Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Жаблянова - творец на пълен работен ден

7
Снимка: личен архив

Прекрасната художничка от Монтана Елена Жаблянова е гост в този брой на "Калейдоскоп". Дъщеря е на известния художник Венелен Захариев. Елена расте с уханието на маслени бои, между  четки и платна, в разговори за изкуство и художници. 

Днес тя е максимално ангажирана, ежедневието ѝ лети с бясна скорост и няма нито една свободна минутка, всичко е по план и по часове и се работи, твори, създава и експериментира.  Едновременно работи по няколко проекта, и това я държи нащрек и в готовност да започне нещо ново.  Днес тя освен художник, е и педагог, илюстратор, автор на детски книжки.
Елена е родена на 7 април 1975 година в Монтана, детството ѝ е пълно с много игри и много емоции, но и с много отговорности и труд. "Чувствах се обичана и приемах това, което имам." 
Майка й е фармацевт, силна, отговорна и отдадена на семейството, а баща ѝ - изискващ и критикуващ.

"Така ни подготвяше за живота такъв, какъвто е, татко държеше на естетиката като цяло, дали в дома, дали на вилата. ...Винаги искаше да се развивам и да не спирам, затова не ме хвалеше, а ме критикуваше... В семейството съм научена на търпение и много труд... И с годините опит смея да кажа, че трудът е единственото нещо, което дава отличен резултат.",  споделя Елена Жаблянова. 


От малка посещава школа по рисуване в Монтана, продължава да учи в гимназията  по изящни изкуства в София. През 1989 година е приета в гимназията, когато е само на 14 години и днес оценява позицията на нейните родители, които ѝ гласуват огромно доверие и я оставят сама в големия град. 
Не е приета в Академията, но пък продължава със специалността "Анимация" в Нов български университет. За което Елена споделя: 

"По-късно си дадох сметка, че анимацията много ми е помогнала на илюстрацията ...Защото в тези режисьорски идеи, в търсенето на типажи, в търсенето на правилните движения, които трябва да са много ясни, много категорични, анимацията ми помогна ...В НБУ получих широк спектър от неща, които можех да добавя, успях да завърша благодарение на брат ми, който се грижеше за мен в София."

В София се запознава със съпруга си, попада в семейство на художници. Нейният свекър - художникът Христо Жаблянов я връща към илюстрацията, и започва да илюстрира учебници. Започва ново образование в школата на Жаблянов, "една много жестока,  много сериозна школа" по думите на Елена.
Тя е позната със своите книги "Маурко", "Шум в гората" и "За какво мечтае Меги". Елена Жаблянова успява винаги да представи в илюстрациите си нещо познато, но и едновременно с това - различно. Нейните рисунки се характеризират със сходна техника на работа и сходно излъчване, но затова пък стилизацията е винаги различна във всяка следваща книжка, коментират запознати с нейното творчество. 
Илюстрациите на монтанската художничка от поредицата "Патиланци" по Ран Босилек пленяват и малки и големи. 



 Има син, студент и  и дъщеря, ученичка в 11. клас. В момента  работи за издателство ПАН.

РИСУВАНЕТО 
"Рисуването ме съпътства от самото раждане, аз много обичах да се въртя около татко, около неговите инструменти, около четките. Навирах се там да видя как работи, просто това е откакто се помня, все още имам първия белег от длето, винаги съм раснала с това усещане, че това е най-доброто, което мога да правя -  да рисувам, и винаги съм го правила с огромно удоволствие."

ЛИТЕРАТУРАТА 
"Всъщност аз винаги съм обичала да бъда автор, на съчинения, аз пишех хубаво от дете, защото имах добра идея, какво да създам, и можех да се справя с авторското писане, дори есетата ми бяха доста по-добри от трансформиращите преразкази с елементи на разсъждение. Те са вид креативност и по някакъв начин заобикалях стандарта." 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50