Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За новите поражения на COVID-19 в България и мерките срещу него

| обновено на 29.03.20 в 13:53

Новите поражения на коронавируса
Осем станаха смъртните случаи в България, предизвикани от инфекция с COVID-19. След като снощи в болницата в Благоевград почина 73-годишна жена, лекувана от COVID-19, тази сутрин битката с болестта загуби и 51-годишната й дъщеря, информира БНТ. Двете са постъпили за лечение в инфекциозното отделение, но след влошаване, са интубирани и преместени в реанимация. Според епидемиолозите, вирусът изчезва от организма средно за около 28 дни, но в някои случаи, остава активен и 37. Организирано е изследване на 1000 полицаи за набиране на резултати, които да послужат за изграждане на статистически модел. 

В София продължават мерките по дезинфекция
Дезинфекцират се подлези, спирки на градския транспорт, контейнери за битови отпадъци и площта около тях, съобщи за БНР директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя допълни, че улиците на града ще се мият по-често, като ще се използват само разрешени дезинфекционни материали. 

В началото на следващата седмица ще бъде извършена дезинфекция на 20-километровия участък от магистрала “Марица" преди граничния пункт “Капитан Андреево”, където се беше струпала километрична опашка от ТИР-ове. След това ще бъдат премахнати натрупалите се отпадъци и в по-широк периметър около пътя. 

Междувременно, районът пред българо-турската граница е почистен от струпаните отпадъци, оставени от шофьорите при километричните опашки от чакащи през изминалите дни. След насочване на ТИР-овете към буферния паркинг на бившето летище " Узунджово" се разчиства 20-километровия участък от автомагистралата и прилежащата 2-метрова ивица. Граничният пункт "Капитан Андреево" е дезинфекциран и вече са монтирани 14 термокамери.

Столично училище с нова инициатива по време на извънредно положение
Освен да преподават дистанционно учителите от 120 училище "Георги Раковски" в София издирват деца от социално слаби семейства, имащи нужда от помощ при осигуряването на храна вкъщи. „В 120 училище никога няма да има гладуващи и бедстващи деца“ – категорична е директорката Цветанка Тонева и обясни в интервю за БНР, че класните ръководители имат грижата всеки ден да проверяват дали има болни деца и при нужда – да осигуряват помощ.

Близо 100 000 лева за болницата във Видин от дарения
95 556,44 лева са постъпили в дарителската сметка на видинската болница "Св. Петка" само за броени дни, след като през седмицата лечебното заведение отправи апел за дарения. Набраните средства ще бъдат използвани за обособяване на самостоятелно помещение за лечение на пациенти с COVID-19 и за закупуване на лични предпазни средства за персонала.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Галерия

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 91

Може и без крайни мерки при овладяването на нови огнища Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, новите огнища на коронавирус, каквито са тези в Сърница, Самоков и Сливен, могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки, като..

публикувано на 06.06.20 в 18:00
Жени Начева, Тодор Кантарджиев, Данчо Пенчев

Covid-19 в България: Ден 90

Нов начин на оповестяване на данните за Covid-19 От днес институции, граждани и медии получават информацията за хода на заболеваемостта чрез Националната информационна система. Право да въвеждат данни имат 77 болници и 144 лаборатории в страната...

публикувано на 05.06.20 в 18:24

Covid-19 в България: Ден 89

Край на брифингите за коронавируса, щабът продължава работа до края на годината На стотния си ден Националният оперативен щаб прекрати всекидневните пресконференции по решение на премиера Бойко Борисов. Занапред информацията за заразените с коронавирус..

публикувано на 04.06.20 в 18:32