Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците зачеркнаха националния интерес, за да обслужват дневния ред на евроатлантическите партньори

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Настоящото управление ще съществува, докато няма външна санкция

Снимка: БГНЕС
Преговорите преди ротацията продължават. Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори? Сглобка или избори? Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама".

Радио ВИДИН: В момента сме свидетели на безпрецедентна ситуация, трудна за обяснение обаче: партньори, отказващи да се признаят за такива, водят тежки и дълги преговори за бъдещето на държавата, при все че на политическата сцена няма особена алтернатива. Как стигнахме дотук?

"Всеки яде това, което си надроби. Много дълго време ПП-ДБ правеха едни заявки пред техните избиратели за невъзможни неща, че ще изчегъртват, ще махат, сами могат всичко, да управляват държавата сами и т.н... Още тогава беше ясно, че това са несериозни неща, че не почиват на трезв анализ и са откровена лъжа за привличане на електорат. Проблемът е, че когато хвърлиш такъв бумеранг, той се връща и те удря в лицето. В един момент те не са в тази Сглобка, изцяло и плътно с ГЕРБ, с ДПС... излизайки на протестите срещу Пеевски и Борисов те бяха много крайни, много радикални, говореха много тежки думи и очерняха техните образи, в един момент обаче са прегърнати с тях, самозабравят се, лидерите на либералното пространство вече са буквално първи приятели с техните архиврагове, макар да са от едно политическо семейство - либералното... но все пак партийно те бяха врагове. Днес обаче не са. Вече няма какво да разкажат на техните избиратели. След това се обърнаха към Радев, намериха си нов враг, обаче успяха да го окастрят и него като правомощия. Така че не остават много разговори. Не остават много наративи. В политиката най-важно е да имаш някакъв наратив, някакъв разказ за това какво се случва. Сега виждаме как по-опитни политици като Пеевски и Борисов - тяхната целувка, тя може да бъде политически доста летална, смъртоносна на моменти, но със сигурност те отслабва... и те се шегуват с тях, "чупят" им ръцете, извиват ги, но в крайна сметки и едните, и другите, знаят, че ако няма санкция на нашите евроатлантически партньори - ротацията ще си съществува. По-скоро имаме едно преразпределение вътре в рамките на неСглобката на властови позиции и нищо повече. Общо взето за обикновения гражданин няма абсолютно никаква разлика от това какво се е случвало преди няколко дни и това, което ще се случи след като стане ясно дали ще има ротация, а такава най-вероятно ще има".

Радио ВИДИН: Ако позволите да резюмирам - кучето не пуска кокала.

"Очевидно битката е между кучетата, които се борят за кокала. Но кокалът днес се дава от демократите и така да се каже евроатлантическите ни партньори. Това, което те правят винаги и навсякъде, е да оставят кучетата да се джафкат, да се борят за кокала, моментно да видят кое куче лае най-силно, най-силно драпа, да му подадат кокала и полека обаче да се обърнат и към другите кучета и да им кажат "опитайте се да му го вземете, за да не стане много силно". В тази игра наистина нашите партньори са много добри. Проблемът какъв е? Това е дневният ред на нашите евроатлантически партньори, които имат тяхната геополитическа стратегия за региона. Българският интерес в случая обаче е на много заден план. Виждате как министър-председателят излиза и казва, че икономиката на държавата не му е важна. Той каза, че има по-важни неща. В неговия отчет най-важната точка е колко е помогнато на Украйна. Давате си сметка, че това не е отчет пред българските граждани, дори не пред украинските, които си имат техните проблеми, това е отчет пред някакви партньори вън от България. Това е несериозно, изключително опасно, това е обидно. Това нещо не може да продължава много дълго. Очевидно неСглобката, както сами се опитват да се нарекат, се откъсва изключително много от електоралната база, от настроенията на реалните хора. Затова много малко хора гласуват, затова много хора се отвратиха от политическия живот. Истината обаче е, че времето е толкова историческо, толкова опасно, че ако гражданите не се опитат да припомнят на политиците какъв е дневният ред на България, може наистина да се случат много страшни неща, заради които дългосрочно всеки един български гражданин да съжалява, че не си е отворил устата, когато е трябвало".

Радио ВИДИН: Винаги говорим за политика, но почти никога за икономика. Вие сте икономист. Какви бяха изминалите 9 месеца?

"За съжаление, не само при тази, но и при доста предходни, но генерално ние правим една голяма грешка. Това е, че хазната е на червено. Тя е на червено и за да може да функционира, тоест като не ти стигат парите, ти или вдигаш данъците, или взимаш дълг. Засега взимат дълг, само че дългосрочно ще трябва да вдигат данъците. Като взимаш дълг, има два ефекта, които са много важни: ако този дълг е от вътрешния пазар, тоест от спестяванията на нашите застрахователи, нашите банки, които общо взето са нашите спестявания, но сме ги дали на тях като посредници... ако тези пари са от нашите вътрешни спестявания на България - има по-малко ресурс за предприемачите. Това е негативният ефект. Ако тези пари и спестявания идват от външни спестявания - от немци, австрийци, французи, тези пари са външни за нашата система. Те наливат още пари в нашата система и правят инфлация. Тези пари пък отиват за политически харч, а не за предприемачите. Това се вижда много ясно и ние наистина имаме едно огромно, за съжаление, участие на политиката в икономиката. Когато имаш такова огромно участие в икономиката, тя е задушена. Българската икономика не се движи вече от предприемачи - малки, средни, както по принцип е голямата основа, тя се движи от обществените поръчки. Затова все повече и повече някои бизнеси се окрупняват. Стават едно голямо тяло, слято с държавата и политиката. Затова толкова много се интересуваме от политика българите, защото виждаме, че в крайна сметка това движи все по-бавно движещия се влак. Ние сме му пъхнали прът в колелата. Не, това не може продължава много дълго. В един момент данъците ще бъдат вдигнати, осигуровките ще бъдат вдигнати. В НОИ има огромна дупка. Тази дупка ще се напълни като най-вероятно някой популистки моралист му хрумне да промени пенсионния модел и частните пенсионни фондове да бъдат национализирани. Към нашите външни инвеститори това е изключително лош сигнал. Грешните икономически политики не са привилегия само на едно управление, а доста назад, на всички, които се държат не като отговорни стопани и хора, които трябва да следят за една нормална обстановка за правене на предприемачество, а се държат като бейове, които се разпореждат все едно им е бащиния и от време на време дават на този, дават на онзи... и искат после да им се връща за кампании. Това е опорочена система. Тя убива икономическия растеж. Прави нещо много просто: България и българите икономически са много под потенциала, който имат. Ние с вас като граждани имаме голям дълг, че ние не сме достигнали потенциала, който България има и живеем много под икономическите възможности на България, а следствие на това - социално и културно също, защото като си по-беден - каква култура, какъв спорт, какви филми? Не правиш нищо, защото не остават пари в хората, остават само в политиката".

Радио ВИДИН: Вие сте сред обществениците, предупреждаващи за надвиснали исторически заплахи. Какви са те?

"За мен са три. Първата голяма заплаха е милитаризирането на Черно море и евентуално отприщване на един конфликт, който засега е локален между НАТО и Русия. Това е най-негативният сценарий. Дай Боже да не се случва никога, защото ако се случи, той ще е с катастрофален резултат за България категорично. Ние сме фронтова държава. Последствията биха били ужасяващи. Ние трябва по дипломатически път да се опитваме това нещо да го парираме максимално. Другият проблем, който аз виждам, е едно енергийно бедствие, което е следствие на Зелената сделка, която направи така, че унищожи нашия собствен ресурс - въглищната енергетика, с безумните данъци, защото квотите са данъци, както и безхаберието и безвремието по отношение на ядрената енергетика. Тези блокове, които имаме, се амортизират, трябва да правим нови. Можехме да ги направим с реакторите от Белене, но не ги направихме. Сега искаме да ги подарим на Украйна, защото тя няма пари да ги плати. Искаме след това да купуваме американски, които са по-скъпи, но все пак е нещо. Оказа се, че нашите политици поради някаква причина искат и това да парират. Абсолютно безхаберие по отношение на производството на електрическа енергия, а светът се електрифицира - коли, транспорт, вече и самолети няма да има, защото данък керосин ще направи полетите да са невъзможни. За да бъдем свързани в Европа, ние имаме нужда от ЖП и ток. Искаме обаче да не произвеждаме ток. Ще зависим от Турция, която си има собствена геополитическа и геоикономическа игра, но след две години ще има и въглеродно мито, с което токът ще бъде изравнен на границата, за да не може да ни правят дъмпинг, тоест да ни дават по-евтино това, което произвеждат, защото нямат такива квоти. Това води до едно обезкървяване на икономиката и енергийна бедност за нея. Оттам - третият голям риск е демографският. Ти като нямаш перспектива икономическа, има опасност от войни, тотално безхаберно политическо ръководство - хората не виждат перспектива и бягат в чужбина. Бягат при по-големите областни центрове, а така обезлюдяват едни страхотни български места, земя, за която нашите предци са си проливали кръвта. Тази земя започва да е много апетитна хапка за нашите съседи, които виждат, че в един момент могат да си я вземат без бой... или за заселването вътре на мигранти нелегални, които са влезли в Европа през някакви точки. Когато е през България - те ги връщат тук. Опасността е, разбира се, да се използва тази стратегически ценна територия, която се намира на моста за Азия, за опасни цели и буфер на ЕС. Това са трите най-спешни неща, които трябва да бъдат адресирани час по-скоро. Мигрантският въпрос вече се вижда и по улиците на София. Вашият край и моят, защото аз съм от Северозапада, е застрашен да бъде използван за квази бежански лагер, там да бъдат заселени хора. Повечето добри българи, когато не виждат перспектива и бизнес в Северозапада, бягат. В един момент остават тези казарми, училища, селца и т.н, които могат да бъдат използвани точно за такъв тип буфер".

Радио ВИДИН: Аз работя често над темата за демографския колапс. Начинът, по който политическата класа размишлява над проблема, е притеснителен. Демографският ситуация не се оправя, когато дадеш 150 лева за раждането на дете.

"Много са направленията, в които трябва да подобриш средата, за да имаш по-добра демография. Това е първо да се върне духът на българите. Отново да си припомнят историята и величавите подвизи на това, което нашите предци са правели, за да сме живи днес. Второ - да създадеш икономическа среда, прогнозируема, сериозна, възможности за инвестиции, много гъвкава администрация, която не да пречи и да бие през ръцете предприемачите, а да ги подпомага. Образование, което да подсигурява път в живота. Много са нещата. Масов спорт. Поредица от неща, които зависят от правилно взимане на решения. Това е един от най-големите рискове, защото в крайна сметка, ако не останат българи, за каква икономика говорим? Всичко е вторично на това".

Радио ВИДИН: Съвсем наскоро представихте ново гражданско движение, което носи името "България може". Кръстено е на Вашата книга "България може сама". Какво продиктува създаването на организацията? Как виждате развитието ѝ?

"Преди три години аз бях гражданска квота, участвах като гражданин в изборите. Гледах на тях като платформа, от която да си кажа какво мисля, да си кажа рисковете - тогава казах мигрантска криза, Зелената сделка, която ще смаже енергетиката, инфлация висока и война в Източна Украйна. Нито едно от тези неща тогава не беше в дневния ред на обществото. Хората ми се смееха. Буквално ми се смееха - и журналисти, и общественици, и политически активисти на либералното пространство, това беше искрен смях с подигравки. Казвах си, че може да греша, но така виждах нещата. Не бяха прави, сгрешиха. Аз не искам извинения, това нищо няма да помогне, но този път виждам нещо по-страшно. Това е милитаризирането на Черно море, обезлюдяването на цели региони и в някакъв смисъл демографската смърт на България, ако не се промени икономическата политика. Този път вече мина време. Вече чувствам дълг дори към собственото си дете. Тогава съм бил по-млад, но сега е време да направя нещо. Виждам, че имам съмишленици, виждам добри българи, които казват, че не харесват партиите. Аз също не харесвам партиите въобще. Те са едни феодални и олигархични структури, които обслужват интереса на някой предприемач голям, бизнес или друга такава идеология безумна, либерална, глобалистка. Аз казвам "дайте да съберем усилия, време, енергия, ресурс, най-вече медии и да покажем добрите българи на България". Да се поддържаме и да покажем, че има и друг наратив за България. Че България може. Че не е безгласна буква. Че не можем да сме нихилисти към историята си, има някаква светлина в тунела и ние можем като граждани да подсетим, че политиците трябва да изразяват точно това - да защитават националния интерес на България, нищо повече. Те нямат никаква друга функция. Те не са просто някакво кариерно развитие. Започвам такъв тип инициатива, като тя е отворена към всички добри българи. Най-вече личности, организации и всякакви други формации, които смятат, че трябва да се работи с гражданите за конкретни дейности. Вярвам, че това е единственият начин, който няма да е опорочен, защото партиите в България как работят? Идва някой с пари, дава им, те правят от днес за утре проект, влизат в Парламента, разпределят някаква баница и изчезват. Не. За мен трябва десетилетия да се работи на терен, да се доказват хората през платформи, като тази, най-вече да имат медиен излас, защото това е най-трудното. Съвременната глобалистка излагация се занимава само с това да заглушава и канселира. Тези хора не могат да бъдат чути, аз искам да им помогна да бъдат чути и видени. Във времето, ако се стигне до етап, в който те искат да участват дейно в крайния политическия живот - примерно, събранието, може да има регистрации и те да участват. Но не това нещо да бъде партия, монолитна, с всякакъв дневен ред, който да е различен от дневния ред на България, без кауза и идеология... Това е моята идея. Това е бъдещето на всякакви политически участия. Партиите са тотално мъртви. В нашия политически живот ние виждаме, че днес да ги няма - няма да има разлика. Какво е вътре в парламента по същество няма никакво значение. Нямаме външна политика, нямаме демографска политика, няма защита на обществеността".

Радио ВИДИН: Когато в обществото се появи нова организация неминуемо винаги изниква един определен въпрос. Има ли голям играч зад вашия проект?

"Ако ми дефинирате какво значи да е зад... защото ако ме подкрепят сега политическите партии в България, които са и най-големите, в моите идеи - добре дошли са. Въпросът е, какво те искат за тази подкрепа? Ако искат да го яхнат и да си продължават като досега, не могат да си преглътнат егото и мислят, че могат да окепазят всяка добра идея, аз им казвам директно, че няма да стане. Защо? Аз и моите хора около мен, които са съмишленици, които са добрите българи, имат по-добри качества от тях. Убеден съм в това. Те няма какво да предложат. Ако мислят, че могат да го карат така, както досега... ако бъда подкрепен от някой - да, аз не мога да върна подкрепата и да кажа "недейте да ме подкрепяте". Обаче ако този някой си мисли, че може да опорочи идеята, аз му показвам вратата. Към момента, към ден днешен, няма политически играчи, ако вашето притеснение е това, които да са по-силни от идеята и хората, които участват в тази организация".

Радио ВИДИН: Да се върнем към преговорите. По-добре е, че са на закрито. Обаче не изглежда ли леко абсурдно 9 месеца по-късно да се договарят политики, нали уж са разписани по документи?

"Вече е бутафорно да го коментираме. Разбира се, че тези хора са в коалиция. Дали са направили коалиционно споразумение или "мумурандум" или меморандум - те са си заедно и няма нужда вече ние да ставаме жертви на тяхната постоянна невроза. Те са се хванали в брак, както казва Борисов, но от сутрин до вечер ни казват, че не са заедно. Това е толкова обидно за здравия разум, даже толкова обидно и за тях вече. Разбирам, че имат някакви електорати, които страдат с такива истерични пристъпи "ние не сме, всички други са лоши". Приятели, вие сте в коалиция. Говоря за либералното пространство - ПП и ДБ са в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това трябва да си го разберете, да си го приемете и да живеем всички в нормално общество. Така се е случило, това е демокрацията. Борете си се за вашите идеи, ние се борим за нашите. Престанете да ни прехвърляте вашите огледални страхове. Това, което вие си виждате в огледалото, го прехвърляте на другите. Ние нямаме такива двоумения. Ако на мен, пак ви казвам, дойде и ми каже "ще те подкрепя, но ти ще говориш това и това, ще правите това и това"... няма как да стане. Няма как да ми вземеш точно тази идея и този смисъл, здравия разум, тъй като е най-ценното. Хората в момента ценят точно това. Няма как да вземеш този капитал, защото няма какво да предложиш разумно като алтернатива. Вие сте се изчерпали. Оттук насетне една такава организация като моята може да е много полезна на по-мислещите политически субекти, които да виждат добри идеи и да се опитват да си измият ръцете с обществения натиск на хора като мен и моите съмишленици и да кажат "ето тези там реват, дайте да видим Зелената сделка дали не може с по-човешко лице, защото излизат на протест, пишат истински меморандуми до ЕС, правят проблеми"... Да ни използват, ама да е за нещо добро. Да си измият ръцете като кажат "натиснаха ни, но направихме нещо добро за България".

Радио ВИДИН: Притеснява ме, че водещото в България е външната политика. Вие сте от Северозапада. Знаете как живеят хората. Виждате го. Обидно е да не говорим за нашите хора, а само за външните си отношения.

"Това е големият проблем. Проблемът тръгва от САЩ. От Демократичната партия там. Ако консерваторите на Тръмп спечелят, ще има здрав разум. Могат да се спрат всичките брожения, всичките войни. Тръмп не започна нито една война, макар да беше агресивен срещу Иран действително. Ако обаче тази проекция на имперска сила навън се разпрострира, тя прави така че всъщност Америка не си решава собствените проблеми на собствените граждани. Не подновява инфраструктурата си. Все повече не е това прекрасно място, когато някога е била. Тя се занимава с изнасяне на конфликти навън. При нас това идва отвън. При нас техните проксита, които имат страхотно финансирани медии, за разлика от нас, които нямаме такива, те имат страхотен излас към финансов ресурс - тези хора в един момент започват да повтарят опорните точки и изнасят конфликтите и всички теми навън, за това как е външен враг Русия, Китай, ние трябва да се бием с тях, но не говорят за това, че България умира, че в селата се изнасилват възрастни жени, които са отгледали нашите поколения, не говорят за това, че земеделска земя е покрита с безумни солари в корупционен интерес на олигарсите, които им плащат на тях заплатите... Това не се говори, говорят се опорни точки, които не са дневния ред на българите".

Радио ВИДИН: Вашата организация смята ли да се среща с граждани в провинцията? България не е само София.

"Категорично София не е България. Ние тръгваме на една обиколка, на срещи с хора. Ще представяме книгата "България може сама", общността "България може". Ще се срещаме с добри българи из цялата страна, които искат да направим такъв тип мрежа гражданска и изповядват такъв тип ценности - че трябва да помним нашата историческа памет и трябва да отстояваме нашите икономически интереси. Ще започнем първо от Стара Загора, през Велико Търново, Пловдив, Сливен и Ямбол. Впоследствие ще отидем и към моя любим край - Северозапада, откъдето съм и аз. Познавам добре проблемите тук. Със сигурност ще минем и през Видин, особено ако обществеността има нужда и полза от такъв тип дискусии. Има много теми, за които ние искаме да бием камбаната по-рано, българите да имат информацията за проблемите и рисковете, които идват, за да може от гражданското общество да тръгне много силен градивен натиск върху политическите дейци. Мисля, че това е най-органичното и най-нормалното. Трябва да е трудно, трънливо и истинско".

Радио ВИДИН: Предстоят ли срещи с политици? Аз от думите ви усещам разочарование, даже сякаш сте изгубили вяра в тези хора, което е с право най-вероятно.

"Ако някой иска да ни покани да се срещнем. Ние не сме заклеймили политиците. Във всеки един човек има и добро, и лошо. Ако някой е отворен и иска да ни чуе - никакъв проблем да се срещнем и да говорим. Това, което трябва да се разбере от хората, които са станали много цинични, може би с право, и си мислят "тук има някой отпред, отзад", но трябва да се знае едно: ние имаме много ясна кауза и идеология, това е националният интерес на България. Ако някой работи за него, това е прекрасно. Ако работи срещу него, той е идеен враг. Това нещо може да се промени от днес за утре, в мига, в който някой е отворен към идеите и приеме такъв тип нормални идеи за развитието на България, този човек се държи националноотговорно - добре, говорим си. В мига, в който направи нещо грешно - то му се посочва".

Радио ВИДИН: Може ли България да има добри отношения едновременно със САЩ и Руската федерация?

"Категорично. Тези отношения трябва да са базирани на едно уважение към срещуположната страна, на едно познаване на историята, на нашите културни обмени, особено с Русия, с Америка по отношение бизнес, технологии и цивилизация. Трябва да са абсолютно прагматични - каква е нашата полза, какво можем да дадем, какво можем да получим. Ние сме отворени за обмен. Затварянето и към едните, и към другите те лишава от много възможности, създава ти големи врагове - онези, които ти казват да избереш лагер в сблъсък, който може да бележи края на света. Ако Русия и САЩ се сбият, първо ще оперем пешкира ние, защото сме фронтова държава. Тези, които говорят това, мислят изключително емоционално и фенски. Рационалният интерес трябва е съвсем друг, той да е стъпил на прагматична и здрава основа. Какъв е интересът на България? С уважение към всички, но и с нетърпимост към всеки, който се опитва да те мачка и да ти нарушава собствения интерес в името на това да си постигне неговия. Това не е приятелско, това не е съюзническо. Правили са и руснаците, когато сме се освободили, правят го и нашите приятели от Демократическата партия в Америка в момента. Това не трябва да се случва, не е правилно. Това е неуважение. Срещу неуважението винаги има отпор".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00