Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнената борса- пренасищане на пазара и ниски цени

2
Снимка: Радио Видин


Ниски цени и вяла търговия, пренасищане на пазара и не дотам добро качество на зърното- ситуацията днес не е по-различна от края на октомври, веднага след края на жътвата. И тогава, и сега, зърнопроизводителите констатираха, че цените на зърното са почти наполовина в сравнение с предходната година. 

Чувствително надолу вървят цените на зърното, у нас все още има налични нереализирани количества, а производителите продължават да задържат, но това води до падането на цени. Това каза в " Земята, която ни храни"  Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

"Преди години имаше обратна тенденция- при задържането се повишаваше цената но сега вече причината е не само ваътрешна, но и външна, от голямото количество зърно, което има като налично- пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик... Търговията върви, но цените падат..."     

До 310 лева достига цената на качествената пшеница, царевица се търгува за под 300 лева, но търсене няма. Слабо е търсенето и на слънчоглед, цената е около 600 лева за тон, а у нас все още има около милион тона с маслодайната култура. Износът е замрял. Почти затворен е основният ни пазар с Гърция, казва Борис Ангелов:

"... и ценово, и количествено, но там идва от цената, че там е задоволен пазарът с много предлагане. Има си местно производство, което търси реализация. Но основният фактор са цените- те падат... Ориентирахме се напълно към пазарният принцип... Колкото и да влияят субектите или някакви административни форми, не могат да променят  тенденцията в момента..."   

Според Борис Ангелов няма как държавата да влияе при определянето на цената, а исканията на земеделските производители понякога прозира  политически момент:

"Влиянието е субективно и не може да има траен ефект върху търговията. Може да има ефект върху структурата на производството, което ще даде такова отражение- накъде да се насочи държанният ресурс за подпомагане на отделни видове производства в селското стопанство... Специално към търговията, опитът го показа, че каквито и мерки да се взимат, когато търсеха причините, че е украинското зърно, видя се и едната, и другата форма, субективно искане, налагана по някакъв начин, не даде никакъв резултат... Всичко е въпрос на пазара. Имаше моменти, когато можеше да се влияе субективно от производителите, но сега този момент почти го няма... В крайна сметка става въпрос за търговски взаимоотношения, въпрос на интереси...  Качеството на зърното също влияе- миналогодишната реколта е с много нисък хектолитър, което не може да претендира към качествено зърно за хлебна пшеница, отива за фуражно зърно... Това влияе и върху цената, и върху обема на пазара... Пазарът е задоволен с големи количества слънчоглед и цените на олиото вървят надолу... Тези, които продадоха зърното есента, спечелиха, тогава хванаха по-високите цени... Няма как държавата да влияе- не можеш да натовариш кораба с някакво постановление или да продадеш зърното си с него, това влияе единствено на местни тенденции за подпомагане на производството от държавата... Но иначе, пазарът е на този принцип, намесва се и борсовата търговия... Пазарният принцип при нас е валиден, напълно попадна и в обхвата на международната търговия..."

Именно пазарният механизъм е в основата на сделките със зърно, затова понякога исканията на производители и преработватели се разминават и не намират допирни точки, коментира Борис Ангелов. Според него няма начин да се разпореди на един преработвател да купува на цена, която не го устройва, защото това би нарушило баланса на пазарните отношения. Пазарният механизъм се регулира от търсенето и предлагането и зависи от цената, качеството, количеството, което се предлага и сроковете на доставка, а на партньорските отношения производител- купувач, никой не може да повлияе. 

Цените на зърното се определят от световните борси, а към момента няма катаклизми, категоричен е Борис Ангелов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15