Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей "Конака" във Видин
Снимка: Радио Видин


Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът от Регионален исторически музей Видин д-р Ваня Ставрева, която изследва петото хилядолетие преди Христа, и добави, че всички промени, които настъпват в праисторията са свързани с промени в труда и начина на осигуряване на прехраната на човека. 

"Ако се върнем първо към палеолита, слушателите на Радио Видин знаят, че първоначално т. нар. първобитни хора са се изхранвали чрез събиране на диворастящи плодове и чрез лов. Когато обаче настъпва организираното провеждане на лов на големи животни, на мамути, тогава настъпва и първото разделение на труда и ангажиментите на отделните членове на съответната група в изпълнението на отделни функции. А пък точно това първо организиране на лов на мамути някои изследователи смятат, че довежда до тяхното изчезване, не само настъпването на ледниковия период, а голяма част от тях са изтребени. А при ловците-събиратели, когато прехраната изчезне, те са принудени да търсят други места за прехрана. И това е едно от обясненията и една от причините в края на ледниковия период да има едно изселване на хора от Европа на юг към Близкия Изток. Тогава настъпва и едно обезлюдяване на нашия континент. Пак в този период настъпват и едни социални промени, свързани с откриването на нови начини за препитание. Това е опитомяването на животните и възникването на земеделието, тоест култивирането на първите растения. И понеже говорим за труд, предполага се, че първоначално това е било чисто женска дейност, не толкова мъжка. Разбира се, това са само хипотези, но всъщност откриването на земеделието води до уседналост на населението, възникват първите постоянни селища и спира това придвижване, характерно за по-ранните общества. И всъщност всички промени, които настъпват в праисторията, са свързани с промени в труда и в начина на осигуряване на прехраната."
 
Ваня Ставрева проследи и промените, които настъпват през петото хилядолетие преди Христа, като посочи, че откриването на първия метал - медта, и развитието на металургията води до възникването на първите специализирани занаяти и първите специализирани селища. 

"Всичко това пък от своя страна води до социални промени в обществото. Докато дотогава говорим за едно егалитарно общество, в което имало разделение на труда, но всички са били равни, постепенно започва и една диференциация..."

В основата на всичко е трудът и развитието на трудовите отношения, за което свидетелстват резултатите от археологическите изследвания, поясни д-р Ставрева. 

Чуйте повече в зувковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30