Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 20

| обновено на 27.03.20 в 23:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

28 дни е задължителната карантина за хора с потвърдена инфекция
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, която определя 28-дневна карантина за лицата с потвърден коронавирус. Тези, които са без симптоми или са с леки клинични оплаквания, подлежат на "задължителна домашна изолация", която влиза в сила от датата на потвърдителното лабораторно изследване. На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница. Подробности - ТУК

Държавният глава предлага система за мониторинг и комуникация
Президентът Румен Радев ще предложи на Националния оперативен щаб система, проследяваща в реално време разпространението на вируса, зоните под карантина, достъпните болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. Българска компания е готова да дари системата на държавата, заявиха от президентската институция. "Важно е не само да спрем разпространението на вируса, но и възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на живот", подчерта президентът. 

България е готова да купи скоростен тест от германски концерн
Темата беше част от телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата са обсъдили и по-рано дискутираната тема за доставка на български защитни средства за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне на други европейски граждани. 

17 нови случая на коронавирус
Общо 293-ма са с COVID-19 у нас, а общият брой на излекуваните вече е 9, информира ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. В тежко състояние са осем пациенти. 

7473 болнични легла - готови за засегнати от COVID-19
1000 от леглата са снабдени с респиратори. Към момента столичните лечебни заведения имат готовност да приемат 1137 пациенти. Междувременно, със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев определи болниците в страната, в които ще се лекуват болните от коронавирус. Те са разделени в два списъка - за пациенти в неусложнено състояние и за лечение на болни, нуждаещи се от интензивна грижа.

Открита е DMS линия в подкрепа на българските медици
Министерството на здравеопазването започна кампания за набиране на средства. На номер 17 777 с текст DMS SOLIDARNOST могат да се изпращат кратки текстови съобщения за финансова подкрепа на медиците, които са на първа линия в борбата с епидемията.

24 хиляди българи са под карантина, МВР следи за спазването й
Образувани са и над 200 производства за нарушаване на извънредното положение, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Според министъра мерките, наложени за ограничаване на движението от и към областните градове, постепенно се нормализират. Дава се приоритет на преминаването на медицински работници и изпълнители на неотложни дейности. 

България купува 1 милион теста за COVID-19
България ще закупи 600 хиляди PCR теста, както и 400 хиляди бързи теста за коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет. Договарянето на покупката ще бъде без посредник. България има средства да закупи тези един милион теста, уточни Борисов. Подробностите чуйте ТУК

Бизнесът и синдикатите искат още компенсации 
На онлайн заседание Съветът за тристранно сътрудничество обсъди предложенията на правителството за компенсация на бизнеса, заради епидемията, която порази редица сектори, в т.ч. хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, транспорт, строителство, култура, спорта и др. На днешната си тристранна среща синдикатите, работодателите и управляващите не постигнаха съгласие. Разискванията продължават и на 28 март. 

"Брейнсторминг" през уикенда срещу коронавируса
Социалното министерство подкрепя 48-часов хакатон за разработване на идеи и проекти за справяне с икономическите последствия от COVID-19. Събитието, включващо повечето IT компании у нас, е отворено за всички. В канала Looking for team на платформата SLACK участнитище ще могат да намерят съотборници и заедно да създадат проекти в категориите “Спаси животи”, “Спаси общности и групи от хора” и “Спаси бизнеси”. Предприемачи пък заемат ролята на ментори и ще дават бизнес съвети на отборите.

Мерките срещу коронавируса намалиха замърсяването на въздуха
След предприетите мерки, свързани с COVID-19, трафикът по софийските улици значително намаля, а много хора изразяват мнението, че въздухът е станал по-чист. Това се потвърждава и от измерванията на фините прахови частици в атмосферата. Платформата AirBg.info отчита средно съдържание от около 10 микрограма спрямо 20-25 микрограма през същия период на м.г.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00