Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 февруари 2024 година

Снимка: Светослав Цветанов

С часове движението на тежкотоварни автомобили към граничния пункт с Румъния Дунав мост 2 остана спряно. Земеделци обявиха, че ще са на пътя всеки ден, докато не  бъдат изпълнени исканията им. И земеделски производители от Монтанско се включиха в националния протест. Над 100 трактора блокираха пътя за Лом, на разклона за Бойчиновци и Козлодуй. Стотици земеделски производители от всички сектори блокираха пътя между Мизия и Оряхово във Врачанско към ферибота за румънския град Бекет. Протестиращите са категорични, че малките и средни стопанства са в колапс и повечето от тях - пред фалит.


С 10 процента се увеличават средствата, които осигурява държавата за компенсация на разходите за безплатен превоз на близо 91 000 деца и ученици от населени места, в които няма училища и детски градини. Министърът на образованието Галин Цоков издаде заповед за увеличението със задна дата от 1 януари.


През изминалата седмица в област Монтана са регистрирани нови 68 случая на грип и остри респираторни заболявания, което е с 12 по-малко от предходната. Общата заболеваемост в областта също намалява. При това положение няма основание за обявяване на грипна епидемия, каза и личният лекар д-р Людмил Джурджов.


Над 2 милиона лева стари данъци има да взима Община Монтана. През миналата година са събрани рекордните 11 милиона и 200 хиляди лева. Данък МПС е един от най-ниските в страната. 


Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административен съд - Монтана, с което беше отхвърлена касационната жалба срещу решението на Общинска избирателна комисия – Вършец за избор на кмет на община Вършец, съобщават от областната структура на Продължаваме промяната в Монтана. Жалбата и делото по нея са върнати за ново разглеждане от друг състав в Административния съд в Монтана при спазване на указанията, дадени от ВАС в мотивите за решението. 


Предстои приемане на План за действие на Община Видин за равенство, приемане и участие на ромите за 2024-2026 г. Проектът на стратегическия документ беше представен днес на обществено обсъждане. 


Предстои ремонт на летния кинотеатър "Гъбите" в Белоградчик. Ще има също и подвижен покрив, каза заместник-кметът на Белоградчик Ангел Боянов. Летният кинотеатър е в подножието на скали с форамата на гъби. Затова е наречен "Гъбите". Построен е през 1965 година.


Община Мездра удължава до края на годината кампанията за безвъзмездно предаване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, стари дрехи и текстил. За жителите на общината, които нямат възможност да ги  предадат, общинското предприятие "Чистота" организира безплатно извозване от домовете след предварително обаждане. Телефоните са обявени на страницата  на общината.


В 14:00 часа е измерена температурата от 23,8 градуса по Целзий, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. За 2024 година това е най-високата отчетена стойност.


Враца почита 80 години от смъртта на генерал Кирил Ботев. Днес, на 6 февруари, се навършват 80 години от кончината на ген.-полковник Кирил Ботев, брат на поета-революционер Христо Ботев и командир на 6-а пехотна Бдинска дивизия.


Регионалният исторически музей във Видин е с амбициозна програма за годината, каза директорът Христина Кирилова. Първото от предстоящите събития ще е изложба, която от музея организират по повод Деня на археолога.


Повече книги и читатели, отчита библиотеката в Мездра. Спечелено е финансиране от 2895 лв. за обновяване на библиотечния фонд по програмата „Българските библиотеки - център за четене и информираност“ към Министерство на културата. С този проект се набавиха 203 тома библиотечни документи.


На вълнуващ и интересен урок присъстваха първокласниците на Силвия Пешевска от 1-ви "б" клас на ОУ "Хр. Ботев" в Мездра, който се проведе в читалнята на местната библиотеката.


"Обич за обич"- под това мото премина поредният открит "урок" в Брегово. Той се проведе в салона на местното читалище. Инициативата е на проф. Венелин Терзиев, а идеята е съвместно с ученици и учители от Средно училище "Св.св. Кирил и Методий" да бъдат проведени 12 житейски урока, в които учениците се срещат с известни и талантливи личности, които да разкажат своя опит и да споделят пътя към постигането на целите. 


Пчеларите от Белоградчик ще отбележат своя професионален празник с поредица от събития. Стартът на програмата ще е на 9 февруари от 11:00 часа в Младежкия дом в града с приветствено слово от кмета на община Белоградчик Боян Минков, съобщават от общинската администрация.


В Регионалния исторически музей във Враца ще бъде представена изложба графика по повод 85 години от рождението на Любен Стоев. Тя ще е в малката зала на ХГ "Иван Фунев". Откриването е утре от 13.00 часа.


На 8 февруари (четвъртък) от 13:00 ч. до 15:00 ч. ще бъдат извършвани дейности по актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" и предупреждават за възможни единични кратки прекъсвания при купуването на електронни винетки и маршрутни карти. За избягване на риска от затруднения с покупката на е-винетки Националното тол управление препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да купят своевременно необходимата им електронна винетка или маршрутна карта.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42

Нови културни преживявания създава "Резиденция баба" във видински села

Участниците в десетото издание на инициативата "Резиденция баба" се събраха във видинското село Делейна. В първия ден от своята съвместна дейност младите хора, които тази година са 18, се запознаха с инициативата и постиженията й до момента.  "Набелязахме основни задачи, в каква посока ще тръгнем като група... Първата среща беше като въведение, за..

публикувано на 31.08.24 в 17:18

Завърши традиционното "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Библиотеката при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра организира в продължение на два месеца изяви под мотото "Забавно лято в библиотеката“. Те преминаха в три основни направления. В  понеделник заниманията бяха посветени на четене на творби от препоръчителните списъци, отбелязване на годишнини от рождението на детски писатели, известни..

публикувано на 31.08.24 в 15:15

Безплатен скрининг за рак на маточната шийка започва във Враца

Безплатни гинекологични прегледи с цел ранно откриване на онкологични заболявания започват от 1 септември, неделя, във Враца. Ще бъдат обхванати 200 жени на възраст от 20 до 49 години, независимо от здравноосигурителния им статус. Прегледите ще се извършат по програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на рака на шийката на матката...

публикувано на 31.08.24 в 13:55

20 години от основаването на читалище "Славяна" отбелязват в Плешивец

20-годишнина чества читалището в село Плешивец, община Ружинци. Народно читалище "Славяна" е основано през 2004 година, след като десетилетие по-рано спира дейността на Народно читалище "Златен извор 1927". Новото културно средище получава името на бивша учителка, която е и изявен читалищен деец.  Годишнината на читалище "Славяна" се отбелязва с..

публикувано на 31.08.24 в 12:38

Европейски дни на наследството във Враца

За поредна година Община Враца се присъединява към съвместната инициатива на Съвета на Европа и ЕС - Европейски дни на наследството със серия от инициативи. Първото събитие, част от програмата, е Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" - който ще се проведе в периода 6-9 септември 2024 година в местността "Валога" - село Оходен. В периода..

публикувано на 31.08.24 в 12:05