Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 януари 2024 година

Снимка: Любо Андреев

Жители на общините Георги Дамяново и Чипровци затвориха за час пътя за Белоградчик и Видин. Протестиращите са недоволни от увеличението на цената на водата


Рязко се увеличава броят на болните от варицела в област Монтана, расте и броят на болните от грип. 60 са регистрираните болни от варицела в област Монтана през първата седмица на новата година. 


Четирима възрастни хора са пострадали при падане по заледените улици във Враца и са получили медицинска помощ в Спешното отделение на врачанската болница. 


Ежедневно се извършва осоляване на тротоарите, а най-натоварените участъци от пешеходните зони в града се пръскат с течен размразител. Това отговориха от Община Видин на запитване на Радио Видин във връзка със заледените и опасни за пешеходците участъци в града. Трима души са потърсили лекарска помощ след падане, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.


Удължен е срокът на временната организация за движение по участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Отсечката е затворена за движение в двете посоки от 160-ти до 172-ри км за изграждане на новото трасе и графика на строителя за изпълнение на строително-монтажни работи, които не позволяват безопасното преминаване на моторните превозни средства.


Нов общински съветник ще положи клетва във Видин. Причината е, че Найден Йонов, който бе избран от листата на БСП за България, е назначен за заместник-кмет на Община Видин. С решение на общинската избирателна комисия са прекратени предсрочно правомощията му на общински съветник. Следващият по ред класиран кандидат от листата на БСП е Даниела Петрова, тя обаче е декларирала отказ да бъде част от местния парламент. По тази причина Общинската избирателна комисия е обявила следващия в листата Емил Атанасов  за общински съветник от листата на коалиция БСП за България. 

Разминавания с данните, отразени в протокола на СИК 120 във видинското село Слана бара установи повторното броене на бюлетините. Днес в съдебна зала, в присъствието на страните по делото, беше отворен чувалът с изборните книжа от първия тур на местния вот в селото. 

Повече средства за лекторски часове, работно и представително облекло, както и за петте квалификационни степени ще има за служителите в сферата на образованието в община Монтана. Кметът Златко Живков подписа Колективен трудов договор (КТД) с представителите на синдикатите.

Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт във Враца и с 50% намаление по линиите от междуселищната транспортна схема, съобщиха от Общината. Съгласно Постановлението на Министерския съвет облекчението влиза в сила от първи февруари. От транспортното дружество на Враца ще започнат издаването на карти за безплатно пътуване по заявления от учебните заведения в града. Картите ще са персонални и със срок на валидност една година от датата на издаване. Издадените превозните документи ще бъдат предоставени на училищата и раздавани на децата. Ученици с навършени 14 години, студенти и докторанти ще пътуват със 50% намаление.

Над 580 проверки в държавните горски територии в обхвата на Северозападното държавно предприятие са осъществени в първата седмица на тази година. Проверени са 77 обекта за добив на дървесина, 109 превозни средства, над 300 ловци и двама риболовци. Разкрити са 8 нарушения на Закона за горите, като са съставени 7 акта. Горските служители са констатирали 120 кубични метра незаконно добита дървесина. Конфискувани са 10 кубика дърва за огрев, едно моторно превозно средство и един моторен трион.

Младежка инициатива насърчава към креативност и създаване на заетост чрез опознаване на културно-историческото наследство в старите български столици Видин и Велко Търново. Насочена е към ученици, студенти и хора на възраст до 29 години, търсещи работа.


Над 40 са исканията от началото на 2024 година за безплатни винетки в Дирекция "Социално подпомагане"-Кула. Очаква се тази година около 200 жители на общините Кула, Бойница и Грамада да кандидатстват за безплатна винетка.


Осми читалищен конкурс "Георги Тодоров" обяви Народно читалище "Просвета" в Мездра. Той ще се проведе в три категории и две възрастови групи, обясни за Радио ВИДИН секретарят на читалището Моника Петкова.


В мездренското село Царевец един от обичаните празници е Бабинден. Въпреки, че го отбелязват по стар стил на 21 януари, Кметството и Народно читалище „Просвета-1928г.“ – с.Царевец вече са готови с програмата.

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44