Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Снимка: Теодора Василева, Личен архив; олаж на Радио ВИДИН


Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида", която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период. Създадени са по идея на музейни работници от дизайнера Теодора Василева. За да изработи представените костюмни възстановки, дизайнерката провежда проучване и издирва материали, максимално доближаващи се до тези, характерни за късното Средновековие. 

"Една книга на Венера Наследникова "История на българския костюм", също и от книгата на една дизайнерка - Калина Атанасова, която прави възстановки на средновековни костюми и от интернет... В Средновековието основният костюм е носена отдолу туника, риза и върху нея - друга дреха, можело е да се носи втора туника или направо кафтан за мъжете или рокля за жените, която е била богато орнаментирана, ако е от по-висш ранг - цар, боляр или деспот, били са орнаментирани със злато, перли, скъпоценни камъни, като всичко това е пришито на ръка. Около 2 хиляди перли са по костюма на царицата. Цветовете са били предимно по-тъмни за разлика от предните векове..."

Освен облеклото на цар Иван Срацимир, Теодора Василева създава възстановка на короната, а също така и на ботушите, които владетелят е носил.

"Самите ботуши трябва да бъдат задължително червени, на царя и царицата. Те също са украсени с перли и на царя на ботушите е избродиран двуглав орел, който пак е символ, но той го носи само върху ботушите си и върху специална възглавничка, на която стои, а болярите и деспотите, които го заобикалят, техните дрехи може да са украсени повече с този символ и също с хералдическа лилия, която пак символизира царската власт... Смята се, че последната (корона - бел.ред.), която е изгубена, на българския цар, се предполага, че може да е короната на Ищван Бочкай, който е бил княз на Трансилвания. Мисля, че сега е в музей в Швейцария. тя е била украсена с много редове перли, камъни, богато украсена..."

Болярски костюм от две части допълва възстановката от облекла, създадени от дизайнерката Теодора Василева. Работата ѝ по възстановяване на дрескода на Средновековието продължава с изработката на още костюми, които предстои да бъдат представени. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15