Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици отбелязаха Деня на Европа с дискусия във Видин

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. То бе организирано от информационните центрове Европа Директно Видин и Южна Олтения, Румъния, по повод Деня на Европа - 9 май. Целта бе да се провокира интересът на участниците към европейските политики и ролята на младите хора в демократичния живот, каза ръководителят на видинския център Сабрина Калъчова.

"Използваме този празник, за да съберем заедно младежи от Видин и от съседна Румъния, защото по целия ни път, на двете държави към членство в ЕС, ние сме били заедно и дори сега сме изправени пред едни и същи предизвикателства и това е възможност да ги обсъдим с младите хора."
 Снимка: Радио Видин

Предстоящите европейски избори бяха сред дискутираните теми, обясни Иван Богомилов от математическата гимназия във Видин. 

"В това събитие ни разясняват как работи управлението в ЕС, представители, гласуване, и в момента водим дискусия по различни теми. В момента водим дискусия "За или против гласуването". Това ни научава да можем да дискутираме по различни теми, дори по такива, с които не сме съгласни. Аз лично мисля, че гласуването е важно и всеки трябва да го прави."

На 9 юни част от учениците ще могат да гласуват за първи път за избор на членове на Европейския парламент. Днес те се запознаха с неговата роля и кои са българските представители в институцията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Summer Vibes Festival за пети път във Видин

За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 1 и 2 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“, съобщават от Община Видин. Основната мисия на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, за да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито..

публикувано на 20.05.24 в 12:08

Във Вършец задържаха мъж, наранил с нож свой познат

Жител на кв. „Изток" в гр. Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда на свой съкварталец, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  В ранните сутрешни часове на неделния ден в къща в кв. „Изток" в курортния град възникнал скандал между двама местни жители, на 49 г. и 27 г. По-възрастният мъж причинил с нож порезна рана в областта на гърба на по-младия...

публикувано на 20.05.24 в 11:48

С успехи посреща 24 май берковското читалище

В навечерието на 2 май читалище "Иван Вазов" в Берковица може да се похвали с много успехи. Зад всички тях стои неуморен труд и отдаденост. Малките певици с вокален педагог Лариса Симова спечелиха 4 златни, 3 сребърни и два бронзови медала в националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", в същия конкурс детски танцов състав "Малинарче"..

публикувано на 20.05.24 в 09:10

Готова е програмата за празника на село Моравица

Готова е програмата за 25.05.2024г. /събота/, когато мездренското село Моравица ще отбележи традиционния си празник.  В 12:00 ч. е освещаването  на празничния курбан, след което започват изпълнения на съставите от селото. В  13:00 ч. ще се изявят съставите на ДГ "Роза", филиал с. Моравица,  ОУ "Васил Кънчов", ДТС "Моравешки звънчета", ФГ "Славей",..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51