Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Бобевски: "Музиката е всичко в живота ми- храна за душата, ритъм на сърцето"

Най-хубавото нещо, което създадох, беше прекрасният Видински детски хор

12
Снимка: личен архив




Валентин Асенов Бобевски е известен български диригент и композитор, свързал най-хубавите си професионални години с красивия крайдунавски град Видин. 

От 1963 година до 1969 година той живее, работи и твори тук. Тогава градът се развива с бързи темпове в икономическо, културно и спортно отношение, но изостава по отношение на хоровото изкуство. По това време се съгражда нова музикална култура. Младият тогава диригент Валентин Бобевски, едва на 22 години, е поканен да дойде в старопрестолния град и да развие и тази част от духовната култура на града. Започва неуверено и плахо, но упоритостта и многото часове неуморна работа дават прекрасни резултати. Все още го помнят като успешен и талантлив диригент и организатор. 


Роден е на 5 февруари 1938 г. в София. Музиката в семейството му е на почит, родителите му свирят и пеят. Баща му пее в хор "Гусла" и е солист на различни състави. Валентин е закърмен с музиката. Израства на софийската улица "Ами Буе", известна като "музикалната" улица на София. От малък акомпанира в различни компании на баща си. Учи в 19 СУ "Елин Пелин" и има щастието като ученик да види писателя Елин Пелин. Любимите му предмети са музиката, български език, история, география и химия, участва в ученическия хор. 

Приет е в Държавната музикална академия и е класиран на първо място. Специалността, която записва, е "Хорово дирижиране". Неотменно до него е проф. Георги Димитров, един човек, който се оказва ключов за неговото професионално развитие, и,  който е най-важният човек в живота му. 

"За мен беше като втори баща, научи ме на всичко не само в професията, но и в живота, с него сме ходили на театър, на концерти, правили сме анализи, той никога не прекъсваше човека, който говори... Научи ни на аналитичност, самокритичност, критичност, сами да се анализираме, да търсим най-хубавото, което можем да дадем...
Като студент работи в Ансамбъл на транспортните работници, след дипломирането му се оказва, че трябва да замине за Видин. Разпределен е във Видин в читалище "Цвят" като диригент в хор "Боян Чонос". Лично неговият учител проф. Георги Димитров го представя пред видинската общественост. 


През 1963 г. става главен диригент на Видинския градски представителен хор "Боян Чонос", с него печели лауреатско звание на Втория републикански фестивал през 1964 г. и наградата на Съюза на българските композитори на Втория събор на хоровете в Силистра през 1966 г. 

Създава Детски хор при Окръжен пионерски дом във Видин, който печели първата награда на Първия фестивал на детските хорове и Диплом за изключителни постижения през 1966 г., смесен камерен хор "Хармония" и мъжки камерен състав "Бонония", с които печели златни медали за изключителни постижения на Третия републикански фестивал през 1969 г. Създава и естраден състав "Чайките", в който пеят  млади момичета. 



Специализира в Хумболтовия университет, Германия. След това в продължение на 25 години е главен художествен ръководител на Ансамбъла на строителни войски, 43 години е диригент на хор "Света София", от 1970 г. до 1998 г. ръководи единствения спортен хор в България "Славия", а от 1985 г. е главен диригент на хор "Гусла". През 1991 г. създава Мъжкия камерен ансамбъл "България".

На 26 януари 1964 г се жени за Лили,  момичето, което харесва. Тя е от София, но идва с него във Видин и тук се ражда първата им дъщеря. 



Пише хорова и театрална музика, ръководи диригентски курсове, журира конкурси и фестивали, автор е на проблемни статии за диригентското и песенно изкуство, съставител е на песенни сборници и т.н. 
Дирижира много хорови формации в страната и чужбина и има над 400 премиерни изпълнения на български и чужди творби. Преподавател е по дирижиране в Държавната музикална академия "Ференц Лист", Унгария. Председател е на Международния фестивал за православна музика "Хвалите Господа".



Носител е на над 50 държавни и музикални отличия и награди от най-престижните хорови фестивали в света. Сред тях са международната награда "Бела Барток", орден "Св. св. Кирил и Методий" I степен, "Орден на труда" златен, Заслужил артист, "Златно перо" на Министерство на културата, "Златна лира", "Кристална лира" (2008), орден "Д-р Петър Берон" на БАНИ /Българска академия на науката и изкуствата- б.р./ и др.

Възстановява Българския хоров съюз, в момента е негов почетен председател.

Валентин Бобевски наскоро навърши 86 години и 65 години творчески път. Казва, че работи с удоволствие и затова е толкова успешен. 


Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18