Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът е за преосмисляне на някои мерки срещу COVID-19

Снимка: БТА

В изявление по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на извънредното положение до 13 май, заради пандемията от коронавируса, държавният глава Румен Радев изрази безпокойство към продължаващата социална изолация и от ефектите, които тя оказва върху психиката и здравето на хората.

"Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят поомощ. Гладът скоро може да надделее над страха" – изтъкна президентът.

Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи – каза още Румен Радев и подчерта, че е нужно да си поставим ясни национални цели, каквато е връщането към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. 

„Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния. А формулата „60 на 40“ е на практика трудно приложима. Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватни компенсации и за работниците, и за бизнеса. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната“ – изтъкна държавният глава и заяви, че е необходимо да се преразгледат някои разпоредби на „приетия в бързина и хаос“ закон за извънредното положение, които, по думите му, блокират икономическия живот в страната. 

Обръщайки се към българите, Румен Радев изтъкна ролята на "тихите герои" на кризата - лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите, работниците в търговията, транспорта и администрацията, които с риск за здравето си "поддържат основните функции на държавата и икономиката ни". 

"Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще", каза президентът.

Цялото изявление на Румен Радев можете да чуете ТУК

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 157

Пристигащите от ОАЕ вече влизат в България без PCR тест От днес, 11 август, за пристигащите в България от Обединените арабски емирства не се изисква представянето на отрицателен резултат от PCR тест. Това гласи нова заповед на министъра на..

публикувано на 11.08.20 в 17:47

116 нови случая на Covid-19 в България

Регистрираните случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие са 116, при направени 3667 PCR теста, показва справката в Единния информационен портал за коронавируса към 00:00 часа на 11 август. Починали са 12 души, излекувани са 208, а активни..

публикувано на 11.08.20 в 00:50

Covid-19 в България: Ден 156

Затварят хотели в курорта Албена ˗ няма туристи Курортният комплекс „Албена“ започна поетапно затваряне на хотелите. Причината е намаляващият брой на туристите. Чартърните полети се отменят. В петък Германия ˗ един от важните за българския туризъм..

обновено на 10.08.20 в 19:20