Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдено: COVID-19 вече е и в България

Властите призовават за спокойствие, самодисциплина и лична хигиена

| обновено на 08.03.20 в 14:23
Снимка: БГНЕС

Потвърдени са положителните проби за наличието на коронавирус на двамата пациенти в Плевен и Габрово, които бяха огласени късно снощи. Установени са и още две положителни проби, с което случаите на заразени с COVID-19 в България стават четири, съобщиха на брифинг тази сутрин от Националния оперативен щаб.

„При изследваните 24 проби от Плевен в болницата в отделението по белодробни болести се доказа втори положителен случай за коронавирус при мъж на 61 години, пациент с белодробно страдание в нетежка форма -  съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. - Вторите изследвани материали са от Габрово – 46 проби. Положителна е пробата на 75-годишната жена. От изработените 76 проби има една проба на лице, което е медицински персонал – също жена“. Подробности и аудио запис на брифнга ТУК.

Болниците в Плевен и Габрово са поставени под карантина. Областните управители ще вземат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. 

Започнало е издирване на всички лица, с които са контактували болните, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

На контактните лица също ще бъдат направени тестове за коронавирус, част от тях са изолирани, поясни началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява и Националния оперативен щаб. „Двамата заболели са в добро състояние и са в болнични инфекциозни отделения. Заедно с медицинския персонал, контактните са около 20-23 души”, обясни още генерал-майор Мутафчийски. „В тези отделения няма да бъдат допускани нови пациенти, нито ще бъдат изписвани такива”, посочи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Междувременно стана ясно, че в началото на следващата седмица в Пловдив се очакват пробите на двама души със съмнения за коронавирус. Засега доказан случай в града няма, но са взети максимални превантивни мерки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

"Личната самодисциплина е много важна!" - каза в началото на днешното извънредено заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. "Няма смисъл хората да се презапасяват с храни и да изкупуват магазините, защото това създава паника. Засилено ще бъде полицейското присъствие около болничните заведения, с цел превенция и недопускане на контакт с потенциално заразени" - категоричен беше Бойко Борисов

Всички културни събития на закрито се отменят в цялата страна, реши правителството по предложение на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. 

Забранен е износът на маски и защитни обекла, а на МВР и ДАНС е заповядано да използват своите сили за предотвратяване на спекула с такива материали. 

Министерството на здравеопазването разпореди специален режим на работа в болниците на Плевен и Габрово, където бяха регистрирани първите четири случая на коронавирус в страната. 

"80% от заразените изкарват леко заболяването. Наличието на този вирус в организма не означава задължително летален изход" - коментира пред БНТ доц. Атанас Мангъров, началник на Клиниката по детски инфекциозни болести на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”.

Важно е да се запази спокойствие и да се спазват ПРЕДПИСАНИЯТА за лична хигиена и предпазване от заразяване, категорични са властите

Подробна информация както за медицинските специалисти, така и за гражданите, е публикувана на интернет старницата на Министерството на здравеопазванетоВъпроси, свързани с COVID-19, се разясняват денонощно и на специално откритата телефонна линия 02 807 87 57

Всичко по-важно за COVID-19 може да следите и ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00