Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Добрев, кмет на община Оряхово - здраво свързан със земята и хората

11
Снимка: личен архив

В днешното издание на "Калейдоскоп" ще поставим фокуса върху един от дългогодишните кметове в българския  Северозапад - Росен Добрев, кмет на община Оряхово. Много хора го познават като сърцат човек, с благородна душа, който работи за добруването и подобряването на благосъстоянието на хората от общината.
Наскоро Росен Добрев навърши 50 години, една зряла възраст, в която човек може да погледне назад и да си каже, ето това направих, а това не успях. Удовлетворен съм или пък не съм. Какво бих искал да направя и как да продължа живота си?
Росен Добрев е роден на 28 януари 1974 година, в Оряхово, но детските му години са свързани със село  Селановци, където е живее до 8. клас. Учи в основното училище в Селановци. Като дете е доста буен и палав, непокорен. Успехът му в училище е отличен, но учителите винаги  се оплаквали от дисциплината му. 


Средното си образование завършва в Техникума за ядрена енергетика в Козлодуй. Тук претърпява трансформация - от буен и палав се превръща в отговорен и сериозен ученик, повишава си успеха и си подобрява дисциплината. Литературата е любимият му предмет. След завършване на средното си образование Кандидатства във Висш селскостопански институт в Пловдив, специалност Агрономство.  студентските му години са изключително успешни, и той ги определя като най-щастливият период от живота си, създава семейство,  запознава се с  жената на живота си Ралица, ражда се и първата им дъщеря, през 1997 година. След като отбива  военната си служба през 1999 година започва работа като агроном в земеделска кооперация в Селановци. Сблъсква се с голям обем на работа  и със сериозни  отговорности. Спомня си, че голяма помощ с ценни съвети и подкрепа е получил от председателя  Митко Петков, на когото и днес е благодарен. 
Земята се оказва неговата позната и близка територия, и тук показва качествата си на организатор и на отговорен човек. Още след първата година става заместник-председател на кооперацията. Продължава и със свой бизнес. Създава фирма с приятеля си Ивайло Иванов и започват да обработват земя, да купуват техника и да се впускат в нови начинания. Прави опити за отглеждане на зеленчуци, този свой период го определя не като труден, а като важен и щастлив период, защото тогава разбира, че, ако си достатъчно упорит и последователен, резултатите няма да закъснеят. През този период натрупва и много ценен опит като земеделец и организатор. 

През 2011 година се включва в предизборната кампания за кмет, получава първото доверие от своите съграждани. "Първото доверие получих, когато хората си дадоха земята в моята кооперация преди това. То беше нещо подобно, когато станах кмет, пак бях кандидат за доверие. И в първия мандат то се дава на кредит, защото хората не ме познават, не знаят каква ми е ценностната система, какъв човек съм, какви решения бих взел, споделя Росен Добрев.

Като важен приоритет в работата си като кмет определя трите стълба - спорт, образование, култура. Спортът за деца е изведен на първо място в общината, като приоритет и като финанси, и като лично отношение , това е важно за развитието на децата спортните клубове - да бъдат обгрижвани и да усетят отношение към тях. 


Самият той тренира заедно с децата, присъства по време на техните тренировки, подкрепя ги със своето присъствие, представя им спорта като интересна дисциплина, опитва се да им бъде модел на подражание, учи ги на дисциплина, на приятелство, поемане на отговорност. 
Отдаден е на работата си, отговорен и всеотдаен и може би затова рядко ходи на почивка със семейството си, предпочита да си бъде у дома, сред близките си. 
Хобито му в момента е отглеждане на пощенски гълъби, които се включват в състезания. Много време прекарва със своите гълъби, за да успее да разбере характера им, да ги подтикне да станат победители, да летят и да се връщат. 



Росен Добрев споделя, че обича честността, точността, не понася нахалството и наглостта. Надява се да има още много внуци, на които да се радва. Рая е първата му  внучка, която е дъщеря на голямата му дъщеря Светослава и зет му Петър, опитва се да бъде добър пример за нея. 

ЗЕМЯТА
"Връзката ми със земята я има винаги, тя никога не може да се загуби. Когато идеш на полето има едно специално ухание, мирис, той е проникнал дълбоко в мозъка ми, в съзнанието ми, не може да бъде изтрито никога. Има нещо магично, когато си в полето, неописуемо е, много е различно. Никога не съм мислил, че някога ще се занимавам с администрация, тогава си бях щастлив да си бъда там просто и това ми носеше пълно удовлетворение."




КМЕТУВАНЕТО
 "Аз не мисля, че това, което сме  направили чисто инфраструктурно е много важно. Виждам кметове, които залагат на силен пиар за това какво са направили. Аз знам, че хората  виждат това, което е направено и ако то наистина е добре направено, те го знаят, че е направено от общината... Горд съм, че никога не си позволих да купувам гласове, аз съм кмет, който в края на изборния ден не си знае резултата, имам предположения, имам някаква нагласа, но така или иначе всичко при нас като екип се случва на място - получаваме или не доверие. Подхождаме честно към изборите. Сега би трябвало да съм по-уверен. При всички положения имам ясно изградена ценностна система и ясно изградени вътрешни правила, при които действам. Опитвам се да вниквам във всяка ситуация, не само от лична позиция, но да има и страничен поглед, и винаги съм принципен в решенията. Аз сравнително много лесно вземам решения, това ми е заложено отвътре. Когато видя проблем, на петата секунда знам кое е решението, много рядко ми се случва да се двоумя за неща, много рядко. 

Оказва се, че имам прадядо, който е бил няколко мандата кмет на Селановци - Пешо Ганов - несменяем."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18