Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 16

| обновено на 23.03.20 в 20:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички болници в страната да са готови за пациенти с коронавирус
От Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 поискаха всяка болница да подготви отделение за прием на пациенти с коронавирус. Мярката се налага, заради изчерпване капацитета на националните лечебни заведения и трябва да бъде изпълнена до три дни. Необходимо е новите отделения да разполагат с реанимационни легла.

Относно тиражирани в публичното пространство твърдения, че първите симптоми на коронавируса са свързани със загуба на обоняние, ръководителят на щаба генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че това не е така. Първите симптоми са: задух, усещане за натиск върху гърдите, суха кашлица, отпадналост и температура. В редки случаи се говори и за диария. Към 17:00 часа на 23 март регистрираните случаи на коронавируса в България са 201. 

Народното събрание подкрепи частичното вето на президента върху Закона за мерките при извънредно положение
На извънредно заседание, след бурни дебати, депутатите отхвърлиха спорните текстове, след като държавният глава върна за преразглеждане разпоредбите за спекулата и разпространението на невярна информация за заразата. Така те на практика отпадат от закона. Президентът Румен Радев приветства изхода от гласуването в парламента, но отново поиска „убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите“ от пандемията - малкия и средния бизнес.

Патриархът с молитва за изцелението на българския народ
Българският патриарх Неофит отправи молитвено послание за избавлението на българския народ от коронавируса и призова "да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение". И още: "Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време".  

Искаме 1 млн. теста за COVID-19 чрез ЕС 
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България е поискала 1 милион теста за COVID-19 в рамките на обща европейска поръчка в ЕС. Чрез тях ще може да се тества максимална част от населението, а не само пациенти, които са болни или с проява на симптоми от заразата, както е в момента - обясни Борисов. 

Забранява се износът на предпазни средства 
Правителството забрани износът на предпазни средства, както и на дезинфектанти и техни производни, ако не е издадено специално разрешение от министъра на здравеопазването. Това беше решено на извънредно правителствено заседание, провело се чрез видеоконферентна връзка. 

Масово нарушаване на карантината
120 са образуваните досъдебни производства срещу лица, на които е била наложена задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19. Констатацията на държавното обвинение е по данни от апелативните райони София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив за последната седмица. Най-честите нарушители са завърна ли се от чужбина български граждани.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 91

Може и без крайни мерки при овладяването на нови огнища Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, новите огнища на коронавирус, каквито са тези в Сърница, Самоков и Сливен, могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки, като..

публикувано на 06.06.20 в 18:00
Жени Начева, Тодор Кантарджиев, Данчо Пенчев

Covid-19 в България: Ден 90

Нов начин на оповестяване на данните за Covid-19 От днес институции, граждани и медии получават информацията за хода на заболеваемостта чрез Националната информационна система. Право да въвеждат данни имат 77 болници и 144 лаборатории в страната...

публикувано на 05.06.20 в 18:24

Covid-19 в България: Ден 89

Край на брифингите за коронавируса, щабът продължава работа до края на годината На стотния си ден Националният оперативен щаб прекрати всекидневните пресконференции по решение на премиера Бойко Борисов. Занапред информацията за заразените с коронавирус..

публикувано на 04.06.20 в 18:32