Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Снимка: Радио ВИДИН

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150 са получените предложения. 

"Този път имахме по- различен подход от предишните конкурси, защото имахме три категории с различни критерии. Имаше критерии за финансиране до 25 000 лева към индивидуални кандидати, които създават нови преживявания или надграждат съществуващи продукти. Друга категория, която беше за проекти до 50 000 лева за партниращи организации, които организират отделни фестивали и събития в населените места. И категорията от 150 000 лева, което е за създаване на туристическа дестинация, която е в партньорство с различни неправителствени организации, бизнеси, природни паркове, културни организации за създаване на една по- обединена визия за туристическа дестинация", каза Юлиана Дечева- програмен директор "Културно- исторически и природен туризъм" във фондация "Америка за България".

Финансирането е разпределено в три категории в зависимост от мащаба на проекта. 

Първата категория "Елате ни на гости" е с финансиране до 25 000 лв. на проект и е насочена към индивидуални кандидати, които създават нови преживявания или надграждат съществуващи продукти и услуги. Един от проектите, спечелил 13 145 лв. финансиране е на Велика Стоева- управител на фирма "Чушкарчето", с основна дейност производство на чипровски килими. Проектът се казва "Предизвикателство: Погледни Чипровци през очите на килимарката".

"Идеята ни е за 4 дни да запознаем желаещите, да преминем през всички процеси за създаването на един килим. Като започнем от пране на вълна, предене, багрене и тъкане на малки, съвсем малки килимчета, защото процесът е много бавен и труден. Като в предизвикателството "Погледни като чипровчанка" да го кажа, се включва и запознаване с местния фолклор и местната кулинария. Имаме един пикник в планината, където това е свързано с прането на вълна. Ще ходим в овчарник високо в планината, където са нашите овце и така. В общи линии искаме за 4 дни да представим начина, по който живеем в Чипровци и по този начин да  популяризирам и самия чипровски килим", каза Велика Стоева

Снимка: Клуб ЕделвайсВтората категория "Щом сме двама, страшно няма" е с финансиране до 50 000 лв. на проект и е за партниращи си организации, които популяризират отделни села и градове чрез събития, фестивали и други. Сред спечелилите финансиране е Сдружение "Клуб Еделвайс“, което за своя проект  "Приключенски и фестивален туризъм в долината на скалните рисунки" ще получи 50 000 лв. 

"Проектът, който така спечелихме е свързан с долината на река Искър в района между образно казано Мездра и Роман. Това е един доста интересен район от всякаква гледна точка, не само от природни дадености, но примерно и от културно- исторически дадености. Миналата година там направихме една екопътека, която е до един район, където съществуват скални рисунки. Скалните рисунки са от различни епохи, така да се каже. Примерно, може да се каже кога са направени първите, но е много вероятно, съдейки по археологическите разкопки, които са провеждани и по начина на издълбаване тези рисунки да са от доста древен човек. Не говорим дори за съвременния човек. Естествено има и по- късни рисунки. И от гледна точка на това, че намерихме подобни рисунки и на други места, не само в землището на село Царевец, а именно в района на село Кунино, в района на Лютиброд, колеги наши са намерили подобни рисунки и в Ослен Криводол решихме да направим една програма, която по някакъв начин да може да бъде като посещение за туристите в този район", каза Христо Христов от сдружението.

Третата категория "Сговорна дружина планина повдига" е с финансиране до 150 000 лв. на проект и е насочена към обединение от неправителствени организации, бизнеси, природни паркове, културни организации, спортни клубове, туристически дружества и общини за създаване на туристически дестинации. Един от одобрените проекти е на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". 

"Идеята, която всъщност защитихме е изграждането на Искърското дефиле като екодестинация. Тъй като последните десетина години наблюдаваме доста голям интерес откъм туристи по Искърското дефиле, доста се увеличи особено и сега след пандемията броят на посетителите, но се оказа, че хората малко познават забележителностите, атракциите, които се предлагат, туристическите услуги. И нашата идея е всъщност в рамките на този проект да обединим всички, така да кажем контрагенти в областта на туризма и да изградим дефилето като една дестинация, която да има свой облик, своя идентификация, визуализация", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на природния парк.

Ще се направи проучване на туристическото предлагане, ще се проведат срещи и обучения, разработване на маркетингова стратегия, ще бъдат изградени и два кръгови маршрута с панорамни площадки. Проектът се осъществява в партньорство с Община Мездра, местни хотелиери, къщи за гости, винарни, спортни и туристически клубове.

Екодестинация "Искърско дефиле" на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще получи финансиране от 139 160 лева.

Дългосрочната цел на конкурса е да постави Северозапада и общностите по поречието на Дунав трайно на туристическата карта на България като места, предлагащи устойчив природен и културно-исторически туризъм с принос за развитието на местните икономики.

От юни месец ще стартират и заложените дейности. Сроковете в различните категории за различни, като най- дългите проекти са за 18 месеца.

Организацията наблюдава развитието на всички проекти, които е финансирала досега. Има много успешни примери като балонената фиеста, създаването на пешеходни турове, велоразходката на Северозапада и други. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05