Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 взе първата си жертва в България

Има и седми заразен с коронавируса - лекар

| обновено на 11.03.20 в 22:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

66-годишната жена, която беше хоспитализирана вчера в София с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и претърпяна сърдечна операция, съобщиха от болница "Пирогов". Още при постъпването си е била с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни действия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. 

Екипът на „Пирогов“ продължава да се бори за спасяването на 74-годишния ѝ мъж. Пациентът е дошъл сам в болницата и не е бил в други лечебни заведения, съобщиха от Националния оперативен щаб. Вече са взети проби от членовете на семейството му, които ще бъдат изследвани утре. 

55-годишна жена, която е контактувала с настанения в „Пирогов“ мъж с коронавирус, е в инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Двамата са присъствали на общо събиране. От пациентката е взета проба и тя вече е изпратена за изследване. Резултатите се очакват утре по обед, информира кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева

За седми случай на пациент с коронавирус у нас, съобщи председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. "Това е 62-годишна жена, наша колежка, която не е контактувала в България с пациенти". За последно е била на работа на 22 февруари, но междувременно е участвала в два конгреса по медицина - в Англия и Испания. Завърнала се е преди няколко дни със симптоми на грип. Не е в тежко състояние. Постъпила е във ВМА.

Същевременно от Хасково дойде новината, че нелегално преминал зелената граница турски гражданин със съмнение за коронавирус е настанен в инфекциозното отделение на местната болница. Мъжът е бил задържан в района на Свиленград, бил е с грипоподобни симптоми, транспортиран е до хасковската болница с линейка, охранявана от гранична полиция. Пробите на мъжа са изпратени за изследване. По информация на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова, други петима души от Хасковска област, върнали се от рискови държави, днес са били поставени под домашна карантина, съобщиха от РЗИ.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за мерките, необходими за ограничаване на епидемията от новия коронавирус.

Държавата препоръчва на работодателите да въведат гъвкаво работно време като мярка срещу разпространение на коронавируса. 

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57;
  • Гореща телефонна линия в Пловдив: 0700 147 44;
  • В помощ на пътуващите в чужбина граждани на Република България всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи; 
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса; 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00