Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 54

Много малка част от хората посещават частите достъпни за разходка в Градската градина.
Снимка: БГНЕС

Случаите на Covid-19 станаха 1506
По данни на Националния оперативен щаб за мерки срещу Covid-19 към 17:00 часа на 30 април, потвърдените случаи на заразени в България вече са 1506, от които 751 мъже и 755 жени. През днешния ден са доказани 18 нови случая − 2 в област София, 13 в област Видин и 3 в област Ямбол. От общо 317 хоспитализирани 40 са настанени в интензивни отделения и клиники. Медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция са 164. Починалите лица с установен коронавирус − 66. Досега излекуваните от вируса в България са 266.

За първи път у нас лечение с кръвна плазма на болен от Covid-19
Във Военномедицинската академия е направено набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма, информира ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. По думите му, болният е афебрилен и в добро състояние. ВМА е единствената болница със собствена кръвна банка, тъй като е стратегически обект. „Възползвахме се от това преимущество, за да може да удовлетворим искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела”, допълни генералът.

България стои на ниво 4,6% по показател смъртност от Covid-19
„Най-сигурният показател е броят на смъртните случаи, защото те се регистрират”, коментира пред БНР акад. Ангел Гълъбов. Той обяснява по-ниската смъртност у нас с „някаква генетична особеност на българите”. За сравнение показателят смъртност в Италия е 10 на сто. Според академика не може да се предскаже как ще се развие епидемията от коронавирус, а единственото доказано надеждно средство е карантината. Той смята, че може дори да се наложи карантинните мерки да се затегнат и уточни: „При сегашното положение мерките трудно ще бъдат разхлабени”.

Масов тест в Пловдив ще покаже какво е разпространението на заразата в цялата страна
Националното представително проучване за Covid-19, което ще се проведе в Пловдив и в областта, предвижда хиляда случайно избрани граждани да бъдат изследвани с т.нар. елайза тестове. Ще бъдат обхванати различни социални групи, хора на различна възраст от квартали с най-ниска и с най-висока заболеваемост, коментира държавният главен инспектор Ангел Кунчев, който обсъди с местната администрация методиката на проучването. Според експерта резултатите ще представят картината на разпространение на заразата в цялата страна.

Проблеми с кръвоснабдяването улесняват коронавируса
Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с проблеми с кръвоносните съдове, заяви пред БНР проф. Александър Цанков от Университетската клиника в Базел. Това показват аутопсиите на 21 пациенти, извършени от екипа му. 15% от починалите пациенти от Covid-19 са имали хронични белодробни заболявания. Рискови фактори се оказали също артериалната хипертония, свръхтеглото, напредналата възраст, сърдечно-съдовите заболявания. Сред починалите съотношението мъже-жени било 17:4. Преобладавали са хората от кръвна група А. Цялото интервю с проф. Александър Цанков чуйте ТУК.

До 30 дни отсрочка за сметките за ток
От днес със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова срокът за плащане на електроенергия е удължен от 20 на 30 дни за битовите потребители. Петкова призова хората да плащат в рамките на срока и да не трупат сметки. Заповедта важи за периода на извънредното положение. След това потребителите ще могат да разсрочват задълженията си, договаряйки се с електроразпределителните дружества. Още за сметките – ТУК.

Рязко влошаване на бизнес климата през април
Общият показател на бизнес климата у нас е спаднал с 42 пункта спрямо нивото му от март и е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последното десетилетие. Спрямо февруари 1997 г., когато беше отбелязан дългосрочният минимум, сегашната оценка е само с 4,4 пункта по-висока, коментират от Националния статистически институт. Във всички отрасли основният проблем е свързан с несигурността и с песимистичните оценки за следващите три месеца. От януари досега средното натоварване на производствените мощности е намаляло с 10,1 пункта до само 67,9%. Още данни − ТУК.

Столичният общински съвет актуализира бюджета на града
Заради кризата с Covid-19 общинските съветници решиха средствата в бюджета на София в размер на 1,5 млрд. лв. да се намалят с 23,4 млн. лв. През първите четири месеца на годината спадът в планираните приходи е 90 млн. лв., каза кметът Йорданка Фандъкова. „С актуализацията ще бъдат запазени всички планирани средства за стратегическите приоритети като метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг, връзките с околовръстния път, строителството на детски градини и ясли, средствата за чистотата, инвестициите в общинските болници и ДКЦ-та, издръжката на социалните услуги”, допълни тя. Актуализацията на бюджета не се подкрепя от БСП, а част от съветниците на Демократична България и независимият Борис Бонев се въздържаха при гласуването. Още за целите на столичния бюджет – ТУК.

Над 106 хиляди нови безработни у нас
От обявяването на извънредното положение на 13 март до 24 април, в бюрата по труда са регистрирани повече от 106 хиляди безработни. Останалите без работа са предимно от търговията, туризма, ресторантьорството, някои услуги и част от преработващата промишленост. Повече от 90% са хора с основно и по-ниско образование, а над 30% - на възраст над 55 години. Наемането на хора продължава и в условията на криза, като през март работа чрез бюрата по труда са започнали 17 000 души, заяви пред БНР лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По-ниски наеми в студентските общежития
Наемите, които плащат половината студенти, са намалени за периода на извънредното положение, съобщиха за БНР от Националното представителство на студентските съвети в България. С искането са се съобразили 15 от общо 52 университета – сред тях най-големите като УНСС, СУ “Св. Кл. Охридски”, ВТУ, техническите университети.

Зеленчукопроизводителите ще получат допълнителна помощ от държавата
Производителите на зеленчуци ще бъдат допълнително подпомагани от държавата, стана ясно на извънреден брифинг на земеделския министър Десислава Танева. Предложението е на производителя Красимир Кунчев и предвижда зеленчукопроизводителите, които произведат и продадат продукцията си, да получат допълнителна субсидия като процент от дохода си. Това ще стимулира легалната търговия с фактури, които ще се издават на реална, а не на занижена цена, каквато практика често се срещаше до момента.

Строителната камара призова секторът да стане двигател на икономиката
Строителният сектор продължава да работи с високи темпове въпреки извънредното положение, стана ясно на среща между премиера Бойко Борисов, зам. регионалния министър Николай Наков и представители на Камарата на строителите. От браншовата организация се обявиха срещу идеята за спиране на някои инфраструктурни проекти с цел средствата да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. В бранша са заети 200 хил. души, но има потенциал броят им да расте. Още по темата − ТУК.

Очаква се засилен трафик заради трите почивни дни
Полицията ще проверява водачите на изходите на столицата и на областните градове и ще събира декларациите им за причината на пътуванията. Заради струпването на три почивни дни – празничният първи май и уикенда, обяснението „работа извън населеното място” ще бъде проверявано особено внимателно. При неверни данни ще последват санкции.

Издирени са пасажерите, пристигнали от Амстердам
За по-малко от денонощие всички пътници от полета на авиокомпания „България еър” от Амстердам до София на 26 април са идентифицирани, включително и хората, с които те са контактували. Издирването им се наложи заради три установени случая на заразени с Covid-19, пътували със самолета с общо 95 души на борда.

Covid-19 влезе в схема за измами по домовете на пловдивчани

Измамници използват епидемията, за да събират пари директно от домовете на пловдивчани под предлог, че ще ги използват за борбата с коронавируса. „Важно е хората да знаят, че Община Пловдив не събира под никакъв предлог средства по домовете“, подчерта заместник-кметът Анести Тимчев.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00