Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрана Рангелова: Всяко ново творение на ръцете и мисълта ми носи радост

Основната ми молитва е за мир, споделя авторката

11
Снимка: личен архив

Срещаме Ви с една прекрасна жена, която изживява живота си по нейния си начин, свързва живота си  с децата и изкуството. А духовността е водеща в нейния личен, професионален и човешки път. Това е 74 годишната Петрана Рангелова, която живее и твори в Монтана. Тя е родена  в село Славотин, преди 74 години. Детските й спомени са свързани със слънце, простор, козички и биволи, любов към природата и земята. През 1960 година семейството се премества в Монтана. Учи в Първо основно, а продължава в Трето основно училище. След 8 клас се записва в Икономическия техникум "Васил Левски". Първото й работно място е в "Каменни кариери" като плановик, а после и в ТПК "Септември" като счетоводител. Няколко години работи като икономист, но избира друга работа, която е свързана с децата. Любовта й към децата е огромна и самата тя споделя: "Децата ме вдъхновяват, децата са моята слабост, обич и любов."


Любовта й към децата я подтиква да се запише в Института за учители във Враца. Както тя казва, това е любимата й професия, определена от звездите по датата й на раждане. И така 30 години тя да работи с деца. 

Поводът да Ви срещнем с Петрана Рангелова е откриването на втората й самостоятелна изложба, озаглавена "Пъстър свят". В изложбата  са включени  17 декоративни пана, 7 живописни платна и 4 миниатюри, които са израз нейната вътрешна потребност да твори. Гоблените са изтъкани с техниката на чипровския килим, която авторката овладява от своята майка. 

За това как се появяват нейните по-различни гоблени - пана, Петрана Рангелова разказва : 

"Моите колежки ми показваха, че вкъщи са си избродирали хубави гоблени с игла и конец, аз понеже имах проблем с очите и това ме амбицира и реших, че ще си направя гоблени, но по моя начин. И тогава на стана основах гоблени да си изтъка, почнах от най-трудния, гледах го от снимка, това е "Замъкът", и така започнах да правя гоблените. В някои от гоблените влагах елементи от чипровския килим, като канатица, пилетата."



Днес в свободното си време Петрана работи в двора си, грижи се за много цветя, пътува много, чете книги с духовно съдържание. Изложбата "Пъстър свят" представя 17 декоративни пана, 8 живописни платна и 4 миниатюри. Тя е отговор на вътрешната потребност на Петрана Рангелова да твори. Първата й изложба е в далечната 1995 година. Повтаряща се тема в паната са залезите и изгревите. Тези преходни природни състояния са истинско предизвикателство за художниците, сподели Нели Василева при представянето на творбите на Петрана Рангелова.




Гоблените са изтъкани с техниката на чипровския килим, която авторката овладява от своята майка. Така, че не случайно Петрана Рангелова е избрала за свое хоби това древно изкуство. Създаването на декоративни пана чрез вплитане на различни цветни нишки на стан, позволява да се оформят сложни дизайни и живописни изображения. Това насърчило художничката да експериментира. Тя обогати библиотечната колекция от оригинални произведения на изкуството, като дари едно от своите декоративни пана, озаглавено "Пилета“. 

Изложбата "Пъстър свят" на Петрана Рангелова ще остане във фоайето на РБ "Гео Милев" Монтана до 9 февруари.


ДЕТСТВОТО 
"Мама работеше в строителството. После изкара курс по килимарство, купи си стан и започна да тъче килими. И аз около нея, в началото по мъничко, след това започнах да карам бордюрите на килимите, и така си заслужавах стотинки за боза. ...По онова време родителите ми работеха от сутрин до вечер, вкъщи трябваше да приготвя храната, обяда, каквото можех, това приготвях. И те бяха много толерантни към нас. не са учили с мен, както сега родителите учат с децата. Но децата сега нямат този стремеж сами да постигат всичко, докато при нас, по онова време, сам се бориш, за да постигнеш нещо."


УЧИЛИЩЕТО 
"Класният ми ръководител до 8 клас Пенка Христова беше образец за мене. Учителите по история, по физика, просто те караха да се интересуваш от техните предмети. тогава се правеха опити. А с рисуване започнах да се занимавам още на село, в Славотин. "


ДЕЦАТА 
" С децата работех много, да работиш с тях означава да ги познаваш от какво имат нужда гледаш ги в очите и те те познават, знаят как ще реагираш, преди да направи нещо, то се обърне да види дали го следиш,  и дечицата съвременните са много прозорливи и с вътрешни заложби, които трябва да се развиват. Трябва да има промяна в диагностиката на децата и да можеш да погледнеш това, което е заложено в детето и това да се развива. Но това ще се развива в бъдеще."


ЧИПРОВСКИТЕ КИЛИМИ И ГОБЛЕНИТЕ 
"Хазяйката ни е от Чипровци и тъчеше чипровски  килими. Почти всеки ден се качвах при нея тя ме научи да мотая канори/преждата се намотава по определен начин и това се нарича канори/,  наблюдавах я внимателно и тя ми показа и аз започнах да влизам в стана и попълвах фигурки, които тя предварително е оформила. След това мама започна да тъче към Чипровци и аз започнах да й помагам, отначало по-малко, след това определени бордюри, тоест краищата на килимите, свободното време влизах при нея да й помагам и така доста време. 




Моите колежки ми показваха, че са си избродирали хубави гоблени с игла и конец, аз понеже имах проблем с очите и това ме амбицира и реших, че ще си направя гоблени, но по моя начин. Тогава на стана исках гоблени да си изтъка и започнах от най-трудния .Гледах го от снимка - това е "Замъкът" и така започнах да правя гоблените. Това за мен беше нещо ново, твориш нещо. Вместо да се размотавам насам-натам, аз предпочитам да седна и нещо да сътворя. И всяко нещо ново ми донася радост, защото е творение на ръцете, на мисълта ми."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18