Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 октомври 2023 година

Снимка: Виктория Топалска
Вкусни изкушения за празника на Видин. Базарът е част програмата на града по повод Димитровден. На него могат да се опитат различни сладки и хлебни изделия, вина, био и натурални продукти, произведени от местни производители и ученици.

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г., съобщават от правителствената пресслужба. Процедурата за неговото изграждане започна днес с решение на Министерския съвет (МС). За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.


Фалшиви призовки се разпространяват от името на МВР и други институции у нас. За това предупреждават от вътрешното министерство. Измамните съобщения гласят ,че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното производство срещу тях. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

Възрастен мъж от видинскто село Макреш е ограбен от хора, които преди месец пуснал да ремонтират покрива на къщата му. Нападателите взели близо 19 000 лева, спестени от стареца, за да ги даде на внуците си в чужбина. Разкрити са благодарение на автопатрул на Гранична полиция.

Седем са кандидатите за кмет на видинската община Ново село, а листите за общински съветници - осем. В четири села от общината - Винарово, Неговановци, Флорентин и Ясен ще се гласува и за кмет на кметство. От тях най-оспорван ще е изборът на кмет в село Винарово, където кандидатите са петима. По двама са претендентите за кметове на Ясен и Неговановци. Трима ще се съревновават във Флорентин. 2 470 са включени в избирателните списъци в община Ново село, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Ново село.

В областната администрация на Враца бяха получени 291 устройства за видеонаблюдение на секционните избирателни комисии. Техниката беше доставена от местния клон на „Информационно обслужване“ и ще влезе в употреба в неделя, по време на местните избори.

Започва изграждането на парка в жилищен комплекс “Сениче” край Враца, съобщиха от общинската управа. На символична церемония бе подписан договорът за изграждането на новото съоръжение, което се забави с повече от година заради обжалвания в съда. 


По данни на Общинската земеделска служба в Мездра през тази година най-много декари, 18 380, са засадени с царевица, която все още се прибира. 


Нов дизелов генератор за осигуряване на постоянно електричество е монтиран в МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски” в Белоградчик. Генераторът е осигурен по съвместен проект с  Министерство на здравеопазването, като се предвижда преустройство на бившето Хирургично отделение в Сектор "COVID". Ще бъде осигурена и нова медицинска апаратура и пациентски легла, съобщиха от Община Белоградчик. 


По случай 145 години от създаването на Български червен кръст председателят на Общинската организация на БЧК-Мездра Наталия Христова-Горанова поздрави всички добротворци за тяхната всеотдайност и благородната работа в грижа за уязвимите хора и не само. 


Дарение на учебници и учебни помагала по счетоводство, информационни технологии, икономика и икономическа информатика получиха учениците от СУ "Васил Левски" в град Кула. 


Повече от 50 години жителите на монтанското село Живовци са изселени, за да може да се построи язовир „Огоста“. 350 къщи са под водата, там са останали спомените на стотиците живовчани. 


Училища в община Видин, които предлагат професионално образование и обучение, представиха пред бъдещите осмокласници специалностите, по които обучават своите възпитаници. 


Наградиха победителите в Димитровденското математическо състезание във Видин. Традиционният турнир се организира за 19-и път по повод духовния празник на град Видин. В тазгодишното издание се включиха 364 участници, от които 252-ма от Видин, както и 14 от Сърбия и 98 от Румъния. В него участваха ученици от 3-ти до 12-и клас. На церемония днес в СУ „Цар Симеон Велики“ бяха наградени математиците, постигнали най-високи резултати на състезанието. 


С презентация, игри с ученици и интересни факти за града, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" отбеляза духовния празник на Видин Димитровден. 


Ден преди празника на Видин- Димитровден, малчугани от детска градина "Арабела" посетиха Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Децата изгледаха мултимедийна презентация, представена от библиотекаря в Детски отдел Миглена Иванова.


Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца обучава потребители на тема „Киберсигурност“, съобщават от културната институция. Курсът ще се проведе на 27 октомври, петък, от 14:00 часа. Лектор на срещата ще бъде Симеон Георгиев, компютърен инжене.


В най-голямото мездренско село Зверино ще отбележат храмовия празник на своята църква, носеща името на "Свети Димитър". В четвъртък /26 октомври/ от 8.30 часа в храма ще започне тържествена света литургия. След нея ще бъде осветена традиционната за празника курбан чорба, която след освещаването ще бъде раздадена на присъстващите миряни.


По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22

Читалище "Цвят" отбелязва патронния си празник

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" отбелязва своят празник.  Днес се навършват 154 години от основаването на културната институция. "Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30 часа ще започне празничният концерт за..

обновено на 28.04.24 в 07:17

Цветница е

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:10

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43