио Видин

НСИ отчете втори пореден месец на дефлация в България през юни. На месечна база Индексът на потребителските цени е намалял с 0.4%, т.е. в страната вече се наблюдава тенденция за поевтиняване на средната кошница от стоки и услуги, която статистиката разглежда. През май месечният спад достигна 0.1%. Годишната инфлация продължава да се забавя - в рамките на очакванията на националните и международните институции - благодарение на спада при енергийните цени и на високата база от миналата година. През юни тя е 8.7%, което е най-ниското ѝ ниво от декември 2021 г. Според данните на националната статистика през юни спрямо месец по-рано поевтиняване се наблюдава при стоки, които поскъпнаха доста в последната година и в същото време са неизменна част от потребителската кошница, като олио (с 4.4%), мляко и яйца (с 1.9%) и зеленчуци (със 7.4%). Поевтиняване с около 8% се отчита при газообразните горива благодарение на поредното поевтиняване на природния газ в България. Цената на твърдите горива пада за месец с 2.3%, а автомобилните горива през юни - месец с повече пътувания, поевтиняват с 1.5%. Под 1% падат средните цени на облеклото и обувките, мебелите и домакинските уреди. С близо 7% поевтиняват пакетните туристически пътувания. От друга страна обаче сезонно самолетните билети отчитат ръст от 10.5%. Услугите и материалите за ремонти, чийто сезон основно е лятото, поскъпват с между 1 и 3%. С близо 10% през юни поскъпват и хотелските услуги, а с под 1% - посещението на заведения. Въпреки забавянето на годишната инфлация тя остава доста над средната за еврозоната. Все пак според авторитетните прогнози България ще завърши годината с едноцифрена инфлация. За двигател на поскъпването продължава да се смятат някои от основните хранителни стоки - статистиката отчита, че за година месото е нагоре с над 16%, а млякото, яйцата и зеленчуците - с близо една пета. Усещат ли жителите на Северозапада известно поевтиняване и на кои хранителни стоки?

"Аз не пазарувам, защото не съм добре със здравето. Децата пазаруват, а аз един хляб ако взема. Хлябът беше 1 лев, а сега е 1.49 лв ... Гледам, че олио бяха пуснали на 2.70 лв. и аз си купих две бутилки тогава. Друго не мога да забележа ... Пенсиите ни увеличиха, но сега ще си ги вземат като увеличиха тока ... Усеща се как, по-рано теглех една камара пари, а сега - не ... Абсолютно да, при тези храни - млечните, при месото не. Ще ядем риба бе, поне сезонът е добър за всеки - каракуда, сом, всичко излиза ... Никакъв спад не забелязвам в цените. Видях, че пелетите, слънчогледовите пелети са паднали и сега са на 5 лева чувал, обаче все пак има още какво да се желае ... Парите, които ни дават преди за пенсия стигаха, а сега уж повече дават, но не стигат." - коментираха видинчани.

Още през май Националният статистически институт обяви отдавна чакана новина - на месечна база общият индекс на потребителски цени отбеляза спад за първи път от началото на войната, а през юни тази тенденция продължи, при това по-осезаемо. С овладяването на цените на газа за последната година статистиката отчете и поевтиняване на газообразните горива с 40%. От юни миналата година досега пък автомобилните горива са поевтинели с близо 27%. Защо обаче инфлацията у нас забавя темповете си толкова бавно - това попитахме икономиста от ИПИ Адриян Николов:

"За съжаление тези процеси се случват доста по-бавно отколкото очаквахме и до голяма степен се управляват от големите институции и оценките, че поне в рамките на две - три години ще виждаме доста по-висока инфлация. Някои от другите фактори на производството просто не са се променили. Имаме по-евтини горива и енергия, но трудът продължава да расте и голяма част от консумативите продължават да растат също. Това води всъщност и до доста бавното поевтиняване на всичко останало."

Неизбежни ли бяха инфлационните процеси у нас предвид икономическите катаклизми през последните 2 години - това попитахме още Адриян Николов, икономист от ИПИ.

"До голяма степен да, тъй като трябва да имаме предвид, че инфлацията започна още с голямото печатане на пари в хода бавното възстановяване по плана за възстановяване и устойчивост. Тогава ЕЦБ наля много свежа ликвидност не само в българското икономика, но и в тази на цяла Европа, което неизбежно доведе до ръст на цените. Но това, което в крайна сметка "обърна каруцата", ако може така да се изразим бе началото на войната в Украйна." - уточни Адриян Николов.

В разгара на лятото за съжаление се срещат и редица нелоялни търговски практики, на които ставаме свидетели по време на своята почивка, което не може да остане незабелязано, говорейки за регистрирана дефлация през последните два месеца. Потърсихме за коментар Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите".

"Ако върнем малко лентата назад и се върнем към момента, в който започнахме да усещаме осезаемо инфлацията, можем да кажем, че най-честите поводи, поради които хората се оплакваха включително и до нас беше явлението познато като термина "шрингфлация", тоест намаляване на размера на потребителските опаковки, за да може да се запази цената. това е нещо, което продължава да се задълбочава като тенденция и хората продължават да недоволстват, нещо ново за нашите ширини. Познато е в Англия още преди много години точно в тези периоди, в които има голяма инфлация."

Каква е ролята на държавата в процесите на инфлация и направиха ли достатъчно управляващите за да спрат галопиращите цени през последните месеци- това попитахме още Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите". Можеше ли да бъде въведен "таван" на цените според нея?

"Аз още тогава, когато се появи това предложение, изразих моето становище, а то е, че в условията на пазарна икономика трудно могат да бъдат регулирани цените по такъв начин, защото дори и да бъде поставен "таван на цените" на определени стоки, рискуваме те да изчезнат от рафтовете и потребителите да имат възможност да избират сред по- малко предложения на брой. Когато са по-малко предложенията, се създава предпоставка за изкуствено завишаване на цените." - уточни Габриела Руменова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45