Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Обемни образи на грешни адреси

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здравейте и добра среща, драги радиослушатели, дал ви Бог добро във всяко едно отношение. Започва нашият адски бюлетин с добавена стойност. Тази седмица на тезгяха на критично-художествената ни мисъл изпъкна една тема, която нарекохме

Обемни образи на грешни адреси

В нашия бюлетин приликите и деформациите на действителни лица и събития са преднамерено търсени. Деформациите ги правим, защото се стремим да изострим лирическия конфликт в нашата радиоимпресия. Искаме да получим тази острота на лирическите усещания, чрез която да се взaимопроникнем със заобикалящата ни действителност. Търсим тези персонажи и събития от текущото ни политическо житие, от които да изградим най-обемния поетичен образ. Но твърде често, хвърляйки поглед върху уважаемата действителност, дори не се налага да правим деформации. Самата действителност ни поднася мащабни поетически видения с абсурден характер.

Ето например един обемен образ от последната седмица на нашия живот. Премиерът стои на гола поляна и строи Седми реактор на “Козлодуй”. Небето се чумери, облаците изливат своите печални ведра, стихиите плющят. Но премиерът Борисов, решително изправен срещу бурята, строи Реактор с яки бетонни шменти-капели. Как го строи премиерът тоя паметник на енергийната ни независимост? Както и преди 8 години - неръкотворно. Като Хораций, като Александър Пушкин, даже като Гаврила Державин - премиерът ни строи своя неръкотворен Седми реактор - и нищо не може да го спре.
Тоест, строежът на Седми реактор е една гигантска поетическа илюзия, която 8 години кипи и се вълнува като Белия Дунав, който плакне бреговете на Белене и Козлодуй. И премиерът весело шуми. Седми реактор е един от големите проекти на ГЕРБ, отворен още през 2012 година, когато “Белене” го затваряха за пръв път.


Но стига сме пътували във времето, ами да се върнем на голата поляна от изминалата седмица, когато премиерът отново обяви:


Тук ще строим Реактор. Тук мирният атом ще се цепи на две и ще захранва нашата икономика, нашия комфорт, нашия личен живот и нашето политическо оцеляване!
Разбирате ли, клети радиослушатели, каква лирическа мощ и какво мащабно стратегическо термоядрено мислене трябва да притежава един човек, за да строи в продължение на 8 години този неповторим Седми реактор - и той да си остане цял целеничък единствено в главата му.


Ето така се върви с широки стъпки на полето на Историята и Словото.


Или да вземем друга една поетична картина от нашия съвременен живот.
Един, бихме казали, еротичен епизод, който всеки от нас може да преживее по стечение на обстоятелствата и неволята.
Представете си следното. Вие спите и сънувате Седми реактор, защото сте го видели по новините или във въображението на премиера. Или примерно сте си говорили с Теменужка и тя ви нашепнала нещо нуклеарно, което се е промъкнало в тревожните ви сънища. И както си сънувате турбините на Седми реактор, изведнъж ГДБОП нахлуват като разбойници във вашия дом, в 6 часа сутринта. Вие сте сънен и недоумявате какъв е този кошмар. Някакви робокопи чупят, ритат, блъскат и ви усукват ставите. Наричат ви с нежни имена като боклук, отрепка, абсолютен престъпник, относителен карък, потенциално магаре…През това време ви обработват телесно, за да не можете да се организирате престъпно. Отъркалват ви като палачинка или като килим, а после се усещат, че май нещо са сбъркали.


Но няма време за колебания и оценки на щетите. Просто ви зарязват да се търкаляте в посткоитално самосъжаление и се изнасят от бъркотията, която са създали. Случват се такива работи, грешка човешка.


Тази еротична картина, тази перфорация на личния живот, също е буквално и без никакви деформации прекопирана от текущата действителност в Епохата ГЕРБ. МВР и ГДБОП имат в хрониките си десетки такива инциденти още от Зората на Гербавата епоха и вътрешния министър Цветанов. Тази летопис на сбърканите адреси и набитите канчета ни съпътства през цялата Епоха на Политическа партия ГЕРБ.
И тя представлява незаменим исторически и естетически опит.


(ДЗЪН-ДЗЪН. ЦИНК-ЦИНК.)

Обаче тази седмица се случиха още такива подобни обърквания на ГДБОП.
Те отново тръгнали на акция и сбъркали адреса. По слухове на очевидци, бойното крило на ГДБОП нахлу и в старата сграда на Народното събрание. И какво намерили там антимафиотите-дезорганизатори на нашата престъпност! Намерили Цвета Караянчева да развива някакви стари килими, които готвела за подарък. Тук е малко трудно да предадем усещането за безтегловност и отчаяние на антимафиотите, които изпитали в тази секунда на ювелирната си акция. Но ще се опитаме и нека силата на Словото бъде с нас.


Антимафиотите се огледали в стаята с килимите - и не открили нито един човек да става за бой! Пред тях стояла само Цвета, която естествено не бихме докоснали с пръст, колкото и груби робокопи да сме в сърцето си.

“Ама тука - заплакали униформените, - тука няма кого да бием!”


“А че кой ви каза така? - рекла им Караянчева. - Тука има даже много мегдан за бой.”
И връчила на всеки антимафиот бухалка, за да хвърлят един злобен бой на килимите, да им изкарат душичката, да отделят фините прахови частици от същността на старите им влакна. На това място един от БОПаджиите дори възкликнал с думите на Вапцаров:

Да видиш ти каква мадама, брат!
Като жребица от разплодник.


И тези сурови униформени мъже с лъвски сърца почнали организирано да налагат килимите с невиждана ярост. Ама така бъхтели килимите - все едно бият хора на сбъркан адрес!

Ето такива удивителни събития съпътстват нашия трудов делник, скъпи радиослушатели! Докато едни хора строят Седми реактор на приказки, други хора на дело пердашат населението на грешни адреси. А ти, гражданино, кого наби по погрешка и колко реактора построи за родината си?


Това бяха “Новините с добавена стойност”, национален бюлетин за обща култура по актуални теми, с леки издевателства в стил акробатичен пънк-рок.

Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора. Дочуване!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44