Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хелоуин срещу Деня на народните будители

Снимка: БГНЕС

В навечерието на двата празника питаме: "Измести ли Хелоуин Деня на народните будители?". Има ли въобще база за сравнение между тях? В последните години виждаме, че все повече се организират тържества за Хелоуин както за малки, така и за големи. Без съмнение, децата и възрастните имат доста различия във вижданията си за този празник, но за да разберем от първо лице, се допитахме до Жени от Видин, която е собственик на заведение, в което се организират детски празненства. Тя вече е направила организацията и украсата за утрешния празник, но какви са нейните възгледи и как се заражда идеята за тематично парти, разбираме от самата нея:

"При нас идеята дойде от сина ни, който е на 9 години. Те всички деца гледат и каквото видят - искат... Реално погледнато това започва да се налага като някаква мода, колкото и по-възрастните да не го приемат. Но всеки си има различните виждания за Хелоуин. По-възрастните го възприемат като нещо с духове, като стара традиция и т.н., докато децата те какво виждат - те се учат и копират от телевизията, от обкръжението си, от всичко. Няма филмче, което да няма серия с Хелоуин. И те какво виждат - деца, облечени с костюми и взимат лакомства. А децата какво обичат - лакомства, естествено. Те не разбират какво е смъртта, те възприемат Хелоуин като лакомства и костюми, защото всяко едно дете обича костюми."

Освен за деца, вече на доста места се организират и партита за възрастни - в нощни заведения, дискотеки и кафенета. По думите на Жени, това е разпускащо.

"Ама защо и възрастните малко да не си разпуснат, какво лошо има?! При нас като рисуваме и деца има, и възрастни, които искат и те да се нарисуват, в което няма лошо, защо не?!"

Собственичката на заведението не отрича важността на националните празници и апелира децата да бъдат възпитавани като родолюбци. Затова те освен празненства за забавления, организират и такива, поощряващи почитта към българските будители, българското четмо и писмо.

"Имали сме точно на 24 май украса на самото заведение в стила с буквички, дърво с буквички, с портретите на Кирил и Методий... И ми е направило впечатление, че децата ги разпознават. Дори по-мъничките, които не знаят азбуката... Най-вече гласните букви ги разпознават. Децата в училище непрекъснато учат кои са будителите, кой е Апостола, кой е Христо Ботев - всички, които трябва да се знаят и това е неизменна част от живота им, така или иначе. Няма лошо и да се празнуват такива по-официални празници както 24 май, 1 ноември, но Хелоуин пък е празник, както е 1 юни - празник за забавление. Другите празници са официални и са за почит към велики личности... Аз поне така го възприемам."

Доста често Жени се връща назад в миналото, когато не е знаела за празника Хелоуин, но несъзнателно е изпълнявала някои от ритуалите, свързани именно с него.

"Сега Хелоуин е един ден, а ние като деца, когато е бил този сезон, обирах на баба ми градината с тикви и си правех фенери. Всяка вечер ние сме излизали компания с фенери, със свещта вътре в тиквата и не сме знаели за Хелоуин и тогава не са ни давали лакомства..."

Празнуват ли Хелоуин и противопоставя ли се този празник на Деня на народните будители, попитахме видинчани:

"Не, за мен това не е български празник и аз не го празнувам...Повече трябва да се отдава почит на нашия празник...Аз по принцип не съм много съгласна, обаче малкия много обича Хелоуин и утре ще ходи с батко си и ще обикалят...Не мисля честно казано, не ми допада особено да се празнува...И двата празника са си хубави сами по себе си и кой каквото иска - това да празнува."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44