Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунавският регион с потенциал за включване в дестинация за винен туризъм

Снимка: Радио ВИДИН


В опит да направят винения туризъм в региона на Западна и Централна Дунавска равнина по-популярен сред туристите и туроператорите, 20 изби създадоха винена карта, включваща и културно-историческите, и природните забележителности. Вече е факт и първото съвместно събитие на участващите в картата изби - ден на отворените врати, който бе организиран на 10 февруари. 

Винарите и собствениците на изби правят всичко, което е по силите им, за да популяризират региона като дестинация за винен туризъм, но е необходима и държавна политика, защото проблемите пред развитието на винения туризъм в региона са част от по-голямата тема за проблемите пред туризма като цяло. Това коментира Еми Маринова - съсобственик на винарска изба в Оряхово и един от инициаторите за създаването на Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина:

"Това е само началото на нашата инициатива, за момента има повече интерес, но все още няма организирани турове... В региона има и други проблеми- инфраструктурата, ремонти на пътищата, проблеми при настаняване. Дори и да представяме тази карта, проблемът с туризма е по-глобален и трябва да се погледне като цяло... Това, което правим, не може да се извади от проблематиката с пътищата..."

Взето е решение до август 2024 година Агенция "Пътна инфраструктура" да постави табели, които да показват пътя към винените изби, след като виненият туризъм е признак като нематериално културно наследство на България:

"Това трябва да стане сега през 2024 година и се надяваме за нашия регион да е от голяма помощ, защото сме разпръснати, покриваме голяма част и ще е добре тези знаци да водят до избите ни... "

Регионът на Западната и Централна Дунавска равнина разполага с чудесни условия за лозарство и винарство, но съществуващият потенциал не е достатъчно добре развит, а усилията на местните винари да популяризират това богатство не са достатъчно подкрепени, включително от държавата, отбеляза Еми Маринова:

"Не случайно в Плевен е бил създаден първият институт по лозарство и винарство на Балканите през 1902 и петия в света. Потенциалът е там, за съжаление регионът не е дотам известен в България и в чужбина и няма много инициативи, за да се популяризира. Затова избите сами направихме тази карта, затова и организираме тези отврени врати. Искаме да поканим хората за видят колко е прекрасно при нас, как правим виното, какви сортове предлагаме... Искаме да популяризираме региона и да разкажем какъв му е потенциала. За момента нямаме много подкрепа... А вината ни са интересни, работим с общо 36 сорта в региона, 13 са български, потенциалът е огромен. Трябва ни повече реклама. Важно е да се посети една изба, така виното се свързва с преживяване..." 

През април тази година в България ще се организира международна конференция за винен туризъм, като организаторите на форума вече са посетили изби от винената карта на Западна и Централна дунавска равнина и са обещали да доведат допълнително туроператори и журналисти в този регион. Никак не е било лесно, обаче да се стигне до това посещение, разказа Еми Маринова:

"Дойдоха и бяха много впечатлени от това, което видяха... Те не знаеха кои сме, не бяха чували за нас, не можеха да си представят колко богат и красив регион сме. Има още работа, но туризма се развива, тази конференция ще помогне да се чуе за България като винена дестинация. Надяваме се и ние от Дунавската равнина, че няма да сме забравени. Има много неща, които да се посетят- и културни, и природни забележителности. Много се надяваме да се чува все повече за нас, за да видят хората какво предлагаме... "

За всички събития, които организират избите от региона, можете да се информирате от интернет страницата на Винената карта на Западна и Централна Дунавска равнина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15