Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно премина матурата във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН


Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци. 

450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин.

"Матурите преминаха спокойно и без никакви инциденти. Няма никакви проблеми, да".

Интерпретативно съчинение за "Цената на компромиса" по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - между тези теми трябваше да избират зрелостниците на изпита днес. 

Резултатите ще бъдат да бъдат обявени до 7 юни.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е на 20 май, а най-предпочитан предмет по него е английски език. Заявен е от 157 зрелостници.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00

"Дунавски ритми" ще завладеят Видин

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин организира дванадесетото издание на събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми" . Над 400 участници от 15 фолклорни и певчески групи към читалищата в областта са включени в проявата, която е ежегодна. Целта на събора е съхраняване на фолклорните традиции, казва Любомир Илиев , секретар на НЧ "Цвят 1870":..

публикувано на 15.06.24 в 07:30

Снимката на 14 юни 2024 година

Тържествена церемония по връчването на дипломите за завършено средно образование се състоя в двора на видинската математическа гимназия.   Общо 76 ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи" получиха своите дипломи.  Видин изпраща четирима депутати , като ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС получават по един мандат. От Монтана също са четирима,..

публикувано на 14.06.24 в 18:00

Държавен архив Видин отбеляза Международния ден на архивите

Държавен архив Видин отбелязва Международния ден на архивите, 9 юни. На тържествена церемония бяха наградени и приятели, дарители и читатели на институцията за изминалата 2023 година. Светлана Кръстева, директор на видинския архив: " Българските  архивисти и архивистите от цял свят се грижим да съхраним  ценните исторически  документи, за да..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Откриха римски легионер и снаряжението му край Арчар (Снимки и видео)

Две големи гробници, както и гробни комплекси са установени при спасителни археологически разкопки по трасето на пътя между видинските села Държаница и Арчар, където се извършват ремонтни дейности. Открити са и близо сто находки. За първи път от 50 години се работи в некропола на един от най-големите римски центрове в България - Рациария, каза..

публикувано на 14.06.24 в 17:29