Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

Снимка: Колаж Радио Видин

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен традиционните участници, този път документи са подали редица нови политически субекти, които ще се борят за вота на българския избирател.

 За гласовете на левите симпатизанти ще агитират от коалицията "Левицата!", която се явява за трети път на избори, но този път обединява много повече формации. Едно от знаковите нови имена в лявата коалиция е бившият депутат от Видин Михаил Миков - председател на 42 Народно събрание и бивш председател на БСП. Той ще бъде водач на листата във Видин и в София на предстоящите избори за народни представители:

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече политически субекти в България. Второ, очевидно процесите в БСП не дават перспектива и алтернатива. Смятам, че хората, които са в "Левицата!" през годините са доказали, че могат да отстояват интереси и могат да реализират представителство."

Сред новите формации в левия политически спектър е Коалицията "Солидарна България". В нея влизат "Българска левица", "Обединена социалдемокрация" и "Изправи се.БГ". Така Ваня Григорова, която постигна забележителен резултат на местните избори в София като кандидат за кмет, ще си партнира с Мая Манолова. 

"Предопределящото за моето решение е това, че видях огромна гражданска енергия по време на кампанията за местните избори. Тогава немалко хора ме подкрепиха и ми дадоха увереност в това, че посланията, които имахме тогава, имат чуваемост. Това са битки и каузи, които водим от години. Може би вече е дошло време да сложим край на този мандат на псевдо елита, който ни управлява години наред", обясни Григорова.

Политическа коалиция "Синя България" се регистрира за участие в изборите и ще търси подкрепата на десния български избирател. В коалицията се включват: КОД, "Консервативна България", "Българска нова демокрация", НДСВ, Движение "България на гражданите", "Радикалдемократическа партия", "Движение демократично действие - Д 3" и други, като е подкрепена и от Атлантическия съвет.

"Синя България" е десен консервативен политически съюз. "Синя България" е алтернатива на либералните сглобки и стратегически противник на левите евразийски формации от типа на "Възраждане" и БСП", обясни председателят на КОД Петър Москов.

Коалицията е продължение на "Синя София", която успешно се яви на местните избори в столицата миналата година, обясни проф. Вили Лилков, който е родом от Видин:

"Донякъде очаквано, донякъде изненадващо за нас беше отзвукът, който получи "Синя София" от страната. От много места се обаждаха хора, наши симпатизанти, приятели, съмишленици и казваха искаме да направим "Синя България". България има нужда от ново дясно. България има нужда от хора, които носят синята кауза и които носят спомена защо в онези години България тръгна към Европа и към цивилизования свят."

Редица нови партии ще се борят за гласа на евроскептичния и патриотично-консервативния българин. Сред тях е Политическа партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ), която бе създадена от отцепилия се последователно от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната" сега независим народен представител Радостин Василев:

"Аз и колегите ми възлагаме огромна надежда в това, че е крайно време България да бъде променена. Моделът, който унищожи България през последните 15 години трябва да бъде премахнат."

Нова политическа формация е и партия "Величие". Нейни лица са полк. Николай Марков и създателят на Исторически парк край Варна Ивелин Михайлов. Преди изборите провеждат срещи с избирателите в цялата страна. Наскоро бяха и във Видин:

"Видин има огромен потенциал да стане туристически и транспортен център. Тук има потенциал да се изкарват милиарди, но трява подход, чрез който да печелят хората. Трябва държавническо решение. За да се случи това трябват хора, които имат мащабно мислене, хора, които са истински предприемачи. Северозападнала България е западнала заради хората, които я управляват, а не защото тя е такава..."

Коалиция "Граждански блок", в която участва бившият главен прокурор Иван Гешев, също се регистрира в ЦИК за участие в предстоящите избори. 

"Всички партии отидоха в левия и в крайно левия спектър. Консервативни и патриотични формации липсват, а именно от това поле произлизат ценностите, които винаги са запазвали и развивали българския род и родина", обясняват от формацията. 

Политологът Христо Панчугов прогнозира, че ще има изненади в новия парламент с нови политически играчи, които са на ръба на 4-процентовата граница за влизане. "Това са формации, които се заиграват с патриотичния вот, но с някакъв приемлив евроскептицизъм. Въпросът дори не е дали ще имат подкрепа, а дали ниската избирателна активност няма да вкара повече политически субекти в парламента", обяснява той. Панчугов очаква изненади и от представянето на лявата формация на Ваня Григорова, базирайки се на успешната ѝ кампания в София като кандидат за кмет. Според социолога от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова винаги, когато има като сегашното политическо напрежение гласът на избирателите може да поеме в неочаквана посока:

"На този етап не можем да кажем за някакво свръх голямо разместване и преподреждане, но в ситуация на, първо, нестабилност, второ, на огромна част от избирателите, които казват, че или не желаят да гласуват, или че не са решили за кого да гласуват, макар и малка емоционална вълна може съществено да размести подреждането в парламента. Малки електорални проценти могат да доведат до по-голяма промяна в политическата ситуация, която да преподреди по различен начин политическите актьори и да зададе различни посоки за формиране на коалиции след парламентарните избори. Това ще е поредната кампания, в която ще бъдем в несигурност за точното подреждане, включително и за броя партии, които ще влязат в националния и в еропейския парламент."

До 7 май партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 8 май ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината. 

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00