Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Румен Джагаров: Всяка къща има душа

"Връзката между хора и сгради е много силна, но е невидима."

5
Снимка: радио Видин

Днешният събеседник в "Калейдоскоп" е симпатичен млад мъж, архитект, предпочел видинското Ново село пред столицата. Румен Джагаров постоянно работи, твори, създава, реставрира и всеки ден открива магията на обикновения простичък живот на село, сред усмихнати и непринудени хора, обграден от природните звуци, уханието на земя и треви, мириса на Дунава и спокойствието и хармонията, които тук, на село, присъстват  всеки ден. За себе си казва: "Аз съм архитект, който избира да поеме по един мечтан път, да се върне във видинското Ново село, където възстановявам една стара къща и пропагандирам традиционни техники и занаяти за традиционни къщи от едно време, това е моята кауза." 

Румен Джагаров е роден през 1997 година в София, израстнал в квартал Горубляне. През летните ваканции неизменно е на село край Дунава, сред природата при баба и дядо по майчина линия, от известния род Кайцанови. 

"Ново село се появяваше във всеки етап от живота ми като някакъв сигнал, фактор, който в крайна сметка успя да ме привлече напълно."



И двамата му дядовци са изключително сръчни, умеят да майсторят всичко и предават тази сръчност на Румен. Когато се появява възможността да помага и в строежа на тяхната къща в София, се оказва, че има определен интерес към строителството и къщите. След 7. клас Румен кандидатства в Софийската гимназия по строителство, архитектура, геодезия "Христо Ботев", където получава базови знания. През 2015 година е приет в УНСГ специалност "Архитектура". Любимият му предмет е "История на архитектурата". През това време започва да ходи на народни танци, българският песенен фолклор го завладява и започва да се интересува от древните обичаи на българите, от древното строителство, Дипломната му работа е свързана с Ново село. 

Вече от три години живее в Ново село. Идва с цел да купи стара къща - плетарка, която да реставрира с природни материали, с традиционни техники и занаяти. Дълго време търси, накрая  открива къщата, която определено чака своя звезден миг, да бъде купена и да възвърне красотата и достолепието си. Днес Румен Джагаров продължава бавно и качествено да възстановява красотата, практичността и уюта на къщата. Често сяда на верандата под изящните арки, които успокояват ума, и наблюдава природата. Съседите му го подкрепят и му помагат, защото разбират идеята му. Топлите, непринудени и човешки взаимоотношения са другото нещо, което Румен оценява в селото. През зимния сезон спокойствието го вдъхновява да рисува, да чете, да твори и да размишлява, да работи по свои проекти. 

"Вярвам в късмета и който много силно вярва, късметът не го подминава.", споделя Румен и продължава: "Сега ми се върти в главата една идея, че селото е едно голямо платно, в което можеш да се развихриш и да си нарисуваш каквото искаш, и селото ти дава свобода да бъдеш такъв какъвто си и да изразиш тази своя идентичност в имота, който имаш."

НОВО СЕЛО
"Осъзнах, че тези хора със своя бит и култура, предават всичко това на сградите, които обитават. И така направих тази връзка със старите къщи в България. Хората са живели така, иначе нямаше да са така интересни и топли. Направих тази връзка с къщите. Например  в Ново село имаме къщи от Третото българско царство, от предвоенните години, от социализма, Тази връзка между хора и сгради е много силна, но е невидима. Аз започнах да откривам, че в Северозапада колкото повече започваш да се ровиш, толкова повече неща излизат,  стига да имаш интерес да се впуснеш в проучвания, и в търсене на отговори на някои въпроси. 
Ако се направи стратегия, която да работи за местните и те припознават културното наследство в селото, те първо, го пропагандират, второ, пазят го сами, и трето, хората виждат как всичко е в една симбиоза. И всъщност моята дипломна работа за Ново село целеше точно това - да се подпомогне културният живот на местните чрез развиване на читалищната дейност. Както и развиване на икономическата компонента в селото - разработих т.нар. Общински пазар. Развих и едно изоставено училище под формата на винарска изба, по-бутикова. Развивам няколко обекта и рециклирам сградите, защото основната част от сградата се запазва и нещата, необходими за съвременния живот се дострояват като допълнителни обеми. По този начин се подпомага животът в селото да е по-богат." 


КЪЩАТА
"Хубавото е, че не са правени промени по нея, тя си беше максимално автентично запазена, няма и капка бетон в нея, Забелязал съм, че там, където неправилно се сложи бетон в къщата, тя започва да гние. Моята къща беше единствено от камък, дърво и глина. Това на мен много ми допадна, защото това е добра основа,  която мога да започна да развивам...Има голяма веранда с типични за нашия край сводове, арки, от там се влиза във вестибюл, в който често се намира оджакът, и оттам се влиза в 4 стаи - 2 отляво и 2 отдясно. 
Тези характерни арки по-скоро са декоративен елемент, сигурно са дошли по Дунава от Западна Европа, тъй като там арката се използва навсякъде. Разпространени са много в Сърбия, в Румъния. Явно Дунавът ги е докарал и хората много са ги харесали и са започнали да ги слагат навсякъде, има ги и на други места в България, но не са толкова концентрирани както тук, в Северозападна България. 
Не бързам да приключа с ремонта за един летен сезон. Като работя лека-полека виждаш как тя реагира на това, което ти правиш по нея. Когато тръгнеш да правиш нещо по нея и то не става, все едно ти казва: "Не, не това няма да е хубаво!" и ти имаш време да помислиш и да промениш дизайна и да знаеш какво искаш да направиш, за да стане къщата по-хармонична. Къщата има душа. "


ЖИВОТЪТ НА СЕЛО 
"Усетих какво е да имаш хубави комшии, попаднах на хора човечни, разбиращи, подкрепящи, Тази топлина, която виждаш в хората, никъде другаде не съм срещал такава. това е много ценно Взаимно си помагаме, това е тръпката на съвременния селски живот, който се опитваме да съхраним. Това усещане за общност не само вкъщи, но и като излезеш на улицата, в полето, на площада, на Дунава.
Спокойствието в Ново село сега зимата даже ме вдъхновява, имаш време да четеш, да рисуваш, да мислиш, да разсъждаваш, и ми дава доста голяма свобода да изразявам себе си..." 

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18