Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата обмисля премахване на извънредното положение преди 13 май

Парковете на София може да бъдат отворени и по-рано

Снимка: Ани Петрова

Инспектирайки строителството на Автомагистрала „Хемус“ в участъка ѝ между Белокопитово и Буховци, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че иска извънредното положение да бъде премахнато по-рано, но да остане закон, който да позволява на здравния министър да задължава носенето на маски, или на банките – да разсрочват вноските по кредитите, например. Предстои юристите да проучат възможностите за това.

Премиерът коментира и, че извънредното положение не дава извънредни правомощия на правителството и то не се е възползвало от това: „Всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма!“.

При положение, че бъде запазено по-ниското ниво на заразата, Борисов е разпоредил от понеделник сутринта „да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, без да се събират хора, при установен ред“.  

Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски също изрази надежда, че може да бъдат отворени парковете за разходка на деца с родители при спазване на съответните изисквания.

"В неделя кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще се проведе учение, в което ще се съдаде организация за посещение на парка и дали се спазват забраните. Тази сутрин четох, че в Австралия са забранени плажовете за пореден път, защото се оказва, че мерките се спазват, след което има нарушения и съответно бум на заразените. Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка", каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг на щаба.

На въпроса на деца до каква възраст да бъдат разрешени разходките на зелено, той отговори, че „не става дума за гимназисти“, а за деца, които се разхождат с родителите си. Той беше категоричен, че правилата за посещение в парковете ще се определят от кметовете на всяко населено място.

От неделя, 26 април, Столичната община започва обучение по организацията на пропускането на родители и деца в парковете, като облекчаването на режима ще стане след позволение на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19. Дотогава разходките и събирането на хора в парковете на София продължава да е забранено.

По препоръка на щаба, общината подготвя строга организация за отваряне на по-големите зелени пространства за малките деца и родителите им. Необходими са ясни правила за разходка в определени часове, казват от кметството. Хората ще се движат еднопосочно по големите алеи, за да не се получава засичане и струпване. Указания ще има и за площадките за игра и спорт, както и за използването на пейките.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00