Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Боян Боев, писател
Снимка: Божидар Събев

Известният български писател Боян Боев ще се срещне с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в рамките на 18-то издание на Националната библиотечна седмица в България


Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с разкази "Двайсет гроша". Писателят вярва, че във всеки човек има въображение, което трябва да развива, както майка му е развивала неговото като малък. 


"Досега не съм бил в този край на България, за пръв път съм в Монтана, в Регионалната библиотека. Наистина се вълнувам, защото тази среща е уговорена още от края на миналата година и се радвам, че най-после имам възможност да се срещна с читателите в този край на България." - каза за Радио ВИДИН писателят, уточнявайки, че срещата за него е наистина специална, знаейки, че е инициирана от читателите в града и почитателите на неговото творчество. От културния институт коментираха още, че книгите на Боев са едни от най-търсените във фонда през последните 2 години.


Регионалната библиотека в града провежда редица прояви, които продължават и утре. От 17:00 часа ще бъде открита фотоизложбата "БИБЛИОСПОМЕНИ", подредена по повод 65 години от създаването на културната институция. Това ще бъде кулминацията на всички събития, обясни директорът на библиотеката Анелия Иванова:

"Ще направим една ретроспекция за 65 години  от създаването на библиотеката ни в този вид, в който е в момента. От тук нататък, за тези 65 години, та до ден днешен какво се е случило."

Откриването на изложбата няма да бъде единственото събитие в библиотеката утре, уточни още Анелия Илиева и каза, че предстои да бъдат връчени и първите Годишни библиотечни награди за 2023 година.
На 17 май, петък, официално ще бъде и закриването на Националната библиотечна седмица с читални на открито, на площад "Жеравица", на 2 шатри зад паметника "Септемврийци", който се намира в близост до библиотеката. Ще бъдат подредени книги и други носители на информация и ще бъдат раздадени рекламни материали на библиотеката. 
Целта на Националната библиотечна седмица е да привлече вниманието на обществеността към текущите проблеми на библиотеките и да търси съдействие и промяна в политиките на национално и местно ниво. Акцентът на тазгодишното издание е комплексността, която библиотеките имат в своята дейност. Те освен традиционната си роля да осигуряват достъп до информация и четене за всеки, са активни инициатори на дейности свързани с неформалното образование и ученето през целия живот.

Библиотеката в Монтана ще стартира месец юни с нови събития, допълни директорът:

"През юни ще продължим отново с работата си, ще открием изложба на художника от Монтана Николай Пенков, ще продължим Маратона на четенето и ще стартираме лятната ни програма за работа с деца "Забавно лято в библиотеката", което се явява занималня за децата през ваканцията." 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00