Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 59

Снимка: БГНЕС

От полунощ премахват КПП-тата за София и областните центрове
От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.

Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

Със Заповед № РД-01- /05.05.2020 г. можете да се запознаете ТУК.

55% от българите подкрепят мерките срещу Covid-19
Тревогата от коронавируса продължава да спада. Мерките срещу заразата се възприемат за достатъчни, сочи поредният сондаж на „Галъп интершенъшъл“. Продължават притесненията за доходите, но не са така интензивни. 55% от българите намират мерките срещу коронавируса за достатъчни. За 32% мерките са прекалени, което е увеличение с 15 на сто. 56% смятат коронавируса за опасен, но в крайна сметка просто силен грип. Одобрението за властта в епидемията остава високо. Работата на премиера Бойко Борисов се подкрепя от 55% от хората. 46% смятат, че правителствените мерки в помощ на икономиката и фирмите са недостатъчни.

Масите в заведенията ще отстоят на 1,5 метра
Здравният министър Кирил Ананиев актуализира заповедта, с която от 6 май се разрешава обслужването на клиенти в градините и на терасите на заведенията при спазване на противоепидемичните мерки. Според новия документ разстоянието между масите в заведенията трябва да е 1,5 м, а не 2,5 м, каквото беше първоначалното решение. Изисква се също обслужващият персонал да носи защитна маска или шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици. Актуализирано е и разстоянието между чадърите в площите на открито около плувните басейни – най-малко 5 м. Допускат се също така посещения на музеи на открито при спазване на изискването за физическа дистанция и на противоепидемичните мерки.

15 новорегистрирани с Covid-19
1704 са потвърдените случаи на Covid-19 в България, съобщи Националният оперативен щаб. На 5 май са установени още 15 нови случая. 316 са хоспитализираните с Covid-19. 39 са в интензивни отделения. 182 са инфектираните медицински служители. 342-ма са излекуваните от заразата. Починалите лица с установен коронавирус са общо 80. В Болницата във Велико Търново е починал 80-годишен пациент. В Севлиево също е починал заразен на 61 години. Двамата са имали тежки съпътстващи заболявания.

Учебната година ще приключи неприсъствено, потвърди министърът на образованието
Учебната година ще приключи неприсъствено − в електронна среда, а учениците ще се върнат за най-важните изпити − след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити. При провеждането им ще бъде осигурено спазването на необходимата социална дистанция и дезинфекция. Това каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. 1 и 3 юни са датите на държавните зрелостни изпити. Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика.Лятото ще се организира присъствена работа с ученици, които са били неефективно включени в електронното обучение. 

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев. Още по темата – ТУК.

17 лекари с коронавирус в „Пирогов”
Заразените лекари са от всички отделения, а 48 души от персонала в болницата са с коронавирусна инфекция, каза пред БНР проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Той уточни, че в хирургичните отделения има общо 20 заразени медици и персонал, седем от които са хирурзи. До момента 1110 души от общо 2300 работещи в болницата са изследвани за Covid-19 и всеки ден се правят 60 PCR теста. В болницата има свободни легла за тежки случаи, каза още директорът. „В никакъв случай не трябва да се правят големи колективни събирания и да се възобновява ходенето на детска градина и на училище“, категоричен беше проф. Асен Балтов – ЧУЙТЕ .

Управляващата коалиция обяви мерките за възстановяване след кризата
Всички права, възникнали с извънредното положение, се удължават с 2 месеца след 13 май. За насърчаване на туризма ще се въведат ваучери – но само за хората, плащали осигуровки. „Размерът и действието на ваучерите ще се прецизира”, каза Валери Симеонов, лидер на Националният фронт за спасение на България, след съвета на управляващата коалиция. „Плажните чадъри и шезлонги ще бъдат безплатни”, допълни той. По искане на ресторантьорите се облекчават мерките за работа в терасите на заведенията. Правителството ще продължи ускореното изграждане на инфраструктурни обекти като магистрала „Хемус“, тунела под Шипка и скоростния път до Дунав мост 2.Удължава се правото за строителство в курортите до 15 юни. В земеделието ще се инвестира в зеленчукови и овощни дейности. За възстановяването на футболното първенство в страната ще се следва модела на либерализация в страните от ЕС.

Народното събрание ще заседава извънредно в петък, за да обсъди на първо четене законопроекта на правителството за мерките след извънредното положение. По-рано днес промените, заложени в закона за здравето, бяха внесени в деловодството на парламента.

Спорове за ДДС в управляващата коалиция
Управляващите партии не се договориха за намаляване на ДДС в туризма и ресторантьорството. „За ГЕРБ няма основания в кризата да се свива ДДС и бюджетът не може да си го позволи. Ние обещахме преди изборите да не променяме данъците”, каза вицепремиерът Томислав Дончев. „В програмата за управление не е записано, че ще има и коронавирус”, контрира другият вицепремиер от ВМРО Красимир Каракачанов. Той каза, че ако според специалистите мярката не е положителна, няма да бъде приета.

Опозицията със свои икономически мерки заради кризата
БСП ще внесе в парламента предложенията си за подпомагане на най-засегнатите от кризата с Covid-19. Левицата настоява хората без доходи да получат една минимална заплата плюс осигуровките (общо 725 лв.); туризмът и икономиката да бъдат стимулирани, а земеделските производители, които не могат да продадат продукцията си, да бъдат подпомогнати с 30 млн. лв.; да се въведе диференциран ДДС от 9% за храни и лекарства; да бъдат отделени 400 млн. лв. целева помощ за общините. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага да се създаде временна парламентарна комисия, която да контролира изразходването на публичните средства за борба с коронавируса.

Затвориха ромската махала в Ямбол
Достъпът на граждани и автомобили се ограничава заради 11 жители на квартала с положителни проби за коронавирус и смъртен случай на 55-годишна жена. Вече са издирени хората, контактували с тях. Започва и масово тестване за Covid-19 в махалата. Работодателите на карантинираните работници ще ги пуснат в отпуск, съобщи областният управител Димитър Иванов. Голяма част от квартала е блокирана от полиция и жандармерия, но на пропускателните пунктове няма напрежение. Репортаж от Ямбол − чуйте ТУК.

Пускат синята и зелената зона в София
От 7 май платеното паркиране в столицата се възстановява. Линиите на градския транспорт пък ще се върнат към делничните си разписания от понеделник – 11 май, но с намалено работно време във вечерните часове – до 22,00 ч. за линиите в града и в крайградските участъци и до 22,30 ч. за метрото. Още информация- ТУК.

КНСБ: Съкращения има в 12 големи и средни фирми
В поне 12 големи и средни предприятия от преработващата и леката промишленост вече се правят или предстоят съкращения на служители, показват данни на КНСБ. Общо засегнати от отрицателните ефекти на кризата с Covid-19 са 96 големи и средни предприятия с близо 48 хил. работещи. Извън сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са засегнати ВиК секторът, дървообработването, градският и междуградският транспорт, леката и преработващата промишленост. Проблемите са заради отложени поръчки и плащания, замразени международни пазари.

Общините искат подкрепа заради влошено финансово състояние
Националното сдружение на общините в България започва разговори с лидерите на парламентарно представените партии. Сдружението иска да бъдат подпомогнати общините, които вече изпадат в тежко финансово състояние заради значително намалелите приходи след въвеждането на извънредното положение заради Covid-19. Общините настояват и за промени при отпускането на средства по някои оперативни програми на ЕС. „Над 150 общини не могат да се възползват от тези средства“, каза за БНР заместник-председателят на УС на Сдружението Донка Михайлова.

Кризата срина автотърговията
Продажбите на нови коли през април са спаднали със 73%, показват данните на пътната полиция − купени са 1079 нови автомобила, срещу 4021 година по-рано. При леките и лекотоварни коли втора ръка спадът е от 60%. Продажбите на нови камиони над 12 тона, се свиват на 91% с едва 63 сделки. Спадът при употребяваните машини е с 54%.

Wizz Air с полети от Виена до Бургас
От юли Wizz Air пуска нова авиолиния Бургас - Виена. Билетите вече са в продажба, а полетите са обявени за всеки понеделник и петък. Излитането от Виена е в 18,15 ч., а от Бургас - в 21,45 ч. Заради Covid-19 по време на полета пасажерите щe носят маски, а кабинният екипаж и ръкавици. Самолетите ще се дезинфекцират след всеки полет и изцяло всяка нощ. Дезинфекциращи кърпички ще се дават на всеки пътник при качване. Списанията на борда са премахнати и пътниците се призовават да извършват всички покупки чрез безконтактно плащане и да следват мерките за физическа дистанция. 

Хотели предлагат безплатна почивка за медици от първа линия
Три дни безплатна почивка в курортния Велинград за 3600 медици и полицаи, които са на първа линия в битката с Covid-19, подарява Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“. „Можем да посрещнем безплатно тези герои, да се почувстват удостоени с внимание и уважение, защото те безспорно го заслужават и всички ние сме им длъжници“, обявиха от сдружението.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00