Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецизното земеделие- устойчивост в условията на климатични промени

Снимка: Радио Видин


Нетипични- екстремно високи температури, липса на валежи или валежи с голям интензитет, повече горски пожари и наводнения- на всичко това сме свидетели през  последните години. Селското и горското стопанство са секторите, които са изложени в голяма степен на въздействието на климатичните промени. Какви са последиците за земеделието у нас, влияе ли повишаването на температурите на жизнения цикъл на растенията и биологичното разнообразие? Има ли начин бизнес, науката и фермери да намерят допирна точка за устойчиво земеделие? Темата коментираме с агронома Надежда Шопова, която е част от авторския екип на платформата "Климатека".


"...Повишаването на температурите води до различни стресови фактори при повечето култури. Изпарението на водата е по-високо, валежите запазват стойностите си от предишния климатичен период, но за лятото са около и по-ниски и не компенсират тези високи температури... Сценарият за бъдещето проектира намаляване на валежите и повишаване на температурите с повече от 2 градуса през 2050 година и с повече от 4 градуса през 2090 година. Тези неблагоприятни явления се усещат и в момента- повишаване на дните с температури над 25 градуса и тропическите нощи, удължаване на сезона с вероятност от пожари, има добре изразени периоди на засушаване, очаква се те да нараснат с повече от 12 дни в бъдеще, наблюдават се и екстремни, интензивни валежи, когато за кратък период пада количество, характерно за месечна валежна норма. Всичко това се отразява върху земеделието, и особено върху културите, които се отглеждат на открито. Това би могло да даде предимство на оранжерийното производство“- каза Надежда Шопова. 


От климатичните промени страдат растенията и животните, страдат и почвите, при които се наблюдава намаляване на органичното вещество, засилване на ерозионните процеси, както и засоляване поради покачване на морското равнище. Променя се жизненият цикъл на растенията, селскостопанският сезон се измества или удължава, това вероятно ще доведе и до промяна в отглежданите култури... Наблюдава се и намаляване на добивите, появяват се болести и вредители, както и някои инвазивни видове, с които е трудно да се справим.


И фермери, и научни работници, са убедени, че ако не се вземат мерки, влиянието на климатичните промени може да е пагубно не само за земеделието, но и за живота на Земята. Необходимо е бизнесът, науката и фермерите да намерят своята допирна точка и да работят в посока  устойчиво земеделие в условията на климатични промени. Вероятно това е на път да се случи, защото преди дни в Пловдив по проекта  AgroDigiRise по програма "Нова Европа" бяха открити три Демо точки "Наука" на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, в който влизат няколко партньорски организации, чийто фокус е прецизното земеделие. 


"Става въпрос за 14 партньорски организации, които са се заели да допринесат за по-доброто обслужване на агро сектора, във фокуса им са най-вече средните и малките фермери, защото за тях е по-трудно да се справят с климатичните промени. Идеята е да направят 16 точки у нас, в които фермерите на място да видят как работят технологиите в полза на земеделието. Ще има възможност и за обучение, както и за финансиране на проекти... Едно от представените приложения е за "умно", контролирано напояване в оранжерии, което може да се управлява от разстояние и би намалило разходите. Представени са и приложения, които могат да се внедрят в лозаро-винарския сектор- за контролиране на болестите и необходимостта от пръскания... Дигитализацията би могла да ни доближи до устойчивото земеделие, ще можем да намалим използването на пестициди и синтетични торове, а това е важно... За справяне с последиците от климатичните промени отговорността е на всички ни. Трябва да подхождаме отговорно, да не се отнасяме консуматорски... Всички заедно трябва да се справяме с предизвикателствата и да се грижим за земята, която ни храни... ", категорична е Надежда Шопова.  

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"За" и "против" автоматите за лекарства

Законопроектът на "Възраждане" за лекарствата създаде напрежение сред представителите на Националната аптечна камара и пациентски организации. Той предвижда държавата да финансира откриването на аптеки и автомати за лекарства в областите, общините и населените места, за които е установен недостиг според Националната аптечна карта...

публикувано на 20.09.24 в 18:00

От колекционер към творец: Йоанна и нейните свещи и картички

Днес ви запознавам с Йоанна Йорданова от Видин, чиято страст към колекционирането на картички е на повече от 12 години. Тя се сдобива с интересни екземпляри, когато е на бригада в Щатите. Там хората си ги подаряват не само при радостни поводи, но и при тъжни. Йоанна се връща от Америка с близо 50 картички, като всяка е с различна история. Тя..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Във Видин предстои още една кампания на "Капачки за бъдеще"

Временен пункт на кампанията "Капачки за бъдеще" ще бъде разкрит на 12 октомври във Видин . Част от средствата, събрани от инициативата в страната ще са за болницата в града, каза Дияна Ангелова , която е сред организаторите в областния център.  "Кампанията ще бъде четвърта вече по ред в града - на стандартното място - на ъгъла на училище..

публикувано на 20.09.24 в 16:07

Фолклорна студиа "Северняци" с поредна благотворителна инициатива

Фолклорна студиа  "Северняци"  организира б лаготворителен концерт "Живот за Стойчо"   във Видин . Събитието ще е на 3 октомври, от 18:30 часа в Спортната зала в града, каза ръководителят на формацията Ерик Петров .  "Нашето сдружение "Усмихни се с нас" и Фолклорна студиа "Северняци" решихме да направим този благотворителен концерт в..

публикувано на 20.09.24 в 14:39
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19