Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредното положение, заради COVID-19, се затяга

Ген. Мутафчийски: "Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и света!"

Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

„Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история“ – с тези думи започна извънредния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му, досегашните мерки не дават очаквания резултат. Ето защо, той ще предложи на Министерския съвет да бъдат предприети най-твърдите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса у нас. 

Предлага се да бъдат затворени всички обществени обекти, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните компании. 

"Моля ви не ме питайте за фризьорския салон или фитнеса, защото това ще означава, че не сте разбрали за какво става въпрос", каза началникът на Националния оперативен щаб и не скри разочарованието си, че "на централни места в София животът, като че ли, продължаваше без никакви смущения". 

Ген. Мутафчийски призова: "Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите родители, към нашите приятели, към нашите колеги! Предстоят ни времена на изпитания, които са не само икономически. Ще се загубят човешки животи, на хора, които обичаме, които са ни отгледали, които са треперели за нас, когато сме били малки. Не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие!". 

Началникът на оперативния щаб сподели тревогата си, че само за ден с 30% се е увеличил броят на заболелите у нас. "Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и света", заяви още ген. Мутафчийски. Аудио запис на брифинга, можете да чуете ТУК.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че властите няма да толерират нарушения на режима на извънредно положение, наложен с решение на Народното събрание заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Премиерът посочи, че някои увеселителни заведения и такива за обществено хранене се опитват да заобикалят забраните, представяйки работата си като частни партита, но това е нарушение на режима. Още информация ТУК

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57. Информация се дава и на тел. 112. 
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00