Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово тестване за Covid-19 в Банско

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни на Националния оперативен щаб, към 08:00 часа на 8 април, потвърдените случаи на коронавирус у нас са 581, 16 от които са регистрирани през изминалото денонощие. В болница са приети шестима души, съобщи на редовния си брифинг ръководителят на щаба генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

От медицинския персонал заразени вече са 32 души – 5,5% от заболелите. Нов случай е жена на 64 г. – рентгенов лаборант в София.

В болница са 213 души, от които 21 - в интензивно отделение. Излекувани от коронавирус в България са 42 души, починалите са 23.  

Участие в брифинга взе и министър-председателят Бойко Борисов, който съобщи, че е разпоредил масово изследавне на населението в курортния град Банско, който до преди по-малко от месец беше поставен под карантина, заради доказаните случаи на Covid-19. Целта е да се установи колко от хората са изградили антитела към вируса, след като вече са изминали 3 седмици от първия си контакт с него. 

Премиерът каза още, че българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, в сравнение дори с "велики империи", давайки за пример пеориентирането на част от производството у нас към защитни медицински облекла и предпазни средства при инфекциозни заболявания. 

"Презапасили сме болниците на първа линия, сега раздаваме и на Бърза помощ" - коментира Борисов и допълни, че е указал да бъдат изпратени "стотина облекла на лекарите на първа линия в Северна Македония"

Премиерът съобщи още, че е разпоредил изпълнителният директор и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени. Причината - отпускането на заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева. Подробностите - четете ТУК

В София градският транспорт вече се движи с намалено работно време. Целта е да се оптимизират линиите и да се гарантира обслужване в условията на извънредна ситуация. От днес, 8 април, последните курсове на градските линии ще приключват в 22,00 часа, а на крайградските - в 22,30

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00