Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест, ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница. Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест. 

"Около 5,6% в света боледуват от периферно-съдова болест и тази периферно-съдова болест за съжаление при нас е в малко по-голям процент - някъде около 11 до 20% са пациентите в България, които са с периферно-съдова болест. Това означава, че всички съдове, които са извън мозъка и сърцето, са потърпевши от стеснение, спазъм или да го наречем запушване на съответния съд."

Снимка: Радио Видин

Инвазивният кардиолог д-р Жерар Шабани обясни какво представлява хроничната артериална недостатъчност и каква е процедурата за лечението ѝ. 

"Това е недостатъчен кръвен ток към краката и стъпалата вследствие на стеснени или запушени артерии. Това може да доведе до болка, изтръпване, парене на долните крайници, слабост в краката. Най-често това се проявява при физическа активност. Лечението обикновено включва промени в начина на живот на самия пациент, както и медикаменти, които спомагат за подобряване на функционалния клас и в някои случаи хирургично или интервенционално лечение, както ние смятаме да направим. Какво означава перкутанната транслуминална процедура? Това означава минимално инвазивно чрез достъп през някоя от артериите на долните крайниците, чрез т. нар. катетър се стига до таргетния съд и се прави балонна дилатация, или разширяване с балон." 

Снимка: Радио Видин

С дейността по периферно-съдовите интервенции започват и имплантации на постоянни катетри. Успешно се извършва имплантиране на кардиостимулатори, което е голямо облекчение за пациентите, тъй като не трябва да пътуват до София или Плевен, обясни д-р Тони Златанов, който има професионална квалификация по кардиостимулация. Всички дейности са реимбурсирани от Здравната каса. 

Отделението по кардиология е възлово в структурата на болницата, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. По думите ѝ отделението е с традиции, с развитие в дейността, в него е спасен животът на десетки хиляди пациенти. 

"През 2023 година през отделението са преминали 2429 пациенти, като от тях с осъществени инвазивни процедури, тоест това са много тежко болни пациенти, са 1040 души. Към 29 март тази година преминали през отделението са 635 пациенти, от които с инвазивни процедури - 244 пациенти."

Д-р Жерар Шабани, д-р Ивета Найденова, д-р Стоян Филипов и д-р Тони Златанов. Снимка: Радио Видин

В отделението работят шестима лекари със специалност "Кардиология" и лекар по вътрешни болести. Млад лекар започва специализация по кардиология. Като се има предвид големият обем работа и спешността, която изисква кардиологията, са необходими още хора, добави д-р Найденова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22

Читалище "Цвят" отбелязва патронния си празник

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" отбелязва своят празник.  Днес се навършват 154 години от основаването на културната институция. "Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30 часа ще започне празничният концерт за..

обновено на 28.04.24 в 07:17

Цветница е

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:10

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39