Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетиха два опита за извеждане на мигранти през Дунав мост при Видин

Снимка: Генади Цоков

Две досъдебни производства води Районна прокуратура – Видин за опити за превеждане на чуждестранни граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и за опити за незаконно преминаване през границата на страната. Това съобщиха от ведомството.


На 14.05.2024 г. на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат митническите служители съвместно със служители от ГПУ-Видин извършили проверка на товарен автомобил с ремарке с литовски регистрационни номера. При разместване на превозваните чували с мулч бил открит тайник. След разтоварване на задните палета били установени импровизирани врати от шперплат, прикриващи метална конструкция с дължина около 12 метра. Във вътрешността му се намирали 33 лица. По данни на превозваните чужденци те са от Сирия, като 12 от тях са непълнолетни. Всички те са се намирали на територията на България без разрешение на надлежните органи на властта. Пълнолетните мигранти са привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях престъпление. При условията на неотложност е извършено претърсване на превозното средство. От него са иззети 28 мобилни телефонни апарата. В качеството на обвиняем е привлечен и водачът на превозното средство – литовският гражданин М.Р. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.


Другият случай за незаконно подпомагане на мигранти е от 15.05.2024 г.

Турският гражданин М.Д. направил опит да преведе през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат - от България в Румъния, 29 мигранти. Деянието му е останало недовършено поради намеса на служители от ГПУ - Видин и задържането му от тях. Извършителят на престъплението е използвал товарен автомобил с прикачено хладилно полуремарке. В хода на разследването е установено, че сред мигрантите имало и 7 непълнолетни лица. Понастоящем М.Д. и превозваните от него 22 пълнолетни мигранти са привлечени в качеството на обвиняеми за извършените от тях престъпления и са задържани за срок до 72 часа.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 13 юни 2024 година

Областната  болница  в Монтана приключи с печалба миналата година, а до дни стартира строителството на площадка за хеликоптери.  Комисията за енергийно и водно регулиране ще се придържа към минимално поскъпване на тока от първи юли. Това съобщи председателят на регулатора на проведеното днес обществено обсъждане.  Според предложението на..

публикувано на 13.06.24 в 18:00

Готвят протест заради пускането на тировете през Петрохан

Протест срещу заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" за пускането на свободното движение на тежкотоварния трафик отново през прохода Петрохан от 17 юни ще се проведе утре, 14 юни, съобщават организаторите от партия "Възраждане". Представители на партийните структури от Берковица и Монтана ще протестират от 18:30 ч. над град Берковица, на..

публикувано на 13.06.24 в 14:59

Болницата в Монтана започва строителство на хеликоптерна площадка

Областната болница в Монтана приключи с печалба миналата година, а до дни стартира строителството на площадка за хеликоптери .  Площадка за медицински хеликоптери ще има в болницата в Монтана Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана отново е на печалба. "За изминалата година тя е в размер на 20 000 лева,..

публикувано на 13.06.24 в 14:34

Изтича срокът за участие в младежки екоконкурс

Младежи между 14 и 19 години от Видин могат да участват в конкурс за създаване на оригинални истории и заснемането им под формата на кратко визуално есе по избрана екологична тема . Те ще преминат летен лагер, за който кандидатстването е до 15 юни. Това каза Мария Дачева - кинорежисьор и ментор в образователната програма на организаторите -..

публикувано на 13.06.24 в 11:01

Лекар получи най-много преференции на изборите в Монтанско

Лекар е с най-много преференции в област Монтана от вота за народни представители. Д-р Христо Кастрев бе втори в листата на ГЕРБ – СДС. Общо 1633-ма гласоподаватели от област Монтана подкрепиха д-р Христо Кастрев на изборите за национален парламент в неделя. Личният лекар, общински председател на ГЕРБ, и общински съветник от Монтана бе..

публикувано на 13.06.24 в 09:35

Подготвят голям празник за децата във Враца

В събота /15 юни/ предстои поредното издание на превърналия се в традиция за града - детски празник „Усмивка", съобщиха от общинската управа на Враца.  Поради много арт ателиета и работилници, събитието ще се проведе на площад "Христо Ботев".  В празника за най-малките жители на Враца и техните родители са предвидени - макиаж, оцветяване на гипсови..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Църквата чества големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. Преди това им дал напътствия за разпространението на вярата по света и ги зарадвал с обещанието за идването на Светия Дух. У нас празникът е познат като Спасовден, а..

публикувано на 13.06.24 в 07:38