Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Снимка: Радио Видин

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни танцови състави, обясни за Радио ВИДИН кметът на населеното място Илия Томов:
"Ние решихме, кметство Градец заедно с читалище "Просвета" да направим така да се каже един Великденски събор "Алботин 2024 г." с участието на няколко танцови състави. Също ще имаме озвучаване, музика, ще имаме дисководещ, Илчо се казва. Ще има хора, търговци ще има. Винаги се е чествало втория ден на Великден
За удобство на гостите е изготвена организация на движението, която ще позволи на хората да спират на обособени паркинги в района под манастира. Ще бъде осигурен и медицински екип, допълни Илия Томов:
"Да не се притесняват полицейските органи няма да ги спират още от "хайдук чешма". Всички ще идват насам с колите, ще бъдат осигурени паркинги... Аз съм писал до МВР Видин да има охрана." 
Празникът започва в 11 ч. с празнично богослужение на отец Григорий от Видинската митрополия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06

Монтана е домакин на Национален фолклорен конкурс

За 16-ти път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната показват любовта към народната музика, песни и танци, каза директорката на Младежкия дом Мариета Христова "Конкурсът е един трамплин за тези, които участват и за бъдещото им развитие."..

публикувано на 19.05.24 в 08:53

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56

Във Видин продължават събитията за Европейската нощ на музеите

Във Видин продължава програмата, посветена на Европейската нощ на музеите. В крепостта "Баба Вида" се провежда второто издание на фестивала "Видин- градът на три крепости", който съвпада и с международния ден на музеите - 18 май. В програмата от 13 часа днес е включена демонстрация на средновековна кухня. Идеята е да се представи вкусът на различното..

публикувано на 18.05.24 в 08:35