Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2024 година

Снимка: Светослав Цветанов

Видинската МБАЛ "Света Петка" ще стане център за цяла Северозападна България за лечение на мозъчен инсулт с иновативни методи. Признанието за лечебното заведение е благодарение на началника на отделението по неврология д-р Ангел Благоев.


Сградата на частна болница, затворена заради източване на държавната, може да се превърне в хоспис във Враца. По този начин местната управа хем ще попълни тази празнина в социалните услуги, които предлага, хем ще помогне на МБАЛ "Христо Ботев" да погаси задълженията си за местни данъци и такси, които не е плащала от години. 


Служителите от "Автомобилна администрация" - Видин подкрепят протеста на колегите си в страната, обясни Борислав Велков от видинската структура. Работещи в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", които са членове на КТ "Подкрепа", стачкуват ефективно от днес. Основното искане на стачкуващите е за ръст на заплатите с 30%.


Заетите в "Автомобилна администрация" - Монтана подкрепят протеста на колегите си в страната. Ниските заплати водят до липсата на кандидати да работят в тази сфера, каза Веселинка Янкова, главен специалист в областния отдел, която е и в националното ръководство на КТ "Подкрепа".


БЧК започва раздаването на продуктите от програмата на Европейския съюз в област Видин. Продуктите са хранителни и нехранителни и ще бъдат предоставени на уязвими лица. 

Разработената концепция за енергиен преход на град Видин и планът за устойчиво развитие за енергия и климат днес бяха представени във Видин. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити" - ("Енергийно ефективен път за градска трансформация: осигуряване на положително бъдеще“). Това каза при откриването на срещата заместник-кметът Борислава Борисова.

Видин бе част от информационна кампания по процедурата "Разработване на иновации в предприятията". Експерти от Министерството на иновациите и растежа разясниха стъпките и условията за кандидатстване по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Общият размер на безвъзмездното финансиране по процедурата е 127 млн. лв. В зависимост от категорията на предприятието, съфинансирането е между 25 и 60 %. 

Окръжен съд Монтана разреши екстрадиция в Италия на ломчанин, разследван за участие в престъпна група за склоняване към проституция. Ломчанинът ще бъде екстрадиран в Италия, където ще бъде съден, реши Окръжен съд - Монтана. 


Пред читалище "Съзнание-1927" във врачанското село Долни Вадин изграждат помощни рампи, за да облекчат изкачването по стъпалата на възрастните хора. В сградата има кабинет за медицински консултации и всеки вторник се посещава от лекар


Младежки клуб откриват в село Гюргич, община Ружинци. Средствата за ремонта на помещението са предвидени в капиталовата програма на общината, каза кметът Александър Александров.


27 март е Световен ден на театъра. Скоро след последната премиера Общинският драматичен театър във Видин започва репетиции за нов спектакъл, каза директорът Кирил Кирилов.


Врачанският Драматично-куклен театър посреща Световния ден на театъра – 27 март, с петата си премиера за този сезон. Тъй като години наред е бил неглижиран и Световният ден на кукления театър, който се отбелязва на 21 март, този път трупата ще отбележи и двата повода с най-новото си представление за деца – „Грозното пате" по Ханс Кристиян Андерсен се срещна с първата си публика.


Видин става част от инициативата "Нощта на Предприемачите". Събитието, което ще се проведе тази вечер има за цел да събере на едно място хора, които се интересуват от бизнес и предприемачество за да обменят идеи и установяват полезни връзки в бъдещи начинания. Видин за пръв път ще е спирка от турнето, което представлява най-масовата и широкообхватна инициатива от този вид, организирана до момента в България. Инициативата "Нощта на Предприемачите" започва от 19:00 часа в Пиано бар "Зодиак". Не се изисква предварителна регистрация. 


На 29 март Община Видин се включва в общонационалната инициатива по повод 20-ата годишнина от присъединяването на България в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), съобщават от общинската управа. От  19:00 ч. до 20:00 ч. Стамбол капия ще бъде осветена в бяло, зелено и червено за флага на България и в тъмносин цвят за флага на НАТО.


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44

Конкурс за най-чаровна лазарка обявиха в Софрониево

Онлайн фотоконкурс "Най - чаровна лазарка в Софрониево" обявиха от читалище "Пробуда - 1927" в селото. Конкурсът е в 3 възрастови групи, обясни секретарят на читалището Офелия Крумова. "Желаещите да участват трябва да изпратят снимки чрез месинджър на фейсбука на читалището до 28 април включително, това е Цветница. Към снимките се..

публикувано на 27.04.24 в 10:03

На трудова борса обявиха 45 нови работни места във Враца

45 свободни работни места бяха обявени като свободни по време на трудова борса, която се проведе във Враца . Заместник-кметът на общината Александър Владимиров даде официално началото на събитието. Форумът беше организиран от Младежки център – Враца, Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда" – Враца и Сдружение „Нов път" Хайредин. Инициативата е..

публикувано на 27.04.24 в 09:47

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44

Временно се променя организацията на движение в посока Видин по път I-1 между Ружинци и Дунавци

Променя се организацията на движение в посока Видин по път I-1 Видин - Монтана в отсечката между Ружинци и Дунавци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Между 10 ч. и 17 ч. днес  ще се ограничи движението за всички превозни средства по първокласния път в участъка от кръстовището с път III-114 Ружинци - Тополовец до кръстовището за Дунавци..

публикувано на 27.04.24 в 08:18

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00