Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Бойкова - Терзийска: Бъдете смели, свободни и към всеки благородни!



В автобиографичното ни предаване "Калейдоскоп" гостува видинчанката Милена Бойкова Миладинова - Терзийска. Тя е детска писателка, работила е като журналист, като издател на своите книги за деца, като учител, изобщо- една реализирала се професионално жена, свързала живота си с творчество. Разбира се, и със своите три деца. 

Милена е родена на 5 януари 1974 г. във Видин. Израства и се възпитава в семейство на учители. Баба й и дядо й са учители и първите будители за Милена. Дядо й Миладин Михайлов дълги години е бил директор на училище "Отец Паисий". Майка й също е учител в детска градина, а баща й е математик, завършва математика в Софийския университет, работил е като програмист. 

С много любов и светли чувства си спомня за детските години, прекарани във видинския квартал "Калето", за реката и за крепостта "Баба Вида", лудориите около блока, игрите на ластик, стражари и апаши.

С детството й са свързани и летата в предбалканското село Върбовчец, изпълнени с купища звезди и дъхави поляни. 

Средното си образование завършва в Гимназия с преподаване на чужди езици - Видин, пише стихове, и логично - решава да кандидатства журналистика. В последния момент пренарежда желанията си и на първо място пише "Българска филология".  Приета е в двете специалности в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но избира и завършва филология. 

Журналистиката сама я намира в трети курс: "Тази професия ми даде страшно много, и като запознанства, и като умения - да си организиран, да си прецизен, да пишеш интересно, аз бях ентусиазирана студентка, която имаше желание да работи като журналист" , споделя Милена. 

Отразява културните събития за вестник "Демокрация" и работи 6 години в културния отдел на вестника. Работи и като репортер и редактор в седмичника "Кеш", в списание за туризъм и автомобилизъм, в списанията "Мениджър" и "Мода", във вестник "Новинар", където стига до длъжността редактор на отдел "Култура". Паралелно сътрудничи в списанието за бременност и майчинство "9 месеца". Като цяло - 15 години работа в печатни медии.



Днес работи като учител по български език и литература, за нея ролята на учителя е да вдъхновява и буди желание за знания, мечти и добродетели. Преди това, обаче, осъществява една своя мечта - да издаде своите книги и те да стигнат до повече читатели. Първото й вдъхновение да започне да пише поезия за деца е първата й дъщеря Венера. Днес продължава да пише, вдъхновена от своите близнаци. 

Нейното издателство "Мирфея" ЕООД стартира в Деня на будителите - на 1 ноември 2012г. в София. 

Написала е и издала 10 детски образователни книги, 6 от тях са реализирани с финансовата подкрепа по Евро програма. Това са приказки в стихове и гатанки в стихове, защото предпочита стихотворната форма

Представя своите произведения пред детска публика като гостува в различни училища, читалища и библиотеки  в цяла България. Децата я вдъхновяват да продължава да пише за тях. 

ИЗДАТЕЛСТВО МИРФЕЯ 
"Попаднах на един бизнес курс, в който се обясняваше как можеш сам да си направиш бизнес, нещо много нетипично за мен, но реших, че написаните вече стихчета, които се оформиха в различни поредици, въпреки че някои от тях ми бяха искани от големи издателства да бъдат печатани, реших ,че мога да се опитам да направя нещата така, както аз ги мисля в главата си, с желаните  художници... Приказките са с илюстрации на Кирил Божков, проф. Иван Газдов е един от най-добрите графици в България, той направи картинките за "Азбучни професии"... И така. Тези 10 книжки са в 3 водещи рубрики: приказки в стихове, всяка книжка е отделна приказка, която накрая винаги завършва с поука. Втората поредица е за буквите, в нея съм събрала стихчета по различни теми - "Азбука в града " и "Азбука в цирка". Имам и гатанки, те се оказаха доста търсени..."

ЖУРНАЛИСТИКА ИЛИ ПЕДАГОГИКА 
"И в двете професии има голямо напрежение и предизвикателство, както и голямо удовлетворение. Работата с деца понякога може да е доста напрегната, но децата са много чисти, спонтанни и неподправени, и общуването с тях е много позитивно. И двете понякога са напрегнати, но човек в различните си етапи, минава през различни стъпала и аз за себе си съм удовлетворена и в двете сфери, и съм щастлива с настоящата..."

СТИХЪТ И МУЗИКАТА
"Стихът е моята форма, която е най-близо до музиката, която аз обожавам и с кратка форма да предадеш богато съдържание, засега в тези стихотворни поетични варианти се опитвам да реализирам книжните си идеи за децата. Да добавя, че като ученичка пеех в пионерския хор... Имахме прекрасни преподаватели и бях на крачка да кандидатствам в Консерваторията, Обичах музиката, но обичах и писането и литературата..." 

Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15