Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 февруари 2024 година

Снимка: Светослав Цветанов

С часове движението на тежкотоварни автомобили към граничния пункт с Румъния Дунав мост 2 остана спряно. Земеделци обявиха, че ще са на пътя всеки ден, докато не  бъдат изпълнени исканията им. И земеделски производители от Монтанско се включиха в националния протест. Над 100 трактора блокираха пътя за Лом, на разклона за Бойчиновци и Козлодуй. Стотици земеделски производители от всички сектори блокираха пътя между Мизия и Оряхово във Врачанско към ферибота за румънския град Бекет. Протестиращите са категорични, че малките и средни стопанства са в колапс и повечето от тях - пред фалит.


С 10 процента се увеличават средствата, които осигурява държавата за компенсация на разходите за безплатен превоз на близо 91 000 деца и ученици от населени места, в които няма училища и детски градини. Министърът на образованието Галин Цоков издаде заповед за увеличението със задна дата от 1 януари.


През изминалата седмица в област Монтана са регистрирани нови 68 случая на грип и остри респираторни заболявания, което е с 12 по-малко от предходната. Общата заболеваемост в областта също намалява. При това положение няма основание за обявяване на грипна епидемия, каза и личният лекар д-р Людмил Джурджов.


Над 2 милиона лева стари данъци има да взима Община Монтана. През миналата година са събрани рекордните 11 милиона и 200 хиляди лева. Данък МПС е един от най-ниските в страната. 


Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административен съд - Монтана, с което беше отхвърлена касационната жалба срещу решението на Общинска избирателна комисия – Вършец за избор на кмет на община Вършец, съобщават от областната структура на Продължаваме промяната в Монтана. Жалбата и делото по нея са върнати за ново разглеждане от друг състав в Административния съд в Монтана при спазване на указанията, дадени от ВАС в мотивите за решението. 


Предстои приемане на План за действие на Община Видин за равенство, приемане и участие на ромите за 2024-2026 г. Проектът на стратегическия документ беше представен днес на обществено обсъждане. 


Предстои ремонт на летния кинотеатър "Гъбите" в Белоградчик. Ще има също и подвижен покрив, каза заместник-кметът на Белоградчик Ангел Боянов. Летният кинотеатър е в подножието на скали с форамата на гъби. Затова е наречен "Гъбите". Построен е през 1965 година.


Община Мездра удължава до края на годината кампанията за безвъзмездно предаване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, стари дрехи и текстил. За жителите на общината, които нямат възможност да ги  предадат, общинското предприятие "Чистота" организира безплатно извозване от домовете след предварително обаждане. Телефоните са обявени на страницата  на общината.


В 14:00 часа е измерена температурата от 23,8 градуса по Целзий, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. За 2024 година това е най-високата отчетена стойност.


Враца почита 80 години от смъртта на генерал Кирил Ботев. Днес, на 6 февруари, се навършват 80 години от кончината на ген.-полковник Кирил Ботев, брат на поета-революционер Христо Ботев и командир на 6-а пехотна Бдинска дивизия.


Регионалният исторически музей във Видин е с амбициозна програма за годината, каза директорът Христина Кирилова. Първото от предстоящите събития ще е изложба, която от музея организират по повод Деня на археолога.


Повече книги и читатели, отчита библиотеката в Мездра. Спечелено е финансиране от 2895 лв. за обновяване на библиотечния фонд по програмата „Българските библиотеки - център за четене и информираност“ към Министерство на културата. С този проект се набавиха 203 тома библиотечни документи.


На вълнуващ и интересен урок присъстваха първокласниците на Силвия Пешевска от 1-ви "б" клас на ОУ "Хр. Ботев" в Мездра, който се проведе в читалнята на местната библиотеката.


"Обич за обич"- под това мото премина поредният открит "урок" в Брегово. Той се проведе в салона на местното читалище. Инициативата е на проф. Венелин Терзиев, а идеята е съвместно с ученици и учители от Средно училище "Св.св. Кирил и Методий" да бъдат проведени 12 житейски урока, в които учениците се срещат с известни и талантливи личности, които да разкажат своя опит и да споделят пътя към постигането на целите. 


Пчеларите от Белоградчик ще отбележат своя професионален празник с поредица от събития. Стартът на програмата ще е на 9 февруари от 11:00 часа в Младежкия дом в града с приветствено слово от кмета на община Белоградчик Боян Минков, съобщават от общинската администрация.


В Регионалния исторически музей във Враца ще бъде представена изложба графика по повод 85 години от рождението на Любен Стоев. Тя ще е в малката зала на ХГ "Иван Фунев". Откриването е утре от 13.00 часа.


На 8 февруари (четвъртък) от 13:00 ч. до 15:00 ч. ще бъдат извършвани дейности по актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" и предупреждават за възможни единични кратки прекъсвания при купуването на електронни винетки и маршрутни карти. За избягване на риска от затруднения с покупката на е-винетки Националното тол управление препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да купят своевременно необходимата им електронна винетка или маршрутна карта.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05